Бизнес с охлюви е основният поминък за жителите на турското село Чайдеирмени. В малкото населено място се произвеждат 1200 т охлюви всяка година, които се изнасят за европейските пазари.
Всичко започва през 1997 г., когато в селото се издига първата фабрика в целия район за преработка на охлюви. Днес тя се е превърнала в модерно предприятие със съвременни технологии и поточни линии за преработка на продукцията и подготовката ѝ за износ, предават от БНТ.
Франция е най-големият купувач – годишно около 90% от турските охлюви се изнасят за тамошния пазар. България, Румъния и Чехия също са сред редовните купувачи.
Охлювите се събират през май – юни и се доставят във фабриката от различните области на Черноморския регион – Самсун, Трабзон, Дюздже, Гиресун. В производствените съоръжения първо се отделят черупките, а след това се подават за преработване в цеховете на предприятието.
През последните години има усилен интерес към продукцията, тъй като богатите на протеини охлюви са широко използвани не само като деликатес в кулинарията, но и за целите на козметичната индустрия.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Бесен Язовец
Коментиран от #5
21:33 27.05.2018
2 Иванов
Коментиран от #11
21:59 27.05.2018
3 Аладин
22:19 27.05.2018
4 Бесен Язовец
Коментиран от #10
22:35 27.05.2018
5 Цеко сифоня
До коментар #1 от "Бесен Язовец":
Кой те кара да ги ядеш сурови !?Я ги опитай на супа, задушени в масло или с ориз....мммммм.
Коментиран от #9
00:10 28.05.2018
6 факт
00:21 28.05.2018
7 Kcaniba
09:06 28.05.2018
8 Що ги
13:42 28.05.2018
9 Чочо
До коментар #5 от "Цеко сифоня":
Бе охлюва винаги си остава охлюв13:43 28.05.2018
10 Змеевъд
До коментар #4 от "Бесен Язовец":
Чудесен лек от змийската отрова става,когато друг, а не змията го раздава
В.Ханчев
13:44 28.05.2018
11 Екс Иванов
До коментар #2 от "Иванов":
И най-правоверните! Едввам оцеляха след преврата:)13:45 28.05.2018
12 004
09:20 29.05.2018