Last news in Fakti

21 Март, 2016 12:53 857 0

НСИ: Разходите за труд нарастват с 5,8% в края на 2015 г.

  • заплати-
  • нси-
  • ръст

За същия период увеличението на разходите за труд в индустрията е с 8,1%, в услугите – с 4,6% и в строителството – с 11,0 процентни пункта

НСИ: Разходите за труд нарастват с 5,8% в края на 2015 г. - 1

Общите разходи на работодателите в България за един отработен час от наетите от тях лица нарастват през четвъртото тримесечие на 2015 година с 5,8% спрямо същия период година по-рано и след повишение със 7,4% през предходното тримесечие, показват данни на Националния статистически институт (НСИ).

В състава на общите разходи за труд разходите за възнаграждение за един отработен час през последното тримесечие на миналата година се увеличават с 5,9% спрямо година по-рано, а другите разходи (извън тези за възнаграждения) нарастват с 5,2%. По икономически дейности изменението на разходите за възнаграждения спрямо същия период на предходната година варира от повишение с едва 0,1% за сектора "Хотелиерство и ресторантьорство" до ръст с 14,8% за "Административни и спомагателни дейности".

Най-висок ръст на общите разходи за труд спрямо четвъртото тримесечие на 2014 година е регистриран в следните икономическите сектори: "Административни и спомагателни дейности" – повишение с 14,2%, "Операции с недвижими имоти" и "Строителство" - повишение с по 11,0%, докато най-нисък ръст на общите разходи за труд е регистриран в икономическия сектор "Доставяне на води; канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване" - с 2,3% и в сектора "Транспорт, складиране и пощи" - с 2,5 процентни пункта.

За същия период увеличението на разходите за труд в индустрията е с 8,1%, в услугите – с 4,6% и в строителството – с 11,0 процентни пункта.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА