Last news in Fakti

9 Септември, 2016 15:17 1 464 0

Ръст на печалбите отчитат водещите 50 фирми

  • печалби-
  • фирми-
  • бтпп
Ръст на печалбите отчитат водещите 50 фирми - 1

Ръст на печалбите отчитат водещите 50 фирми в българската икономика за миналата година, съобщи БНР.

Ръст на икономиката от 3 процента, по-висок от очакваното спрямо миналата година, увеличение на износа за ЕС от 3,5 на сто за първата половина на годината и намаляване на експорта за трети страни. Повече от половината от най-бързо растящите сто фирми са от сферата на търговията и строителството. Най-голям ръст на приходите реализират в индустрията компаниите от химическата промишленост и производството на машини и оборудване. Средната годишна печалба на първите 50 фирми в класацията е близо 10 милиона лева при 1,5 милиона през 2014 година.

Продължава неравномерното развитие на регионите в България. Най-големите фирми в Югозападния район правят десет пъти повече приходи от тези в Северозападния, с най-големи обороти в Североизточният район, обобщи председателят на Палатата Цветан Симеонов. Той отчете и позитивите от бюджетния излишък, без да се допускат неразумни харчове.

Това е добро, тоест можем да разчитаме, че макроикономическата стабилност ще включи и непроменяне на данъците.

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи годишната си класация на стоте водещи фирми в България. Класирането е извършено сред повече от 6300 компании, произвеждащи 85% от Брутния вътрешен продукт.

За класацията са използвани данните от годишните отчети на фирмите, подредени в пет категории.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА