7 Септември, 2011 12:34 1 909 0

Сърбия има най-високите лихви в Европа

  • сърбия-
  • лихви
Сърбия има най-високите лихви в Европа - 1
Архив

Сърбия има най-високите средни лихвени проценти в Европа, като годишната лихва по инвестиционни кредити е 7,89 процента, докато в еврозоната тя е 2,93 процента, предаде ТАНЮГ.
Средната годишна лихва за жилищни кредити в Сърбия е 5,82 процента срещу 3,26 процента в страните от еврозоната, показва най-новото проучване на Икономическия институт в Белград.
Според експертите от института факторите, влияещи за високите лихвени проценти в Сърбия, са валутният риск, който след обезценяването на динара се е превърнал в кредитен риск, и недостигът на дълогосрочни източници на финансиране.
Допълнителна причина сръбските банки да поддържат високи лихви е и сравнително високият процент несъбираеми вземания на банките от икономиката. През месец юли в Сърбия е отбелязан голям спад в личното потребление и оборота на стоки, тенденция към рязко намаляване на износа и леко увеличаване на вноса.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА