Last news in Fakti

23 Април, 2016 16:36 1 092 2

Да не преиграваме с "Документите Панама"

  • финансови министри-
  • документите панама-
  • досиетата панама-
  • компании-
  • офшорни сметки-
  • ес-
  • прозрачност

Финансови министри от ЕС призоваха за преосмисляне на проекта за корпоративна прозрачност

Планът на Европейската комисия, публично да разкрие данъчни и финансови данни на големи компании, предизвика загриженост сред някои финансови министри от Европейския съюз, които в събота призоваха за повишено внимание, след изтичането на "Документите Панама", пише Ройтерс.

Под натиск, след скандала с изтеклите данни за офшорни фирми, изпълнителната власт на ЕС, предложи план за увеличаване на данъчната прозрачност на мултинационални компании, включително публично оповестяване на дейностите им в офшорни зони.

Фирмите бяха предупредени, че репутацията им може да бъде изложена на риск, тъй като при публично оповестяване на данните, те биха могли да се тълкуват погрешно. Някои търговски асоциации предупредиха, че подобно действие на ЕС може да застраши конкурентоспособността на европейските фирми.

"Ние бихме предпочели, като първа стъпка корпоративните данъчни данни да бъдат на разположение на данъчните органи, а не на обществото", заяви малтийският финансов министър Едуард Шиклуна пред репортери в събота, преди срещата на финансовите министри на ЕС в Амстердам.

"Ние не трябва да реагираме прекалено емоционално", каза той, като предупреди за конкурентните рискове за предприятията в ЕС, ако бъдат приети прекалено строгите правила за прозрачност.

Йерун Дейселблум, министър на финансите на Холандия, която е ротационен председател на ЕС до юли, обяви, че приветства публичното оповестяване, но добави: "Има все пак притеснения, че (публично оповестяване) ще навреди на конкурентното предимство на Европа."

"Трябва да бъдем внимателни", добави белгийският финансов министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Монго

    0 0 Отговор
    Някой, нещо се уплаши? Ама не точно този, който трябваше...
  • 2 goni

    0 0 Отговор
    Ааа! Как тъй ще преиграваме?!:) Принципа е:"Коз, коз,коз и три силни пики"!:) Ако, нещо не ни харесват правилата на играта, ще ги пренапишеме!!:)