1 Април, 2016 15:13 1 766 6

Излишък от близо 2 млрд. лева към края на март

  • бюджет-
  • излишък-
  • финанси

Финансовото министерство обаче отбелязва, че предвид данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите три месеца, както и изместването на значителна част от инвестиционните разходи

Излишък от близо 2 млрд. лева към края на март - 1

Очаква се излишък по консолидираната фискална програма (КФП) през първото тримесечие на годината в размер на близо 2 млрд. лева, посочва Министерството на финансите на България. Прогнозата е на база предварителни данни и оценки.

Според Министерството на финансите по-високите приходи и свиването на разходите спрямо същия период на 2015-а година са основните фактори за подобрението в бюджетната позиция, допълвайки, че месец март традиционно е силен месец за бюджетните приходи поради спецификата на данъчния календар. Само за последните четири дни на март постъпленията, администрирани от приходните администрации, са били в размер на над 500 млн. лева, посочва финансовото министерство. През март също така са постъпили и значителни по размер грантове от Европейската комисия в частта на помощите в размер на около 783 млн. лева, като част от тези постъпления представляват възстановени към България разходи, извършени в края на 2015 година, а друга част представляват аванси по европейските програми за новия програмен период 2014-2020 година.

Финансовото министерство очаква салдото по КФП към 31-ви март да бъде положително и в размер на 1,856 млрд. лева (около 2,1% от прогнозния БВП на страната). За сравнение, през първото тримесечие на предходната година беше отчетен излишък по КФП в размер на 255,9 млн. лева (едва 0,3% от БВП), което означава, че съпоставено със същия период на предходната година бюджетната позиция се подобрява с 1,8 процентни пункта.

Държавните приходи и помощи по КФП за първото тримесечие на настоящата година се очаква да бъдат в размер на 9,0802 млрд. лева (или 27,5% от годишния разчет), като спрямо края на март 2015-а година се отбелязва ръст от 1,2851 млрд. лева. Това повишение се дължи главно на по-високите приходи (данъчни и неданъчни) и постъпления в частта на помощите (възстановени средства от Европейската комисия), които нарастват съответно със 764,9 млн. лева и с 520,2 млн. лева, посочва Министерството на финансовите.

В същото време разходите по консолидираната фискална програма (включително вноската на Република България в бюджета на ЕС) към края на март са в размер на 7,2242 млрд. лева, което представлява 20,7% от годишния разчет. За сравнение държавните разходи през същия период на миналата година бяха в размер на 7,5392 млрд. лева.

Частта от вноската на Република България в бюджета на ЕС, изплатена към 31-ви март тази година от централния бюджет, възлиза на 253,9 млн. лева, което е в съответствие с действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.

Финансовото министерство обаче отбелязва, че предвид данъчния календар и еднократния характер на някои от постъпленията за изминалите три месеца, както и изместването на значителна част от инвестиционните разходи (вкл. по европейските програми) за втората половина на годината прогнозираното ниво на бюджетния излишък не може да се интерпретира еднозначно като трайна тенденция за подобряване на баланса в бюджета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 некойси

    1 0 Отговор
    Те пак победиха!
    Тотална победа на ГЕРБ и респективно наш разгром.
    Успяха да ни изстискат отново.
  • 2 rans

    0 0 Отговор
    И къде са парите ?
  • 3 стоян георгиев

    0 0 Отговор
    добри новини .сега трябва само да стартират програмите по еврофинансирането и ще има ,нов икономически бум.лошото е че държавната ни администрация е много зле горката ,а за съдебната система дори не ми се говори,но въпреки тях ни очакват години на възход,макар че ако работеха щеше да бъде в пъти по-бурен!
  • 4 Иванов

    0 0 Отговор
    И Цветан Василев Фараона има един излишък от 4.2 млрд. лева, благодарение на липсата на реакция от страна на Цецо Гунев от БНБ!
  • 5 Ник

    0 0 Отговор
    .аси манипулаторите! На всеки е ясно, че за излишък не може да се говори преди края на данъчния период. Когато си в началото на данъчна кампания не можеш да говориш за излишъци, ако сумите не надхвърлят 100% от заложения годишен обем. Каква е вероятността , да съберат предвиденото до края на годината? - Никаква!
    Ако можеха да твърдят, че има свръх приходи нямаше да трупат дългове като замаяни и дефицита по текущата сметка щеше да бъде намален. Такова нещо не съществува и те добре знаят, че говорят лъжи само за да успокоят масите и да имат претекст за следващия, пореден външен дълг! Само че от февруари на 2015г. до месец март на 2016 изтеглените заеми от ГЕРБ са 20 млрд. лева! Това дълг, който не можем да върнем в следващите 20 години, ако не се превърнем някакво невъобразимо икономическо чудо! При 40% неграмотни, 1 млн. цигани, 800 хил. турци, 1 млн. държавни служители, 3 млн. пенсионери и 50 хил. души които емигрират всяка година това с икономическото чудо трябва да е голям фокус :-))
    Добре си правете сметката да ли ще поддържате ГЕРБ в следващите години при условие, че заробиха Вас и Вашите деца да им плащат глупостите.
    От 2009 - до 2016 год. Борисов управлява с изключение на 1 година. За това време са изхарчени почти 200 милиарда лева ( 6 год. по 30 млрд. бюджет + 20 млрд. нови дългове).
    Сега някой да ми каже какво е направено за тези 200 милиарда? Кое от построеното и закупеното струва тези пари?
  • 6 оха

    0 0 Отговор
    Ами дайте ми ги,трябват ми спешно!!!