7 Януари, 2015 20:47 2 704 8

И тютюнът удари дъното

  • тютюн-
  • цена-
  • изкупуване

Цената на изкупувания у нас тютюн се срина до 3.80 - 4 лева, което е най- ниското ниво през последните 15 години. Над 30 процента от производителите в Гоцеделчевско са заявили, че се отказват от поминъка и напускат държавата, отбелязва БНР.

С първите дни на новата година трябваше да започне масовото изкупуване на тютюна с ясен график на комисиите по населените места. Тъй като това не се случи, председателят на Съюза на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов поиска спешна среща с представителите на фирмите, които имат договори в района:

Това, което се уточнихме е в рамките на 10 дни доста тютюн в населените места да бъде изкупен, да бъде приключено в някои от населените места изкупуването. Тази година сме много ощетени. Това не се е случвало може би от 15 години. Цената е изключително ниска. Хората вече са стигнали до отчаяние и казват, че повече с тютюн няма да се занимават. Голям брой семейства искат да напуснат държавата. 30-35% смятам, че ще оставят тютюна.

На работна среща в Гоце Делчев ще бъдат обсъдени конкретни предложения за промени в Закона за тютюна, които да бъдат включени в проекта на земеделското министерство. Законът трябва спешно да влезе в пленарна зала, категоричен е Мименов:

Това най-късно трябва да стане до засаждане на новата реколта, до към 25 февруари да бъде приет.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Атанас

    1 0 Отговор
    "Над 30 процента от производителите в Гоцеделчевско са заявили, че се отказват от поминъка и напускат държавата"
    ДПС съсипаха помаците, изолираха ги физически и духовно и те вече освен с тютюн с нищо друго не може да се занимават !

    Коментиран от #5

  • 2 Бате Цецо

    1 0 Отговор
    Да се махат. Това от където и да го погледнеш е полезно:
    По-малко гласоподаватели за ДПС.
    По-малко държавна събсидия за нещо толкова вредно - тютюнът.
    А и със сигурност тези хора ще живеят по-добре.

    Коментиран от #3

  • 3 Атанас

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Бате Цецо":

    Тези хора сега ще почнат от нула, да учат български, земеделие и др. качества с които да водят 1 нормален живот
  • 4 УЮ

    0 0 Отговор
    ХАТАКЛАРЪ НА дпс
  • 5 onq s konq

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Атанас":

    Хора които эаявяват че ще напускат България,обикновено си остават с прикаэките.Просто се опитват да протестират срещу системата или да плашат ...и те не энаят кого.Специално пък хора беэ обраэование дори и да отидат някъде в Европа или Щатите,след кратък период се връщат,эащото там живота беэапелационно ги иэхвърля.
  • 6 бай Иван

    1 0 Отговор
    Да , но за сметка на това най евтините цигари станаха 5лв
  • 7 гусь

    0 0 Отговор
    Всяка година едно и също , че по малко го произвеждайте този тютюн - направете дифицит. А то се свикнали гошо се занимава с това - печели , дай и аз да почна и на следваща година имат пренасищане на пазара .
  • 8 кмета

    0 1 Отговор
    за германия да заминат там циганин не връщат