20 Април, 2016 00:08 830 0

Георги Ангелов: Инвестиции чрез реформи

  • инвестиции-
  • георги ангелов-
  • очила-
  • икономика-
  • реформи
Георги Ангелов: Инвестиции чрез реформи - 1

Миналата година е относително успешна по отношение на чуждите инвестиции - и в сравнение с други страни, и в сравнение с предишни години. Но това не е причина за самодоволство.

През януари и февруари тази година данните са по-слаби,

но това се случва в началото на всяка година - тъй като става въпрос за предварителни данни, които ще бъдат ревизирани.

Това написа в профила си във Фейсбук икономистът Георги Ангелов.

Например, данните за януари 2015 първоначално показваха отрицателни инвестиции, след това бяха ревизирани с 340 млн. евро в положителна посока. Дали това ще се повтори през 2016 в този размер - не знаем. Трябва да се изчакат ревизиите.

Обаче, това което със сигурност знаем е, че повечето чужди инвестиции са в съществуващи компании - т.е. вече влезлите в България чуждестранни инвеститори продължават да инвестират.

По-слабо е навлизането на нови инвеститори.

Това е проблемът, който трябва да се адресира - чрез мерки в средата за бизнес, инвестиционния климат, кредитния рейтинг и въобще чуждите възприятия към страната.

Да припомним, че най-много чужди инвестиции в България имаше в годината когато беше направена данъчната реформа и в която влязохме в ЕС.

Това трябва да преследваме и в момента - ускорение на реформите в страната, така че да стане по-атрактивна за инвестиции. Това включва и съдебната реформа, и балансирането на бюджета, и инвестиционния климат, и членството в Шенген и ERM II, и кредитния рейтинг и др. - които се следят от външни анализатори и инвеститори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА