25 Август, 2017 14:43 3 533 8

Защо икономиката на Турция така прилича на гръцката

  • турция-
  • гърция-
  • икономика-
  • финанси
Защо икономиката на Турция така прилича на гръцката - 1
Снимка: Shutterstock

До голяма степен икономиката на Турция е подхранвана от стремителния растеж на кредитирането. Това обаче рано или късно може да доведе до негативни последствия. Подобен пример има и той не е далеч – съседна Гърция.

За 15 години (до 2016 г.) кредитният бум в Турция е бил толкова силен, че значително е надвишавал обемите на много от развиващите се икономики, включително Китай, Индия, Бразилия и Русия. Достатъчно е да кажем, че още през 2001 г. обемът на кредитиране, даден от нефинансови частни компании, е представлявал 14.5% от БВП на глава от населението, а през 2016-а той вече е 62%.

Всички от посочените страни се сблъскват със значителен ръст в кредитирането, но и с икономическа криза. Всички, с изключение на Турция. В действителност сериозна криза в южната ни съседка не е имало, коментира в интервю за Bloomberg главният икономист на Renaissance Capital в Лондон Чарлз Робертсън.

Сложността се крие във факта, че благодарение на държавната програма за подпомагане кредитирането в Турция, заеми се отпускат и на ненадеждни от кредитна гл.т. заеми. „Много от компаниите и днес не са в състояние да си обслужват заемите”, казва Робертсън. Според експерти, без ръст в производителността на труда кредитният бум в частния сектор на практика винаги е с плачевен край.

Турция спокойно може да бъде сравнена с Гърция. В продължение на 10 години темпът на нарастване на кредитирането в двете ни южни съседки е бил на практика еднакъв до 2010 г., когато на Атина й беше оказана външна финансова помощ. Икономическата криза в Гърция продължава и днес. Тази година тя получи поредната „финансова инжекция”, но това не беше сред ключовите икономически новини.

Преди година – на 16 юли 2016 г., в Турция беше направен неуспешен опит за държавен преврат. Икономическите проблеми обаче започнаха да се появяват много преди него. Нивото на безработица достигна 13% към януари 2017 г. като тенденцията на увеличение започна още през 2012-а по данни на Националния статистически институт на Турция. Към момента средното равнище на безработица в страните от ОИСР е 5.9%. Прогнозите са, че към 2018 г. нивото на незаети в Турция едва ли ще спадне под 10%. По данни на Световната банка от 2012 г. до момента икономическият ръст в страната се забавя, както се и наблюдава стагнация в нивото на доходи на глава от населението.

Защо турската икономика все още демонстрира високи темпове на ръст? Има няколко обяснения. Според част от експертите това се дължи на обезценяването на турската лира, което е довело до 10.6% ръст в експорта. Други смятат, че причината е смяната на метода за изчисление на БВП, който беше въведен от Националния статистически институт на Турция в края на 2016 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    18 16 Отговор
    Много смешна статия....къде е гръцката икономика ,къде е турската....Турция е страна производител и износител..Гърция услуги и потребление...

    Коментиран от #2

  • 2 Грос

    20 8 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Интересно кой ви купува боклуците? Аз например един тУРски домат не съм купил, камоли нещо друго. А иначе опита за "държавен преврат" си беше много успешен. ерДЖОлан след този опит, окупира цялата власт. Много напомня на ХИТЛЕР през 1935г., предполагам ще свърши като него, а тУРската лира ще се равнява към милярд за долар.
  • 3 Хасан

    10 9 Отговор
    Ти пък типично по български..Не е важно на мен да ми е добре по ми е важно на Вуте да му е зле...
  • 4 Този на Гост

    3 11 Отговор
    Иди в магазина да Видеш със сопствени те си очи , етикетът на оргинални дрехи на оргинални авто части , всякакъв вид строителни материали от ГЪЦИЯ !!!!! Ма само на оргинални там пише произведено от ТУРЦИЯ , пак ако идеш да погледнеш наше Българско оргинални , всичко е боклук , даже и джунгла хората не искат?

    Коментиран от #6

  • 5 Майтап голем

    7 6 Отговор
    Ай ай много са зле, а кажи ми ся ние де сме ? Ква икономика имаме ? Някой можели да ми каже че съм не компетентен?
    Нещо положително за Българската икономика имали?
  • 6 МАО

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Този на Гост":

    Абе, не пиши глупости, бе човек! На всичко отгоре си болезнено неграмотен! Чужденец ли си , какъв си? Какво правиш тук?
  • 7 Тттт

    4 2 Отговор
    Сега тръгнаха нашите Турция с Гърция да сравняват. Ейй няма оправия. Вие направо се чудите какво да пишете. Утре що не напишете Украйна и Русия си приличат икономически. Къде слагате малък остров с 80.000.000 народ вие луди ли сте
  • 8 Костов

    8 1 Отговор
    Не се нервете.. прост човек си е българина. Която държава още много не знаят къде се намира. Гърците само пари пари искат. Турция която цяла европа мачка и милиони бежанци прие..с нея я сравняват