Last news in Fakti

26 Април, 2016 13:27 9 365 12

КЗК глоби Лидл за заблуждаваща реклама

  • кзк-
  • лидл-
  • глоба-
  • заблуждаваща реклама

Санкцията е 1 865 332 лв.

КЗК глоби Лидл за заблуждаваща реклама - 1

Комисията за защита на конкуренцията глоби „Лидл България ЕООД енд Ко“ за заблуждаваща реклама. Санкцията е в размер на 1 865 332 лв. ( 0,35 % от оборота на дружеството за предходната финансова година).

Комисията установи, че провежданата от ЛИДЛ рекламна кампания под мотото „Спечели 366 дни безплатно пазаруване в Lidl“ е с подвеждащи и непълни условия, а от страна на организатора на кампанията се демонстрира непоследователност в поведението, що се касае до обявяване на основни параметри на предложението като срок на кампанията, механизъм на участие в нея и др.

Съгласно представените Общи условия на кампанията, същата се провежда на два етапа, като при всеки един от тях има съществени разлики по отношение механизъм на участие (с или без покупка) и видове награди, които се дават при печалба. Предвид обстоятелството, че посланието „Спечели 366 дни безплатно пазаруване” е комуникирано през целия период на кампанията и във всички рекламни материали, то същото може да се определи като невярно и заблуждаващо потребителите, тъй като внушението, което се прави от него, е за възможността да бъде спечелена голямата награда по време на цялата кампания, докато в действителност същата може да бъде спечелена само във втория етап на кампанията.

Липсата на съществено условие във всички материали, комуникиращи кампанията, относно механизма за включване в същата е от естеството за доведе до объркване от страна на потребителя и оттам до невъзможност да направи обоснован търговски избор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    7 0 Отговор
    Не мога да повярвам как за заблуждаваща реклама се налага 2 млн лева, а за манипулиране на количеството гориво, за некачествено такова и за картел се налагат глоби от по 50 000 лв

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Илиян

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    ..........+1 !!!!!!!!!!!
  • 3 Бай Хой

    1 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гоуст":

    +10
  • 4 Plodviv

    3 2 Отговор
    Ако имаше глоби и за тъпи реклами, ЛИДЛ трябваше да е фалирал отдавна.
  • 5 БУМ БАМ

    0 3 Отговор
    ОТКАКТО МИ НАБУТАХА ТОРБА ЛЕД ВМЕСТО ЗАМРАЗЕНА СьОМГА НЕ СЪМ СТЪПАЛ ТАМ А ТОВА БЕШЕ МНОООГО ОТДАВНА?;:;;!
  • 6

    2 0 Отговор
    Гоуст правилно казваш.За горивата е все едно да глобят себе си затова разликата е такава.
  • 7 Ганьо

    0 1 Отговор
    Идва времето, в което ще ни се е.. м....та. защото ще се пазарува само в големи вериги магазини (МЕТРО, Кауфланд, Лидл, Била и т.н.........) с предварително уговорени цени,които ще са уш евтини.
    Направете си извода и помислете за да не дойде ден,в който да си купувате и хляб на изплащане.

    Коментиран от #9

  • 8 Мемфис

    3 0 Отговор
    Глобяват Лидл, но ЛУКОИЛ не смеят!
  • 9 Мишка

    0 4 Отговор

    До коментар #7 от "Ганьо":

    Кой ви карара да се врете там.Аз на кварталния гастроном си пазарувам и по-ефтино и по-пресно.
    За пример само:Сирене на веригите почва от 6.8лв/кг някакъв ментак до 14-15лв.
    Хубаво сирене на кварталния магазин почва от 5.2лв/кг до 7.5лв.
  • 10 mediator37

    1 2 Отговор
    Бавят фермерските пазари. Ако има на достъпни места в големите градове поне веднъж седмично фермерски пазари като в Румъния, веригите ще духат супата.
    Веригите са си извоювали привилегии. За тях аршинът е друг. Дребните производители-търговци НАП ги глобява и мачка с касови бележки, разрешителни, сертификати и прочие глупости.
    Няма да се оправим.
  • 11 Име на гост

    0 0 Отговор
    И какво е това хубаво сирене за 5.2 квартални магазинерю? Не, че в това от 15 има мляко ма карай да върви. Тъпо разбирате демокрацията явно. Имате право на избор, демек не ви кефят големите вериги - не влизате и точко. Лицемерно е обаче да псувате като не ви е по джоба, ма щом има промоция да тичате и да тъпчете торбите като луди. За глобата не ги жалете. Ще обжалват и сумата ще падне, поне на половина. А и нали в техният джоб ще бръкнат, не във вашият. А това, че има хора които правят заблуждаващи реклами за големите фирми е повече от факт. Не е коректно и одобрявам реакцията на КЗК. Но така трябва да е за всички нарушители, а не само за тези които нямат гръб.
  • 12 Горска ягода

    0 0 Отговор
    Кви фермерски пазари, кви производители, кви 5 лв. ?

    Както се казва, българина и сам да е у трамвая, пак ше се бута... Нищо истинско няма в тая държава, включително и държавата ! Оня ден минавам през едно кюстендилско село, Гирчевци или Жабокрът беше, гледам неква жена, фърля нещо бяло по полето, пръстта разорана и побеляла. Викам си - това не е кока, ама я да видя - поле със зеле, побеляло от амониева селитра !

    И с всичко е така - отглеждат отделно за себе си, и отделно за продан, като това за продан е пълно с нитрати и други отрови...

    Вие нали не вярвате, че тия, крайпътните продавачи на "горски ягоди и малини" в бурканчета наистина продават нещо брано ?! Разходете се наоколо и ще откриете десетки празни пластмасови кофи от най-евтиния конфитюр - пълнят от тях и продават на баламите...

    Същото е и с "домашния мед", домати, дини, всякакви зеленчуци и плодове, всичко е от борсата, даже не си дават труда да махнат вносните касетки.

    българско лъжливо племе !