Last news in Fakti

8 Септември, 2015 12:53 712 0

Промишленото производство забавя темп

  • нси-
  • промишленост-
  • данни

Намалението на месечна основа се дължи на спада в добивната промишленост с 3%, в енергетиката - с 0.9% и в преработващата промишленост с 0.4%

Ръстът на промишленото производство през юли се забави до 3.4% спрямо същия месец на предходната година при 5.7%, отчетени през юни и 3.9% - през май. Това става ясно от оповестените днес данни от Националния статистически институт (НСИ).

Причината е в свиването на индекса спрямо юни 2015 г. с 0.7% при растеж от съответно 0.6% и 0.4% в предходните два месеца.

Намалението на месечна основа се дължи на спада в добивната промишленост с 3%, в енергетиката - с 0.9% и в преработващата промишленост с 0.4%.

Годишният растеж е най-силно изразен в производството на химични продукти - с 26.6%, производството на електрически съоръжения - с 18.0%, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 16.7%, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 13.2%.

Намаление спрямо 12 месеца по-рано има в производството на тютюневи изделия - с 18.3%, производството на превозни средства, без автомобили - с 16.1%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 11.1%, производството на основни метали - с 5.7%

По-значителен месечен спад статистиката отчита в производството на хартия, картон и изделия от тях - с 6.9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели - с 6.2%, производството на тютюневи изделия - с 5.2%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 4.1%. Увеличение на производството през месеца е регистрирано при химичните продукти - с 8.4%, обработката на кожи; производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8.2%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - с 5.4%, производството на мебели - с 4.5%.

Сравнението с юли 2014 г. сочи увеличение на промишленото производство с 3.4 на сто, като в добивната и в преработващата промишленост то е с по 3.6%, а в енергетиката - с 2.3%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА