Last news in Fakti

28 Юли, 2017 14:54 10 085 23

Японци влагат 100 млн. лв. в завод край Димитровград

  • язаки-
  • завод-
  • части-
  • българия

Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации

Японци влагат 100 млн. лв. в завод край Димитровград - 1
Снимка: Язаки България

Нов завод за автомобилни части ще заработи от месец септември край Димитровград. Инвестицията е за 100 млн. лв. Тя е на дъщерната компания на японската Yazaki Corporation - „Язаки България“ ЕООД.

България се утвърждава като лидер в производството на автомобилни компоненти и това се случва благодарение на инвеститори като Вас. Това заяви заместник-министърът на икономиката Лъчезар Борисов на среща с представители на „Язаки България“.

На срещата бяха обсъдени възможностите на новия завод на компанията, който се очаква да заработи през септември тази година край Димитровград.

Проектът предвижда производството на електрически инсталации, които ще се вграждат в автомобили на световно известни марки. „Този завод е един от най-големите проекти за „Язаки България“, а ние сме във фазата, в която може от догодина да започнем износа на автомобилните компоненти“, заяви Клаус Старкер, ръководител на бизнес съвета на компанията.

Японци влагат 100 млн. лв. в завод край Димитровград
Снимка: Министерство на икономиката

Той добави още, че инвеститорът има амбицията заводът да заработи възможно най-бързо, което ще доведе до създаване на работни места в региона.

Заместник-министър Борисов, заяви че ще бъдат проведени разговори с отговорни институции за подкрепа на инвестиционния проект в най-кратки срокове. От началото на тази седмица има заповед на министър-председателя, с която се определя състава на междуведомствена работна група, която да осигури институционална подкрепа при изпълнението на приоритетния инвестиционен проект.

„Язаки България“ ЕООД е 100% собственост на японската Yazaki Corporation – глобален производител на автомобилни компоненти и оборудване, климатици и различни продукти свързани с екологията.

Дейността на фирмата в България датира от 2006 г. и е свързана с производство на автомобилни кабелни инсталации, а основните клиенти са автомобилните производители Renault и Ford.

С двата си завода в Ямбол и Сливен, „Язаки България“ ЕООД е един от най-големите работодатели в Югоизточна България, като през 2016 г. служителите на фирмата са близо 5 000.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    34 6 Отговор
    Отворете в работодател.бг и вижте какви са. Освен името нищо японско няма в тази фирма. На заплати от 400-500лв и абсурдни условия за бонуси мнозинството от работници са от контингента, следователно и качеството е такова.
  • 2 Лупи

    25 8 Отговор
    И после ще си купуваме "японски" части :)
  • 3 гост

    23 6 Отговор
    Тези са експлоататори на работна ръка, мина им номера с другите заводи и сега правят и тук. Да, по-добре да го има и да дава и 500лв на хора, които инак не биха работили, но е срамно да се допуска подобни нови инвеститори и структури да се развиват с толкова ниско заплащане. Говорил съм с хора, работещи с чуждестранни инвеститори и е ясно, че умишлено заплатите се държат ниски, за да не се създава конкуренция на базата на заплатата, което е всеобхватно из цял свят.
  • 4 гражданин на България

    18 15 Отговор
    Поредните капиталисти експлоататори, които искат да им работим ангария и да ни тровят въздуха с буклуци. Вън от България!

    Коментиран от #23

  • 5 Киро

    43 9 Отговор
    Първо - тук управлението не е от Япония, а от Турция. Те налагат тези ниски заплати и второ - най-лесния начин те да се вдигнат, е никой да не се съгласява да работи за тях.

    Вместо да дрънкате глупости, от сорта на "вън капиралистите", просто не работете, докато предложат повече, ако не си се сърдете на себе си!
  • 6 PST

    23 26 Отговор
    БРАВО ! Брутният Вътрешен Продукт ни се увеличава. Ставаме все по-богати ! За ужас на всички родоотстъпници - русофили . скоро по БВП на глава от населението ще надминем и азиатската кочина - както това направиха..Естония..Литва..Латвия...Полша..Чехия...Словения...Словакия...Унгария !

    Коментиран от #8, #9

  • 7 Tadeusz

    8 3 Отговор
    Super !!!
  • 8 Патриот

    28 4 Отговор

    До коментар #6 от "PST":

    Да. Със заплати от по 300 евро и неплатен годишен отпуск, осигуровки тук-таме и липса на всякакъв механизъм да си търсиш крупните суми за заплата, която шефа не е благоволил да ти плати можем да задминем доста европейски държави.
    Да не забравяме, че с тия 300 евро имаме да плашаме и циганският ток.

    Коментиран от #10

  • 9 на коня под опашката

    11 6 Отговор

    До коментар #6 от "PST":

    Аууу, леко сопри се! Току виж сме задминали и Сингапур.
  • 10 стоян георгиев

    11 12 Отговор

    До коментар #8 от "Патриот":

    патриоте,300 евро ако ти е заплатата смени работата .има в българия работа за поне 500 евро навсякъде ,а ако не намираш където си, се премести вместо да виеш на умряло след поредната добра новина за българия.именно с тези инвестиции ще се вдига заплатата у нас,но важното е да се ревееее нали?като ревеш така никога няма да си добре да знаеш!

