Last news in Fakti

9 Април, 2015 09:12 1 305 2

Започва работа за удължаване срока на експлоатация на Пети блок на "Козлодуй"

  • аец-
  • козлодуй-
  • удължаване-
  • срока-
  • експлоатация

Немалка част от дейностите за удължаване на срока на работа на 5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъдат извършени по време на плановия годишен ремонт на блока, който започва утре.

Това съобщи в интервю за "Хоризонт" председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов. На този етап няма причина ядреният регулатор да не издаде лиценз, след две години, за удължаване срока на експлоатация на реактора, каза Лъчезар Костов.

"Предварителните резултати от обследването на оборудването показват, че няма оборудване, което, както нашите експерти се изразяват, да е незаменяемо или трудно заменяемо. Като пример за такова оборудване може да бъде посочен реакторът, компенсатор на обема, парогенератор и други важни елементи. Предварителните резултати показват, че няма такова оборудване, чийто ресурс да изтича в рамките на следващия 10-годишен лицензионен процес. Мисля, че за сега резултатите са обнадеждаващи," заяви Костов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 незнайко

    0 0 Отговор
    За какво ни е това, след като няма заводи да консумират електроенергията ?

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "незнайко":

    Трябва ни,щото мн искам да си направя "селфи" на фона на енергоблок от Коэлодуй с "удължен срок на експлоатация".