Last news in Fakti

8 Август, 2017 09:41 1 341 3

Безработните у нас не са квалифицирани за свободните места

  • безработни-
  • квалифицирани-
  • работни места
Безработните у нас не са квалифицирани за свободните места - 1
Емигрират предимно хора в трудовоспособна възраст Снимка: Shutterstock

Твърдението на премиера Бойко Борисов, че в момента не работят само тези, които не желаят, е частично вярно, но проблемът всъщност е значително по-дълбок. Това коментираха пред бТВ икономистите Мика Зайкова и Владимир Каролев.

„България има сериозен проблем по отношение на безработицата, той е структурен. Тези 195 000 безработни, отчетени през юни от „Евростат”, няма да заемат 100-те хиляди работни места. По няколко причини – липса на квалификация, част от нашето общество е отучено да работи, тя е в криминалния контингент”, подчерта Зайкова и отбеляза, че именно хората в трудоспособна възраст са тези, които емигрират.

Каролев посочи, че много от хората остават без работа заради нежеланието си да се преместят в столицата или големите градове: „Откак свят светува, винаги това се е случвало – големите градове растат, малките градове и селата намаляват. Земеделието става все по-технологично”.

И двамата бяха категорични, че има сериозен проблем с качеството на образованието у нас. Така и младежката безработица е над двойно на тази за цялото население – 13,9% с тенденция към повишения.

„Ние унищожихме професионалното образование”, заяви Мика Зайкова, а Владимир Каролев отбеляза, че училищата произвеждат „всичколози”: „В България в училище се учи какви планини точно, каква рекичка… а не се учат елементарни умения”.

Той допълни, че „имаме две страти” – „супер кадърни момчета и момичета”, които печелят олимпиади и такива, които завършват гимназия без да могат да пишат: „В XXI век да завършиш училище и да не можеш да ползваш английски език, да използваш компютър и да не можеш да умножаваш и делиш… тези хора не могат да искат високи заплати”.

Според икономистите трябва да се дават средства за образование и квалификация, а не за субсидирана заетост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гого

    3 0 Отговор
    Да не би премиера да е почнал да говори Английски? Хората са казали какъвто е и управника такава ще е държавата. Като гледам продължават да унижават Българите и без свян преди бяхме лош материал сега сме мързеливи и неграмотни. А истината е една че работодателите не искат да дават пари и какви ли не платени лобита ще напускат. Ако искаш да хванеш риба слагаш хубава стръв ако искаш някой да ти бачка трябва да предложиш добра заплата различна от 400 лева месечно. Къде са чужденците дето се избиваха да бачкат за 400 лева май някъде са ама виртуални????????
  • 2 Оптимус

    3 0 Отговор
    Това, извинете ме, но звучи нелепо... Това са 195000 безработни, поне половината ще имат нужната квалификация за работата... Въпроса не е в това, а в премълчаваната от институциите реалност в угода на стиснатите работодатели, плащащи ниски заплати! Как да се стремиш да работиш с удоволствие, да тичаш и да се квалифицираш, като с дневния надник влезеш в магазин за хранителни стоки и от тия 20-22 лева, дето ти ги снася стиснатият шеф-ка, само за буламачите от най-евтините ти остават 2-3 лева или стотинки за деня? Ами ако имаш жена, дете, деца, дрехи, обувки, такси, автомобил, Каско, неочаквани разходи по ремонти и друго? Тия сбъркани местни Ганьовци мислят ли за тебе като човек? Ами чуждите пука ли им за нас? Ето това тия гадни политици повечето не помислиха, че техните нормативи пречат на нас да си работим както сме работили през вековете, откакто комунисти и сега гърбави и други се накучиха на властта и искат всичко да контролират, да разрешават, да получават комисионни и суджуци и пари наготово, но един не се бръкна да ти даде пари за бизнес, нито да ти помогне с нещо? Ето това е ПРОБЛЕМА - ВРАГОВЕТЕ, които сега се наричат "ДЪРЖАВАТА". А квалификация лесно се изкарва - с учене, труд. Но няма ли смисъл, стимул, за какво да се трепе човек в тая гадна държавица? Остава или емиграцията или да не ходиш да робуваш за едно плюскане.... Винету се фука, но Винету работа не лови, един пожарникар акъл дава, но не ходи да бачка в мръсотията а се фукаляви п
  • 3 Оптимус

    3 0 Отговор
    Я, тия от Асоцияцията на българските работодатели, дето все искат да намалят заплатите на работния персонал, да няма и стаж коефицент, да работят 3-4 месеца за 400-500 лева както аз заварчик, по 8.5 часа, докато ти заваряш на 4 метра да ти пръскат с пистолет метали, да дишаш отрови по месеци и години, да те осветяват докато шлайфаш други и като ти пуснат тия мизерни пари, които всеки американец и друг ще отхвърли дори като седмичен бонус, нека тогава като си видят отровените тела и разчорлените и боядисани мутри, тия сниснате Ганьовци арогантни да седнат на протритите си от тичане и скачане дори от камиони за разтоварване на детайли както аз правех, нееднократно, дори си изкълчих крака, за да не го направи една колежка, тогава да говорят за квалификация и пари! Ала не искат нещо? А скапаните политици врагове служат на тия със законотворческата си простотия, за олигарсите, а ние останалите се чудим как да се оправяме в тоя бардак? Защо ли не искат тия работодатели да погледнат от страната на наетия работнкик как я кара? Ала искат да им купуваме стоките, с мизерни заплати и да богатеят нали? То не става така - с нищо нещо да купиш! Като са алчни и прости, един ден ще дойдат други народности. Тогава с времето тия Ганьовци ще изгубят конкрола. Защото българите няма да ги има, а другите няма вечно да ги търпят и да им робуват.... ЧЕСТИТО на "ГРАДИМ БЪЛГАРИЯ" и останалата мафиотска кочина! Казарми искате? Че за какво са ви? От врагове на власт и други тук