Last news in Fakti

24 Октомври, 2018 06:00 8 378 7

Как да избера подходяща и перспективна специалност?

  • специалност-
  • бизнес-
  • ориентиране
Как да избера подходяща и перспективна специалност? - 1

Често срещан проблем е, че при кандидатстване, голяма част от младежките не могат да преценят точно към каква специалност да се насочат. Повечето от тях избират такава специалност, която им изглежда привлекателна и смятат, че е добър избор, понеже има търсене в дадения сектор.

Когато наближава време за кандидатстване за висше образование, в процеса на подготовка възникнат най-различни въпроси. Ето защо са силно препоръчителни и значително подпомагащи са така наречените кариерни тестове. На базата на въпроси и допълнителни изяснения от консултант по образование, става ясно за в каква сфера има най-голям смисъл да се ориентира съответният кандидат и къде ще има най-голям успех за последваща реализация.

Експерти от „Едланта“ съветват студентите да си задават следните въпроси в ситуация, в която все още не са твърдо убедени коя е специалността за тях:

• Спомни си какъв си искал да станеш като малък!

• Кои са любимите ти предмети в училище?

• Кога се справяш по-добре: като работиш сам или в група?

• Кои са твоите силни и слаби страни?

Относно избора на професия, специалистите предлагат следното упражнение:

• Напиши 10 думи, с които свързваш „идеалната” работа!

• Как си представяш един твой работен ден?

• Къде се “виждаш” след 10 години? А след 20?

Любопитна информация, която специалистите ни предоставиха е, че в момента 20-те най-търсени и перспективни професии в света са: икономист, математик, статистик, финансист/актюер, софтуерен инженер, системен администратор, специалист по управление на данни, биотехнолог, метеоролог, петролен инженер, фармацевт, стоматолог, офталмолог, аудиолог, логопед, диетолог, физиотерапевт, медицински техник, специалист човешки ресурси, трудов терапевт.

Перспективни професии и специалности, за които може би не сте чували, всъщност предлагат редица кариерни възможности, като например:

Биологични и биомедицински науки - биоинженер, биотехнолог, микробиолог, (хематолог, имунолог, генетик, вирусолог), нанотехнолог, биофизик.

Нутрициология, Диетология, Здравословен начин на живот - нутриционист, диетолог, клиничен диетолог, здравен консултант, търговски представител, спортен психолог, треньор, инструктор, преподавател по спорт.

Опазване на околната среда и Климатични промени - метеоролог (изготвяне на прогнози, анализи и климатични модели), инженер на хидротехнически съоръжения, физик-климатолог, изследовател на промените в околната среда; специалист-технолог, специалист по управление на кризисни ситуации при природни бедствия, замърсявания и т.н., консултант (експерт, координатор на проекти) по проблемите и политиките за опазване на природните ресурси.

Бизнес и Логистика - бизнес анализатор, спедитор, специалист интермодален транспорт, търговски посредник/ представител, акаунт мениджър, фасилити мениджър (поддръжка, производство, управление на съоръжения, специалист безопасност на труда, и т.н.), бизнес консултант.

Инженерни науки - медийно планиране, нанотехнолог на продукти, използвани в ежедневието (биополимери, био материали, високотехнологични материали, дрехи, очила, козметика, медицина и фармация), разработчик на игри, арт директор, VR разработчик, 2D или 3D модели и анимация.

Нека не забравяме, че за да се направи правилен избор на специалност и професия, е необходимо да се имат предвид както интересите, възможностите и качествата на кандидатстващите, така и тенденциите в търсенето и предлагането на работа в световен план.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Петчленно дете

    6 1 Отговор
    Да Ама !!! в България се оказва че " най най " добрата и перспективНА професия е Лежачка по Гръб (като РОМИТЕ ) и Кичек можем и Помощи Иска !

    Коментиран от #7

  • 2 Future

    0 0 Отговор
    Дъщеря ми имаше дарба да рисува и пее . Математиката също и беше любим предмет . В крайна сметка избра ТУЕС .

    Коментиран от #3

  • 3 Орхан Мурат

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Future":

    И моята дъщеря така ама !!! Накрая стана ! мани мани !!!!!
  • 4 Stefko 88

    1 1 Отговор
    Мииии ако си някой на някой не е необходимо да избираш. Ако си кадърен работи за себе си. Ако пък ти се учи заминавай в чужбина. Ако има буркани от село и 800лв в склада те устройват стой в бойколандия. Тук слагат не издигат.
  • 5 бобовдолският

    0 0 Отговор
    Ами гледай си на боб.
  • 6 Атака

    1 1 Отговор
    Може и 24 часа всички сайтове да обхождаме и после да се правим на ,, патриоти,, които постоянно уж са недоволни от нещо...!!!!!
  • 7 не че нещо ама е така

    0 1 Отговор

    До коментар #1 от "Петчленно дете":

    сутринта ги нямаше мургавелките дето метат тротоара и едвам се ходеше от листа, а си представи въобще да ги няма... ще се заровим у мизерия, щото сме мизерници, ама високомерни...