10 Септември, 2017 04:27 1 054 0

Положителна доходност от 0.96% отчете ДФ „Компас Глобъл Трендс“

  • евро-
  • долар-
  • компас глобъл трендс

Положителна доходност от 0.96% отчете ДФ „Компас Глобъл Трендс“ към края на август въпреки продължаващото негативно влияние от поевтиняването на щатския долар.

Това съобщават от фонда.

В последния ден на август цената на един дял от ДФ „Компас Глобъл Трендс“ беше 1.1028 лв., което е ръст от 0.96% спрямо края на юли и 5.31% от началото на годината. През изминалия месец водещите щатски индекси също повишиха стойността си. Широкият индекс S&P 500 нарасна с 0.05%, технологичният индекс NASDAQ с 1.27% и индустриалният Dow Jones с 0.26%. За същия период немският DAX отбеляза спад от -0.52%.

Макар и с по-слаб магнитут върху доходността на фонда продължи да оказва негативно влияние поевтиняването на щатския долар спрямо еврото (и съответно лева). Еврото се търгуваше на нива над 1.2000 долара за първи път от януари 2015 г. досега, което се отразява пряко и на курса на щатския долар спрямо лева (67.05% от активите на фонда са в щатски долари). Отличните резултати на компаниите в портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ компенсираха негативния валутен ефект, допринасяйки за положителната доходност през месеца.

С най-голям принос за доходността на фонда през месеца бяха: платформата за продажба на автомобили в Китай Autohome (+30.93% в лева за август), компанията, предлагаща уроци извън училище в Китай TAL Education (+15.50% в лева за август), производителят Gogo (14.07% в лева за август) на модеми за достъп до интернет по време на полет , компанията, предлагаща софтуер за обработка и визуализация на големи бази данни, Tableau Software (+11.53% в лева за август) и технологичната компания Apple (+9.35% в лева за август).

Насоките за хода на паричната политика в САЩ и в Еврозоната се очаква да бъдат основен стимул за нагласите и активността на инвеститорите, заедно с ключовите събития на политическата сцена през септември. Решенията на президентската администрация в САЩ относно фискалната политика в контекста на предизборните обещания, както и предстоящите избори в Германия на 24 септември, е възможно да повишат пазарната волатилност през месеца.

Предвид достигнатите нива на валутната двойка EUR/USD и взаимовръзката с лихвения диференциал между Европа и САЩ мениджмънтът на фонда смята, че потенциалът за допълнително поскъпване на еврото от сегашните му нива е по-скоро лимитиран. Съответно при запазване на добрите прогнози за корпоративните резултати на компаниите в портфолиото на ДФ „Компас Глобъл Трендс“ има основание да се очаква доходност на фонда към края на годината близка до целевите 10%.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА