Last news in Fakti

7 Юли, 2016 12:02 3 359 5

Европа на ръба на банкова криза?

  • европа-
  • криза-
  • банкова

Според Лоренцо Смаги кризата в Италия може да се разпространи в цяла Европа

Европа на ръба на банкова криза? - 1
Снимка: БТА/AP

Банковата криза в Италия може да се разпространи из цяла Европа, като са нужни мерки за предотвратяването на по-голям катаклизъм.

Това бе заявено от Лоренцо Смаги – бивш член на управителния съвет на Европейската централна банка, цитиран от „Блумбърг“.

„Целият банков пазар е под напрежение. Ние приехме правила за обществените средства, които трябва да бъдат оценени в условията на пазар, в който има потенциална криза“, заяви Смаги.


Според него Италия трябва да предприеме непопулярни стъпки за справяне с кризата, като насърчаване на сливанията, което ще доведе до загуба на работни места. Смаги посочва, че са нужни допълнителни мерки за справянето с необслужваните кредити.


Европейският съюз разреши на Италия да предостави на банките до края на годината 159 млрд. евро за осигуряване на ликвидност. Смаги посочва нуждата от европейско решение, а не просто от различни национални такива. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    1 0 Отговор
    Не предполагах, че проблемите на италианските банки са толкова сериозни и че става въпрос за лоши кредити, които възлизат на стойност над 360 милиарда евро! Лошо е, защото Уникредит на Левон са италианска банка, а тяхната банка-майка в Италия пък има "само" 80 милиарда евро лоши кредити! Ситуацията никак не е приятна и дано ЕЦБ да реагират бързо!
  • 2 Гого

    1 0 Отговор
    Ми на ръба ще е. Такива безскрупулни като Цецо Василев ги има навсякъде.

    @ Иванов - Левон е такава хитра лисица. Ако и останалите директори са им такива нищо чудно да са самазвали очите на акционерите много дълго време. И сега ще има неприятни разкрития.
  • 3 Пацо

    0 0 Отговор
    Жабарите все хитреят. Не е чудно, че мафията от там е тръгнала. Сега ще има големи драми като се разсмърди тая работа с 360-те милиарда. Дано само на Левончо касичката не гръмне като КТБ.
  • 4 ТеаДи

    1 0 Отговор
    Дано проблемите на банките в Италия да бъдат разрешени навреме преди да е станало твърде късно. Все пак сумата на лошите кредити се равнява на 20% от БВП на страна, а това е много тревожно.
  • 5 Рубладжия

    1 0 Отговор
    Хами да минат на рубли бе прости жабари.