    Коментиран от #12

  • 11 трололюбец

    19 14 Отговор
    Ако някой си въобразява , че може в Димитровград да получава "немска" заплата , а да плаща по "български" цени , значи явно е напълно скаран с реалността . Първо ако искаха да плащат немски заплати , щяха да си направят завода в Германия и да си спестят хиляди други проблеми , там освен заплатите , нито земята (един куп градове я дават безплатно , само заради работните места) , нито строителството е по-скъпо , а най-малкото щяха да си спестят сума ти транспорт . Второ е крайно време да се разбере , че по-високите заплати водят по-високи цени и ако искате най-евтиното жилище да почва от 250-300 000 лева , а една вечеря за двама в заведение от 4-500 лева , продължавайте да си мечтаете за "немски" заплати . И трето , осъзнайте се най-после , че никой в света не е "забогатял" от заплата . Заплата се дава за преживяване , който иска повече , да си заложи задника и да покаже , че може нещо повече .
  • 12 на деса шушито

    8 4 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Десо ма ти що даваш акъл на хората,като до миналата година беше безработна? Едвам изхранваше трите си чаавета, сега на открехнат куфар на митница ми се правиш. Айде бегай до Козяк за нови директиви!

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Кондьо от Сливен

    15 1 Отговор
    Браво за инвестицията, но не идват да дават заплати а да печелят от ниските данъци и заплати в БГ. За информация в заводите им в Сливен и Ямбол заплатата е 450 лв. с много извънреден труд около 12 ч на ден можеш да си докараш 600 лв.
  • 15 Хасковлия

    20 0 Отговор
    Заплатите, които предлагат там са точно около 500 - 600лв, желаещи почти няма. Денонощно въртят реклами по местните радиа, че търсят хора. И по колите оставят брошури. Ефект никакъв. Зет ми беше на интервю там и като чу за какви пари говорят, направо се отчая. Сега си намери работа в друга местна фирма за два пъти повече пари. И заводът е много по близо до индустриалната зона на Хасково, а не на Димитровград.

    Коментиран от #16

  • 16 трололюбец

    7 12 Отговор

    До коментар #15 от "Хасковлия":

    Ами следващия път заради такива "отчаяни" ще направят завода в държава дето ще плащат по 50-60 долара , вместо 5-600 лева , а ти и зет ти ще чакате от борсата по 100 лева помощи , та да не сте отчаяни , щото никой няма да дойде в Хасково да ви дава по 1000 лева за работа която след 4-5 години ще я вършат роботи за 5-6 лева ток на месец и без никакви претенции за "отчаяние"

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Хасковлия

    12 1 Отговор

    До коментар #16 от "трололюбец":

    Работи ти за 5 - 600 лева, нас будалите ни остави да работим за по 1 - 1200. Да, и в Хасково има такива заплати, само да умееш да работиш и да не те мързи. А на борса не съм бил никога, няма и да бъда, тъй като навремето съм работил здраво и имам скътани пари, и то прилични, та да не допирам до борсата.

    Коментиран от #21

  • 18 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #16 от "трололюбец":

    Защо да не дава такава заплата в Хасково като частни фирми я дават? Като искат само цигани да им работят и качеството да им е под всякаква критика, да си дават толкова. И аз съм от града, но шивашките цехове плащат повече. Значи отливат едни основи, слагат едни ламарини и става хале за 100млн.лв, така ли? Напълно подкрепям аутсорсинга, и аз съм в този сектор, но аутсорсинг се прави с високо качество и отличен мениджмънт, не по-зле от този на страната инвеститор. Тук не е така и действително няма желаещи да работят там. Давай 800-900лв, но изисквай качество и отговорност, тогава няма да има хора, които да искат да си тръгват. Хората не искат много пари, а заплата, с която да си плащат сметките и да не ги гърбят за жълти стотинки по 10-12ч на ден.

    Коментиран от #19

  • 19 трололюбец

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "гост":

    И колко са тия фирми и на колко човека я дават тая заплата ? Сигурно възлизат на "огромната" бройка от 7-800 човека за цялата община дето май беше стотина хиляди общо ? Да не говорим , че десет пъти по толкова работят за половината от 600 лв и то не на сухо и закрито
  • 20 Шаран БГ

    16 1 Отговор
    Като чуя за неизплатени заплати и труд по 10-12 часа на денонощие, се питам : " Има ли в България профсъюзи ? Има ли у нас някакво трудово законодателство ? И как, и въобще спазва ли се ? " Синдикалните лидери не се ли срамуват, като си вземат заплатите или и те са част от бандитската ни държава?? И не разбирам, защо във фирмите има само служители, а няма примерно абсолютни роби, роби на облекчен режим или поне работници. Защо след 10.11 1989 год." работник и селянин" станаха мръсни и ругателни думи ?? Да не би да Ви миришат на революция или комунизъм ? Колкото и да Ви е мъчно полицай, военен , данъчен инспектор или общински служител, продукт някакъв за пазара никога няма да създадат !! Това ще направят "робите на труда" - работниците и селяните !!!
  • 21 трололюбец

    4 12 Отговор

    До коментар #17 от "Хасковлия":

    Вас будалите ще ви видим след две три години , като пуснат разрешителните за работа на чужденци , мога да ти дам телефоните на две виетнамски агенции , дето имат на списък към 2 милиона човека , дето за 300 долара не питат каква е работата , а само кой ще плати билета за самолета !
  • 22 Бай хой

    5 1 Отговор
    Защо на цеховете им казвате заводи?
    Завод се строи с трийсетина милиарда.
    Поне тиквата ще има къде да реже лентичка и да се кокушини като в склада край Кабиле.
  • 23 Питащ

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "гражданин на България":

    И тези ако изгоним кого да поканим . Тия от Москва с дворците и вилите по Ривиерата мислиш ли, че плащат повече. Като оставим на страна, че те производство не могат да организират, а само копаят земята да изкарат нещо на готово.