Last news in Fakti

7 Юли, 2015 21:36 888 0

Плевнелиев в Киев: Индустриите на бъдещето са обща цел

  • украйна-
  • киев-
  • росен плевнелиев
За развитие на българо-украинското партньорство в индустриите на бъдещето и високотехнологичните производства призова президентът Росен Плевнелиев на среща с представители на бизнеса в Киев. Срещата се състоя в Търговско-промишлената палата в украинската столица в присъствието на повече от 150 предприемачи.

„Както Украйна, така и България имат дългогодишни традиции в приложните и инженерни науки, които намират приложение във важни за страните ни индустрии. България ще продължава да се стреми към сближаване и сътрудничество в тази област, което ще допринесе за обмяна на опит и по-интензивно развитие на икономиките ни и постигането на по-висок икономически растеж", заяви президентът Плевнелиев, цитиран от пресслужбата на държавния глава.

Държавният глава посочи, че страната ни приветства украински инвеститори в сферата на производството на високотехнологична продукция. "Вярвам, че полето ни за сътрудничество в тази област е много широко", заяви президентът Плевнелиев по време на бизнес форума. Според статистиката най-голям дял на украинските инвестиции у нас е в сферата на недвижимите имоти.

„Трябва да отместим фокуса към индустриите на бъдещето. България работи усърдно да се превърне в регионален технологичен хъб“, посочи още българският държавен глава. Потенциалните сфери на икономическо развитие президентът вижда и в строителството на пътища и фериботни съоръжения за постигане на по-голяма свързаност.

Държавният глава открои общите интереси на България и Украйна в областта на енергетиката като възможност за задълбочаване на сътрудничеството. „Двете ни страни се стремят към енергийна независимост, затова диверсификацията на доставките на природен газ, създаването на нови енергийни връзки и интегриране на енергийните мрежи е важна област, в която България и Украйна могат да си сътрудничат“, заяви президентът.

Държавният глава посочи, че българските компании проявяват интерес към сектора на високите технологии, производството на храни и лекарства. Бизнесът ни от години инвестира в Украйна, в страната работят 200 предприятия с участие на български капитал, от които 67 са представителства на родни компании. Обемът на българските инвестиции достига 23 млн. щ. д., основно в промишления сектор, транспорта и търговията. 

Държавният глава представи предимствата на България като атрактивна дестинация за бизнес, сред които добре подготвени кадри, ниски данъчни ставки, благоприятни макроикономически показатели.

„Присъединяването на страната ни към ЕС оказа благоприятно влияние върху бизнес климата в България, като продължаваме да прилагаме политики за насърчаване на инвестициите в съответствие с основните цели на Стратегията "Европа 2020", ускорено изпълнение на административните услуги и приоритетно насърчаване на инвестициите в сектори с висока добавена стойност като информационни технологии, аутсорсинг, електроника и електротехника, химическа и фармацевтична промишленост и производство на храни, отбеляза Росен Плевнелиев. 

Държавният глава подчерта приоритетното значение на Украйна в областта на туризма. „Всяка година над 250 000 украински туристи посещават българските курорти“, отбеляза Росен Плевнелиев и изтъкна, че либерализирането на визовия режим за Украйна ще открие нови възможности за привличане на повече туристи. 

Възможностите за стимулиране на търговско-икономическите връзки бяха във фокуса на срещата на президента Росен Плевнелиев с министър-председателя Арсений Яценюк и с председателят на Върховната Рада на Украйна Володимир Гройсман. 

Постигната беше договореност за провеждането на 7-то заседание на Междуправителствената комисия за икономическо сътрудничество между България и Украйна в София, както и размяната на посещения на правителствено и парламентарно равнище.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА