Last news in Fakti

5 Октомври, 2016 06:31 1 843 1

Търсим работа в ЕС, а не България

  • заплата-
  • работа-
  • левове

Преглед на печата

Търсим работа в ЕС, а не България - 1

24 часа

Искат безплатна профилактика на 4 вида рак

Да се създаде национална програма за безплатни профилактични прегледи за четири вида рак. Около това искане се обединиха шефове на болници в София и представители на бизнеса. “Няма как да се преборим стихийно с тези заболявания. Нужна е национална програма, в която да се включат водещите онкозаболявания за жените и мъжете”, обясни шефът на СБАЛО д-р Валентин Ангелов. Според него в програмата трябва да влязат прегледи за рак на гърдата, на матката на шийката, на простатата и на белия дроб. Той вече е разговарял с шефката на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която подкрепя идеята.

Труд

Над 130 българи на ден търсят работа в Европейския съюз

Близо 24 000 българи са използвали европейския портал за професионална мобилност EURES през първата половина на годината, обявиха пред “Труд” от Агенцията по заетостта. Платформата, която предлага услуги в рамките на Европейския съюз и Европейското икономическо пространство, събира на едно място възможностите за работа на Стария континент. Въпреки че не е ясно колко от тях са започнали работа зад граница, по груби сметки това означава, че над 130 сънародници са консултирани за възможностите за реализация в страна членка на съюза.

Проверка на вестника в столично бюро по труда показва, че в момента спешно се търсят наши готвачи с опит и английски език за Швеция и Южна Англия, както и електротехници и електромонтьори за Германия.

Стандарт

Ученици със заплати от държавата

Новият закон за професионалното образование ще регламентира ясно участието и ангажиментите на страните в системата на дуално обучение. Обмисля се заплащането на труда на учениците по време на практиките във фирмите да бъде осигурено от държавата, като ангажиментът на бизнеса ще е да осигури необходимите работни места и наставниците. "По този начин в момента действат пилотните проекти за провеждане на дуално обучение в няколко професионални гимназии у нас и той е много ефективен", коментира за в. "Стандарт" Диян Стаматов, зам.-министър на образованието.

Монитор

Духалката помпа двойно сметката за ток

Почти двойно или със 75-80 лева скача месечната сметка за ток от духалка или маслен радиатор, ако са включени 8 часа през нощта. Това сочат разчетите на енергото. През есента в по-хладни дни, преди да бъде пуснато парното, мнозина предпочитат да затоплят помещенията в дома си с такива уреди.

Сега

 

КАТ иска да смени актовете с фишове, за да наказва по-бързо

Броят на нарушенията, за които може да се издават фишове вместо актове, ще бъде разширен. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата (ЗДвП), които парламентът ще обсъжда в тази сесия.

По този начин в КАТ се надяват да се прескочат тежките процедури по издирване на нарушителите и връчване на наказателните постановления, което ще гарантира по-бързи санкции и по-голяма събираемост на глобите. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 75gost

    0 0 Отговор
    Nai evtinota stok v Bgria e truda .Njkoitruat milioni ot nepaten trudi osigorovki jivejt v pokàzen razkosch drugi edvasvrzvat dvata kràj