11 Юни, 2017 12:12 1 853 3

Как да почистим бюджета си през лятото

  • бюджет-
  • семейство-
  • съвет-
  • лято
Как да почистим бюджета си през лятото - 1
Снимка: Shutterstock

Без значение дали пазим всички касови бележки и следим всеки разход или от време на време проверяваме баланса на сметките си, най-вероятно имаме бюджет, към който се придържаме. За да е добре подреден, е задължително всеки от нас да има реална оценка за финансовото си състояние. Така както имаме пролетно, лятно и всякакво друго чистене на дома и гардероба, такова трябва да приложим и на личния си бюджет, ако искаме той да расте.

Кое е най-важното при „почистването на бюджета“:

Прегледайте месечните си абонаменти

Много е важно да знаем колко струват навиците ни, казва Джаки Мериам, преподавател по финансово отчитане и данъци в курсовете на Харвард. Всички имаме неща, за които плащаме редовно, като кабелна телевизия, членски внос, карта за фитнес, пилатес и т.н. Ако използваме всички тези услуги добре, но ако просто плащаме по навик, по-добре да преустановим.

Проучване показва, че средният потребител има 11 от тези такси всеки месец. Отделните суми обикновено са малки, но се трупат доста бързо.

Помислете от сега за зимни гуми и коледни подаръци

Вече трябва да имаме спестени пари за лятна почивка и сега е моментът, в който трябва да помислим за нови зимни гуми и коледни подаръци. Колкото и да е странно и да сме на коледна вълна, преди лятото, ранното планиране ни помага да не се натовари бюджета ни, казват експертите на „УниКредит Булбанк”.

За да планираме толкова рано и да имаме възможност да изпълняваме плановете си, трябва да имаме правилно разпределение на парите. За целта трябва да имаме 3 сметки, в които да разпределяме финансите си:

Разплащателна сметка

В нея е добре да получаваме заплатата си. Това е сметката, която ни подсказва, че не бива да харчим повече, отколкото изкарваме. Заради това в разплащателната сметка трябва да разполагаме с парите, които са ни необходими месечно за наем, храна, сметки и др.

Спестовна сметка

В тази сметка са парите ни за черни дни и за конкретни големи разходи. В нея е добре да имаме сума равна на разходите ни поне за 3 месеца напред. Отделно в тази сметка може да са спестяванията ни за конкретна цел с висок разход като сватба, първа вноска за ипотека, кола и т.н.

Дългосрочни спестявания

Това обикновено са спестявания за пенсиониране. До този тип спестявания нямаме достъп преди определен срок. Пример са такива са допълнителни пенсионни фондове, застраховки живот и т.н. Тези сметки трябва да се захранват ежемесечно, макар и по малко.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ник

    10 0 Отговор
    Всичко това, за което говорите е хубаво стига да не ставаше въпрос за България...
  • 2 гост 2

    3 3 Отговор
    Препоръчвам на всички български граждани, особено живеещите в големите градове, да си пазят всички оригинални фактури + фискалните бонове, с които са ги платили, за ток, топла вода + парно и за студена вода. Вземете си един класьор и ги отделете по години и по вида на комуналната услуга- ток, вода и т.н. Никой не знае в какъв бъдещ момент може да му потрябват.
  • 3 Минаващ

    2 0 Отговор
    Тази публикация е пълна боза !!! Ще чакам Аз лятото да си подредя сметките ?!?????