Last news in Fakti

12 Май, 2015 09:23 1 240 0

Възнаграждение за ученици, които се обучават по дуална система

  • дуално обучение-
  • австрия-
  • българия

Дуалното обучение в няколко професионални гимназии ще даде възможност на ученици в 11 и 12 клас не само да приложат знанията си на практика в определени компании, но и да получават възнаграждение. Това е част от проекта „Дуално обучение в България”, реализиран от Търговското представителство на посолството на Австрия в България и Министерството на образованието. Заплащането, което ще получават учениците, ще е 90% от минималната работна заплата според извършената работа, която в момента е 360 лева, от 1 юли ще бъде 380 лева, а през следващата година е предвидено да достигне 420 лева.

Началото му ще бъде поставено през следващата учебна година – 2015/16. То ще обхване три града - Националната финансово-стопанска гимназия в София, професионалната техническа гимназия "Иван Райнов" в Ямбол и професионалната техническа гимназия "Д-р Никола Василиади" в Габрово. Професиите, по които ще се обучават учениците са „икономист", „мехатроник" и „машинен техник”.

Компаниите, в които ще могат да практикуват знанията си, са "Билла", "Лидл", "Кауфланд", "dm" и "Метро" в София, "Палфингер Продукционстехник България" ЕООД и "Хидравлични елементи и системи" АД в Ямбол, "Цератицит България" АД и  "Резбонарезни инструменти Габрово ЕООД" в Габрово.

Големият плюс при този вид обучение е, че докато трупат теоретични знания в гимназията, учениците ще имат и възможност в рамките на две години (11 и 12 клас), да се обучават в реална работна среда от квалифициран наставник от съответната фирма, който да им предаде необходимите практически знания по избраната професия и специалност, да натрупат опита, необходим им да се превърнат в квалифицирани кадри и да се научат да носят отговорност. При завършване на гимназиалното обучение и при успешно представяне на изпитите, учениците ще получават диплома за завършено средно образование и свидетелство за придобита професионална квалификация – трета степен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА