Last news in Fakti

16 Февруари, 2018 13:23 5 006 12

ТОП 10 на най-нещастните икономики в света

  • икономика-
  • класация-
  • нещастни
ТОП 10 на най-нещастните икономики в света - 1
Снимка: Shutterstock

При изготвянето на класацията на най-нещастните икономики в света се вземат под внимание показатели като прогноза за инфлацията и безработицата в дадена държава. В тазгодишното изследване, проведено от агенция Bloomberg, са включени 66 държави. Презумпцията е, че колкото по-ниски са инфлацията и безработицата в дадена страна, толкова по-малко нещастни са нейните граждани.

От друга страна, постоянно ниските цени могат да бъдат признак за слабо търсене, а прекалено ниската безработица вреди на служителите, които искат да заемат по-добре платена позиция.

Резултатите са базирани и на прогнозите на световното развитие на икономиката. Като цяло за 2018-а те са положителни и се очаква тя да нарасне с 3.7%.

Ето и ТОП 5 на най-нещастните икономики:

1. Венецуела

Индекс: 1872.0

Индексът за „нещастие” на Венецуела е 1872 пункта. Агенцията я признава за най-лошата икономика за четвърта поредна година. Очакванията са през 2018 г. икономиката й да се влоши, тъй като за миналата година индексът й е бил 499.7 пункта.

2. ЮАР

Индекс: 33.1

От 49 млн. души население, едва 18 млн. работят. 6% са заетите в сферата на услугите, 26% - в промишлеността, а 9% - в селското стопанство.

3. Аржентина

Индекс: 27.1

Промишлеността на страната е концентрирана на малка площ. Голяма част от промишлените предприятия са разположени в низината Паран, в промишления пояс между Буенос Айрес и Росарио. Над 50% от продукцията се произвежда в Голям Буенос Айрес. В Аржентина доминира преработващата промишленост, а оттам и тежката. Голяма част от това, което страната произвежда в областта на леката промишленост, е предназначено за износ.

4. Египет

Индекс: 36.4

Развита е туристическата инфраструктура. Приходите идват главно от туристическия сектор. Проблемът е, че високата степен на заплаха от терористични атентати, понижи приходите от този сектор.

5. Гърция

Индекс: 20.6

В резултат на световната икономическа криза в края на 2009 г. страната се намираше в трудно положение. Бюджетният дефицит възлизаше на 12.7% от БВП при среден за държавите от Европейския Съюз 3% от БВП. 16 страни членки на Съюза се договориха за отпускането на помощ на южната ни съседка в размер на 110 млрд. EUR при условие, че бъдат въведени строги икономии като съкращения, замразяване на заплатите, повишаване на пенсионната възраст, повишаване на данъците, което предизвика вълна на протести.

6. Турция

Индекс: 20.6

В Турция е добре развит туризмът и инфраструктурата. Основните кредитори на страната са Международният Валутен Фонд и Световната банка, а също така отделни страни членки и фондове на ЕС. Общият размер на кредита, който Турция е получила, надхвърля 30 млрд. USD.

7. Украйна

Индекс: 17.8

За развитието на икономиката активна роля има държавата. Тя е собственик на близо 140 големи предприятия в различни области, а също така контролира и цените на редица продукти, включително на хранителните и горивата и смазочни материали.

8. Испания

Индекс: 17.3

Икономиката на страната е петата по големина в ЕС. Явявайки се и една от най-големите в света, тя изпитва сериозни хронични проблеми (държавен дълг, високо ниво на безработица).

9. Бразилия

Индекс: 15.8

Икономическите реформи, които страната извърши и донесоха международно признание. Тя е член на такива организации като ООН, Г-20, Съюзът на южноамериканските нации, а също така е и една от държавите в БРИКС.

10. Саудитска Арабия

Индекс: 15.4

Икономиката й е основана на петролната промишленост, което представлява 45% от БВП на страната. 75% от приходите в бюджета и 90% от експорта идват от износа на петролни продукти. Саудитска Арабия разполага с 260 млрд. Барела нефт (24% от изследваните запаси в света). Държавата играе ключова роля на „стабилен производител” в ОПЕК, благодарение на което има възможност да регулира световните цени на петрола.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    30 4 Отговор
    Хахаха. България защо е няма?!?!?Публикувано във факти.бг: Общият размер на кредита, който Турция е получила, надхвърля 30 млрд. USD.Нашият дълг е почти колкото Турския.С тая разлика,че според мен имат много по-мощна икономика от нас,за броя на населението да не говорим.Но,явно ние тук живеем в Рая !

    Коментиран от #10

  • 2 Ники

    24 2 Отговор
    Каква е тая класация бе ?? А всички държави с Африка къде са ? Ааа те нямат Икономика въобще така че не участват ... Абе важното да има тъпи статии ...
  • 3 Сенко

    21 2 Отговор
    Значи да разбирам че Саудитска арабия е по зле от нас. Само за справка наскоро се договориха с САЩ да купят оръжие на стойност приблизително 350 милиарда долара плюс договори с Русия за комплекс зенитни ракети C450.Това е само перо отбрана,та въпроса ми е къде сме ние???
  • 4 Ььььььь

    13 2 Отговор
    Тотален фалш е това..Как държави с малък дълг са били по -зле от другите с огромният дълг..-айде сега де..--
  • 5 крокозъбица

    13 1 Отговор
    Тая стъкмистика специално за пред нас ли е поръчана?
  • 6 Красимир Андев

    14 1 Отговор
    Роби, не балтайте вярвайте сляпо на написаното и беж на работа,че някой трябва да пълни хазната !
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Morgoth

    7 0 Отговор
    Някои питат защо ние не сме в десятката, особено при наличие на Турция и Гърция, които пределено са пред нас. Но аз ще попитам за държавите от централна Африка, ще попитам и за раздираните от война Сирия, Либия и Йемен, пък и Ирак покрай тях. Изглежда тази класация е правена е доста тясна група от държави, та цялата работа е менте.
  • 9 Компетентен

    8 0 Отговор
    Що се опитвате да заблуждавате хората ?
  • 10 JМmorning

    2 4 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    Държавнния дълг на Турция е към 242 милиарда UDS. 30 милиарда им e новопоетия дълг. Българският държавен дълг е към 16 милиарда долара.
    Ако имате предвид брутния дълг на дадена държава, това включва и частните заеми, които са проблем саммо между частното лице (физическо или юридическо) и не са проблем на обществото.
  • 11 ошашавен

    3 2 Отговор
    Отдавна не бях чел по-тъпа писаница от тази!
  • 12 Радо

    2 1 Отговор
    Украйна контролирала цените на горивата!!!...ха-ха-ха...в Украйна няма нито нефт, нито природен газ - зависими са на 100% от Русия по отношение на нефта и газа, имат единствено въглища.