Last news in Fakti

13 Януари, 2016 12:36 917 0

Правителството подкрепя ЕС в борбата с ДДС измамите

  • ддс-
  • измами-
  • ес-
  • ек
Правителството подкрепя ЕС в борбата с ДДС измамите - 1

Правителството одобри българската позиция за участие в заседанието на Съвета на ЕС по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН), което ще се проведе на 15 януари в Брюксел. В рамките на Европейския семестър се очаква финансовите министри да одобрят препоръката на Съвета относно икономическата политика на еврозоната и заключенията на Съвета относно Годишния обзор на растежа, както и доклад за механизма за предупреждение. ЕКОФИН ще обсъди по-широкото използване на механизма за обратно начисляване на ДДС като възможно решение за борба с измамите с ДДС в ЕС.

По време на заседанието ще бъдат представени основните приоритети на нидерландското председателство в работата на ЕКОФИН за първата половина на 2016 г. Финансовите министри ще бъдат информирани за актуалното състояние по изграждането на банковия съюз, както и за следващите стъпки по инициативите в областта на борбата срещу финансирането на тероризма.

Министерският съвет се запозна и с резултатите от три заседания на Съвета на ЕС.

Съветът по конкурентоспособност се проведе на 30 ноември и 1 декември 2015 г. в Брюксел. В частта „Вътрешен пазар и индустрия“ основното послание беше за ключовата роля на единния пазар за конкурентоспособността на ЕС в международен мащаб. По препоръката на Съвета за създаване на национални съвети по конкурентоспособност държавите-членки, в това число и България, изразиха скептицизъм относно полезността от добавянето на допълнително ниво за вземане на решения и съмнения за намеса в националните мерки за определяне на заплатите. В частта „Научни изследвания“ бяха приети три заключения и се проведе дебат на тема „Европейският фонд за стратегически инвестиции за стимулиране на европейските научни изследвания и иновации“. На неформалното заседание на т. нар. „Космически Съвет” беше отбелязана необходимостта от съвместен форум и засилване на сътрудничеството между Европейската космическа агенция и ЕК.

Основни акценти от заседанието на Съвета по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване”) бяха приемането на четири проекта на заключения по теми, свързани с нова стратегия на ЕС за намаляване на вредата от алкохола, персонализираната медицина, подкрепата за хората, живеещи с деменция, изводите за общественото здраве след епидемията от ебола в Западна Африка. По време на заседанието, проведено на 7 декември м. г. в Брюксел, на министрите беше представена информация за приоритетите на Холандското председателство в сферата на здравеопазването, а именно – продължаване на триалозите по предложението за регламент за медицинските и ин витро диагностичните медицински изделия, стартиране на съвместни действия по антибиотичната резистентност и относно подобряване на храните, както и достъп до иновативни лекарства.

На редовното заседание на Съвета „Общи въпроси“, проведено на 15 декември 2015 г. в Брюксел, бе потвърдено политическото съгласие по предложението за Междуинституционално споразумение за по-добро регулиране. Утвърдена бе и програмата на следващата тройка ротационни председателства – Нидерландия, Словакия и Малта за периода 1 януари 2016 г. – 30 юни 2017 г. и бяха приети заключения по Разширяването и Процеса на стабилизиране и асоцииране. Съветът разгледа проекта на заключения за редовното заседание на Европейския съвет, което се проведе на 17 и 18 декември. Изказванията на държавите-членки се концентрираха върху проблемите на миграцията с тероризма. Внимание бе отделено и на останалите елементи от проекта на заключения на Европейския съвет – икономически и паричен съюз, вътрешен пазар, създаване на енергиен съюз и бъдеща политика по климата, преговори за реформа с Обединеното кралство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА