Last news in Fakti

8 Април, 2015 18:43 1 747 0

Половин Япония закусва с българско кисело мляко

  • мейджи-
  • япония-
  • кисело мляко

От 2013 г. Мейджи корпорейшън произвежда българско кисело мляко и за пазарите в Китай, Тайланд и Сингапур

Всяка сутрин повече от половината японски домакинства закусват  българско кисело мляко. Това показва проучване на японската  компания „Мейджи корпорейшън“, представено днес на среща на  министъра на икономиката Божидар Лукарски с президента на  компанията Кадзуо Кавамура. Той е на посещение у нас с делегация  от фирмата.

От 1972 г. досега „Мейджи“ произвежда българско кисело мляко по  лиценз на българското държавно дружество „Ел Би Булгарикум“.  В  момента в Япония продуктът българско кисело мляко на „Мейджи  България“ е по-известен като бранд от „Кока-Кола“ и „Данон“, а  57,5 на сто от японците асоциират България с киселото мляко, сочи  още проучването.

Ще направим всичко възможно, за да продължи доброто сътрудничество  между нашите две компании, увери на срещата министър Лукарски,  който е принципал на „Ел Би Булгарикум“. Г-н Кавамура благодари за  изключителното партньорство, което среща от страна на българското  правителство и изрази надежда, че съвместната дейност с „Ел Би  Булгарикум“ ще се разширява.

Той посочи, че от 2013 г. „Мейджи“ произвежда българско кисело  мляко и за пазарите в Китай, Тайланд и Сингапур. Той сподели, че  среща проблеми със спазването на лицензионните права в някои от  тези държави. Министър Лукарски го увери, че от своя страна ще  отстоява спазването на тези права.

Г-н Кавамура посочи, че българското кисело мляко е съкровище,  актив, който трябва да се защитава и разширява като стойност. За  японците то е символ на дълголетие и здравословен живот.  
Последният лицензионен договор на „Мейджи“ с Ел Би Булгарикум“ е  със срок до 2020 г.

По силата на споразумението японската компания получава правото да  ползва името „България“, срещу което страната ни получава  лицензионно възнаграждение в зависимост от произведената  продукция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА