Last news in Fakti

10 Април, 2018 10:37 4 950 6

Най-красивата банкнота в света (СНИМКИ)

  • банкнота-
  • франк-
  • красота
Най-красивата банкнота в света (СНИМКИ) - 1
Снимки: Shutterstock

Едва ли някога сте се замисляли колко красива може да е една банкнота. Обикновено колкото по-голяма е нейната номинална стойност, толкова „по-красива” е тя, защото ни прави по-богати. Не на същото мнение обаче са от Международното дружество за банкноти, която включва колекционери и специалисти. Основната му цел през последните близо 70 години е да насърчава изследването на банкнотите по цял свят.

Тази година за най-красива беше избрана банкнотата от 10 швейцарски франка. На ценителите на парите, които гледат на тях от различен ъгъл, въпросната банкнота е направила впечатление със своя златист оттенък и деликатно изобразените върху нея ръце на диригент. Банкнотата е отлично защитена срещу фалшификации.

Най-красивата банкнота в света (СНИМКИ)

В тазгодишното състезание са участвали още и банкнотите от 10 лири на Шотландската кралска банка. На нея е изобразена Мери Самървил, която е изследователка, писателка, енциклопедист, математик и астроном. Също така впечатление е направила и 10-доларовата банкнота на Канадската банка. Тя е с ослепителен лилав оттенък.

Най-красивата банкнота в света (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССР

    20 8 Отговор
    Другари рублата е най-красива !
  • 2 SAAB

    13 4 Отговор
    А някой дори банкнотите НЕ могат да си печатат ......но са вече с над 20 милиарда дълг .....
  • 3 комунист идиот

    12 11 Отговор
    Какво общо има рублата? Идиоти има навсякъде!
  • 4 селчо

    13 2 Отговор
    Красива и богата дьржава-красива банкнота.
  • 5 На шурея шуролинката

    21 5 Отговор
    След време нашата ще е по- красива, след като сложим отпред лика на пожарникаря и физкултурника

    "Ай ЧиСтИтУ"
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.