Last news in Fakti

20 Март, 2015 14:49 1 313 0

Швейцария ще обменя данъчна информация с ЕС

  • швейцария-
  • информация-
  • ес

Очаква се споразумението да влезе в сила от 2017 г

Швейцария ще обменя данъчна информация с ЕС - 1
Снимка: AP/БТА

Швейцария се съгласи да започне споделяне на данъчна информация с Европейския съюз, с цел да се ограничи укриването на данъци, съобщи Си Ен Ен.

Споразумението значи, че държавите от ЕС ще могат автоматично да получават информация за имената, датата на раждане, идентификационните номера и адресите на техните граждани, които имат банкови сметки в Швейцария. Според „Дойче Веле“ двете страни ще започнат събирането на данни от 2017 г,. и ще могат да ги обменят година по-късно. Очаква се швейцарският парламент в Берн да гласува решението за автоматичен обмен на данни по-късно през тази година.

Във връзка с това ето какво заяви Пиер Московиси, европейският комисар по финансовите въпроси:

„Днес ние предприехме решителна стъпка към установяването на пълна данъчна прозрачност между Швейцария и ЕС. Това споразумение е ключово, за това всяка страна да може да събира дължимите й данъци.“

Московиси изрази увереността си, че и „други съседи ще се повлияят от примера на Швейцария.“ От Брюксел правят стъпки към евентуално партньорство с Андора, Лихтенщайн, Монако и Сан Марино.  Австрия и Люксембург вече са се съгласили да съдействат в разкриването на данъчни измамници.

Страната отдавна отказва да промени своя закон за банковата тайна, който позволява на местните банки да отказват да предоставят данните на своите клиенти на властите.  Някои банкови сметки дори не са обозначени с имена на собственик, а само с определен идентификационен номер. Това превръща Швейцария в магнит за офшорки и укриване на данъци.

Глобалния натиск за борба с прикриването на данъци обаче принуди страната да сключи редица двустранни споразумения по въпроса с държави като Великобритания и Австралия. В момента се водят преговори и със САЩ.

Според данни на консултантската фирма  Deloitte швейцарските банки разполагат с $ 2 трилиона от чуждестранни инвеститори, повече от тези, в която и да било друга страна.Според  Deloitte обаче азиатски държави като Хонк Конг и Сингапур привличат чуждестранни пари с много бързи темпове и е възможно скоро да достигнат Швейцария.

Швейцарският финансов министър заяви, че споразумението с ЕС е в интерес на страната като бизнес дестинация. Данните на  Deloitte обаче сочат, че страната ще загуби част офшорните си постъпления през следващите години.  Възможно е 7% от инвеститорите да изтеглят влоговете си заради новите въведения. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА