Last news in Fakti

4 Октомври, 2018 22:59 2 045 16

Бум в износа на ток

  • износ-
  • ток-
  • есо
Бум в износа на ток - 1

Производството на електроенергия в периода за първите 9 месеца на 2018 г. е спаднало с 0.28 на сто на годишна база, но износът се увеличил с почти 30% спрямо същия период на изминалата 2017 г. Зад граница са продадени 5 491 240 МВтч електроенергия. Това показват последните оперативни данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО). За същото време потреблението в страната спрямо миналата година е спаднало с 4.58 пункта и е 28 020 658 Мвтч., отбелязват от в. „Монитор“.

С 5.20 на сто по-малко или 27 068 501 МВтч е произведената електроенергия от базовите мощности като АЕЦ "Козлодуй", ТЕЦ "Марица-изток 2" и т.нар. американски централи - ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Гълъбово" и ТЕЦ "Контур Глобал Марица - Изток 3", показват още данните на ЕСО.

С 6.91 пункта по-малък е делът на възобновяемите енергийни източници /ВЕИ/ в преносната мрежа и е достигнал 923 047 МВтч. Вятърните електроцентрали /ВяЕЦ/ от 1 януари до 30 септември тази година са произвели с 8.41 процента повече ток или 507 430 МВтч. Фотоволтаиците за деветте месеца са произвели с 0.16 по-малко електроенергия или 311 151 МВтч. Централите на биомаса отчитат спад от почти 17%до 104 466 МВтч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Енергетик

    15 9 Отговор
    Не трябва да ни вълнува мародерите колко са продали а на колко го получаваме ние? АЕЦ Белене го продаеа на 8 ст. Kw.h с ДДС а Мариците на 50ст.с ДДС на kw.h!!! AEЦ Белене можеше да сложи край на грабежа обаче щеше да обърка доста корпоративни интереси.

    Коментиран от #4

  • 2 Кукуригу

    11 1 Отговор
    На маародериите и америте им е малко ,честито на тях и на нас 20 процентно увеличение,

    Коментиран от #3

  • 3 Енергетик

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Кукуригу":

    Нали знаеш каккво ще направят? точно НИЩО! ЗАШОТО ПОВЕЧЕТО ЩЕ КАЖАТ - ИАЗ ДА СЪМ И АЗ ЩЕ СЕ ГУША ЗА ДА ОСИГУРЯ ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ! САМОЧЕ ПОВЕЧЕТО НЕ ОСЪЗНАВАТ ЧЕ ТЕ НИКОГО НЯМА ДА СА ТЕ - ГУШЕШТИТЕ СЕ ОБАЧЕ НЯМА ДА СТАНАТ ДА СИ ЗАЩИТЪТ ИНТЕРЕСА!!!
  • 4 Да да

    8 10 Отговор

    До коментар #1 от "Енергетик":

    Ако ти си енергетик, аз съм мистър Вселена! Само общи приказки си изписал, а дори не ти е ясно как функционира ЕСО! За структората на енергийния пазар, даже не си и чул! Белене си го стройте в любимата ви матушка, аз искам Вятър, Слънце и Вода! Поне не се внасят!

    Коментиран от #5, #6, #10

  • 5 Енергетик

    12 7 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Еми взимай по- 1 лв. на kw.h за слънце и вятър хал да са ти соросче!

    Коментиран от #9

  • 6 Еколога

    10 5 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Ти дори не знаеш какво представлява тока а си седнал да ми говориш за ЕСО.Икайво ВЕЦ е много екологично ли? Нищо не разбираш щом ми говориш за ВЕЦ ако разбираше щеле да знаеш че ВЕЦ унищожават околната среда точно колкото и ТЕЦ!! Но като не знаеш така е шляпаш си коментарчета на воля без и хабер да си имаш от производството на електроенергия!

    Коментиран от #7

  • 7 СссереМ

    3 12 Отговор

    До коментар #6 от "Еколога":

    Те за това в Германия няма нито една АЕЦ нали,щото германците са прости а?

    Коментиран от #11

  • 8 бай Тончо

    11 1 Отговор
    И какво разбра обикновеният българин от този повишен износ? Че му вдигнаха за пореден път тока и парното? Всички печалби в държавата отиват в една малка групичка бандити.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    Ти искаш, но хората не искат! Разбра ли, соросоиде?
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 гост

    5 1 Отговор
    Белене трябва да се конвертира в ВЕИ и балансираща централа на природен газ. Реакторите трябваше да бъдат продадени или да се платят неустойките, без да се приемат, за да няма повече разходи по тях. Американските централи отдавна не трябваше да имат договор с държавата и по-скоро да им бяха изплатени милиардите неустойки отколкото да санират скапани панелки, защото спестяването от киловат при тяхната цена ще е по-голямо отколкото спестяването чрез облепяне с ЕПС на моралноостарели жилища. Далновидни хора в тази държава няма, камо ли в политиката и защитата на държавните интереси.

    Коментиран от #14

  • 13 не че нещо ама е така

    3 0 Отговор
    е ще изнасяме като имаме най-евтиния ток в целия ЕС. пак добре, че има някакви квоти за износ, че иначе...
  • 14 Да бе

    4 4 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Баламурник от къде ще го вземеш този газ от Черно море ли. Аз съм работил в ТЕЦ където имахме котли на газ и на въглища. Котлите на газ ги припалваха по малко а после ги зарязоха. Няма частник който да предпочете скъпия газ пред евтините Украйнски въглища.

    Коментиран от #15

  • 15 ВЕЧНАТА СКЪПА ДРУЖБИЧКА

    5 2 Отговор

    До коментар #14 от "Да бе":

    Руският газ е ВИНАГИ скъп !!!!!Като От скъпи другари-За скъпи такива.
  • 16 Пешо

    4 1 Отговор
    Хм, нали нямаше интерес към тока ни от съседните страни, не ни трябва Втора атомна... Фактите сочат обратното. Ако Кунева не беше съсипаха 4 блока на Козлодуй, то тока щеше да струва наполовина от сегашната му цена.