Last news in Fakti

11 Ноември, 2017 17:41 2 260 3

Петролът удря $70 за барел

  • петрол-
  • нефт-
  • бензин-
  • дизел

Кризата в Близкия изток и геополитическите рискове се отразяват върху цената на черното злато

Цената на петрола може да достигне 70 долара за барел до края на годината, прогнозира в предаването "Събота 150" Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Двугодишният връх в цената на петрола, който беше достигнат през тази седмица заради сътресенията в Саудитска арабия, е краткосрочен ефект, тъй като все още няма яснота какво ще се случи в най-голямата страна – производител на петрол в света, а и търсенето на пазара е изпреварило предлагането, което е повод за повишение на цените.

Кризата в Близкия изток и геополитическите рискове се отразяват върху цената на черното злато, обясни Бенчев. Ако се повиши напрежението между Иран и Саудитска Арабия, това ще се отрази върху цената на петрола.

Геополитическите рискове отново се връщат в определянето на цената на петрола - нещо, което бяхме позабравили в последните години. Но, в момент на ребалансиране на пазара, в какъвто се намираме, е напълно нормално те да оказват своето влияние. Разбира се кризата в Саудитска Арабия не е единственото, което определя цената, виждате събитията, които се случват около независимостта на Кюрдистан, проблемите, които Ирак има и са свързани с правилното функциониране на петролните кладенци... Трябва да кажем, че самата цена на петрола започва да "полудява", когато наистина са засегнати самите петролни кладенци. Очевидно е, че геополитиката има значение, но това е фактор, който може в по-малка степен да завиши цената на петрола, поне в момента.

Към настоящия момент, ако нещата останат в този вид, без да има сериозни конфликти и наистина се заговори за по-сериозно напрежение между Иран и Саудитска Арабия, което, нека да признаем, е възможно, може би цена около 70 долара за барел до края на годината е напълно реалистична прогноза с евентуален тренд за намаляване през следващата година.

Изключително важно за цените ще е и решението на Организацията на страните износителки на петрол, която ще се проведе на 30 ноември във Виена. Тогава трябва да стане ясно дали ще има промяна в квотите за добив:

Средносрочно, завишаването на цената едва ли ще бъде голямо. Без сериозна криза няма други параметри, които да говорят за това. Потреблението в световен мащаб, наистина ще нараства, но нека никога да не забравяме шистовите кладенци в Америка, които също ще дадат отражение на цената. При едно по сериозно повишаване - над 70 долара за барел, това автоматично означава включване на кладенци и то на такива, които са били доста по-неефективни при по-ниските цени на петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фалшиви новини

    37 0 Отговор
    подготвят българи за цени от 2.80 и повече , знаем ги тези изродски номера...Когато пада цената ,при нас тишина и скърцане на зъби на петролна мафия..Чули били че в Саудитска Арабия еди какво си случила..., и вече правят сметки ,как да оберат и последни стотинки ...

    Коментиран от #2

  • 2 Чалга БМВ и анаболни стероиди

    6 5 Отговор

    До коментар #1 от "Фалшиви новини":

    Що бе, какво те бърка тебе цената на нефта?
    В БГ бензиностанциите горивата са с до 60% ПРИМЕСИ!
    Я погледни статиите за проверките дето ги правеха, когато искаха да натирят Марешки - виж каква супа си сипваш и после мечтай да ти наеят от "нефта"!
    Аре сега всичките чокотворни отворковци със скъпи коли да вземат нещо за колики, щото знаят, колко болно и горчиво им идва като отидат в сервиза и им кажат, че двигателя май нещо така и така: "абе продавай я тая кола!" )))
    А някои от тях тъкмо са сложили зимните гуми, за да могат да се фукат )))
  • 3 ЪРП

    2 0 Отговор
    БГ ГОРИВАТА СЕ РАБОТЯТ ОТ НАЙ-ДОЛНОПРОБНИТЕ ФРАКЦИИ И УТАЙКИ НА ПРЕРАБОТЕН ПЕТРОЛ И С НОВИ ИНСТАЛАЦИИ СЕ ДОРАБОТВАТ ЗА ПОРЕДНОТО ИЗВЛИЧАНЕ НА "ГОРИВО"!!!!!!!!!!!
    ТОВА ГО ЗНАЯТ ВСИЧКИ, КОИТО СА РАБОТИЛИ В Л****Л БУРГАС!!!!!!!!
    А, КАКВО ДА ГОВОРИМ,ЧЕ ОТ НЯКОЛКО ГОДИНИ ПАДНАХА ДРЪСТИЧНО ЦЕНИТЕ НА ПЕТРОЛА ПО ЦЯЛАТА ПЛАНЕТА, А В БЪЛГАРИЯ СА ВСЕ ТАКА ДРЪСТИЧНО, ЧУТОВНО , ОБИРДЖИЙСКО ВИСОКИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!