9 Януари, 2015 15:26 3 450 3

Директорка отказва да върне на работа учител след решение на съда

  • директорка-
  • учителка-
  • работа-
  • съда-
  • бременна-
  • уволнение

Първата година от майчинството на Силвия протича в писане на жалби до различни институции и в съдебни дела, след неправомерно уволнение. Вече не е толкова уверена в тежестта на решенията на правораздавателните институции, тъй като, оказва се, те нямат задължителен характер за нейния работодател - директорът на Основно училище „Христо Ботев”,село Николаевка - Павлина Атанасова Иванова. Повече от една година, заради отказа на работодателя й да я възстанови на заеманата длъжност, Силвия се осигурява като безработна. Издържа с лични средства себе си и малката си дъщеря. След множество подадени жалби и заведени дела, сега Силвия се надява да получи обществена подкрепа, защото съдебните решения не важат за работодателя й Павлина  Иванова. Това пише самата Силвия в писмо до медиите.

Силвия Бакалова преподава от 2010 година в Основно училище „Христо Ботев”-село Николаевка. В края на 2013 година забременява и директорът на училището - Павлина Атанасова Иванова - неправомерно прекратява трудовия й договор на 11.07.2014 година. Силвия завежда искова молба в Районен съд – град Варна, която е уважена и на 02.12.2014г. съдът разпорежда възстановяването й на длъжност.  Тъй като към момента на получаване на решението Силвия вече е родила и отглежда  тримесечната си дъщеря, без да получава трудово възнаграждение и обезщетение за майчинство, депозира към работодателя документи за полагащият й се отпуск за отглеждане на дете. След като не получава отговор, лично се явява на работа на 13.12.2013 година. Работодателят обаче, отказва да издаде заповед за ползване на отпуск по майчинство, както и не възлага работа на преподавателката.

Вече повече от една година младата учителка разчита единствено на личните си средства за издръжката на дъщеря си. След изтичането на последния болничен лист на 15.12.2013 година, Силвия не е получавала полагащото й се парично обезщетение при майчинство, нито е получила заповед от работодателя за ползване на отпуск по майчинство.

Решена да се бори с тази несправедливост, тя подава още четири жалби по - две до „Национална Агенция по приходите”, до НОИ и до „Инспекция по труда”. Единственото, което постига с тях обаче е работодателят да внесе осигуровки за периода от неправомерното й уволнение до датата на излизане на съдебното решение, с което е възстановена, но не и към днешна дата. А именно – повече от година вече сама заплаща своите осигуровки и то според НАП като безработна!

Към днешна дата има получен отговор от „Инспекция по труда”, в който се посочва, че на директора на Основно училище „Христо Ботев” – с. Николаевка е издаден административен акт, с който се дава задължително предписание да издаде заповед за ползване на отпуск поради бременност, раждане и осиновяване по чл.163 от Кодекса на труда. В законовоустановения срок, работодателят е обжалвал съответния акт, но Изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда”  го потвърждава повторно.

Подадена частна тъжба срещу директора на Основно училище „Христо Ботев” – село Николаевка, за неизпълнение на съдебно решение за  възстановяване на длъжността, заемана преди неправомерното уволнение до Районен съд – град Девня. Междувременно има подадени две искови молби в РС град Варна – за присъждане на обезщетение за времето от влизане в сила на съдебното решение до 11.01.2014 година, както и за неизпълнение на съдебното решение и отказа на работодателя да издаде заповед за ползване на отпуск за отглеждане на дете.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хидко

    0 0 Отговор
    Ами, да сезира прокуратурата. Като не иска оная да изпълни съдебно решение, има членове в НК и ще бъде осъдена на 1- 3 години, със забрана да заема подобна длъжност. Отделно да иска от съда, да й издаде заповед за назначаване или каквато там се прави - съда има правото да го направи.
  • 2 Хйл

    0 0 Отговор
    Как не я срам, такива директори не трябва да практикуват!
  • 3 Василка

    0 0 Отговор
    Немога да повярвам тамие бифша директорка нее такав човек познавам я добре