Last news in Fakti

27 Юли, 2016 11:50 1 194 0

Британската икономика с ръст от 0,6%

  • икономика-
  • великобритания-
  • бвп-
  • ръст-
  • икономически растеж-
  • статистика

БВП на Великобритания изненадващо се вдига през второто тримесечие на 2016 г.

Британската икономика с ръст от 0,6% - 1

Икономиката на Великобритания изненадващо набра скорост през второто тримесечие на 2016 г., като отчете 0,6% повишение на БВП. Това съобщи Национална статистическа агенция, цитирана от "Индипендънт".

Растежът, отчетен през второто тримесечие на 2016 г. е 0,6%, в сравнение с 0,4% през първото тримесечие на годината.

Банката на Англия имаше очаквания за ръст от около 0,5% за този период, който приключи седмица след референдума, на който британците решиха да напуснат Европейския съюз, пише Би Би Си.

На годишна база, икономическият растеж на страната е 2,2%, подпомогнат от скока в производството.

Главният икономист на Национална статистическа агенция Джо Грайс заяви пред Би Би Си, че "силният растеж в сферата на услугите продължава, особено що се отнася до търговията на дребно, която е подсилена от здравословния растеж в производството на автомобили и фармацевтични продукти."

"Всички съмнения, които се появиха в навечерието на референдума изглежда са имали ограничен ефект", допълни той.

Производството в промишлеността е нараснало с 2.1% през април, докато секторът на услугите, който заема по-голямата част от икономиката на Великобритания, е отчел скок с 0,6% през този месец.

Очаква се също така, по време на заседанието си през следващия месец, Комитетът по парична политика (MPC) на Английската централна банка да намали лихвените проценти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА