Last news in Fakti

29 Октомври, 2018 23:29 1 389 8

Горим 10% по-малко ток заради циганското лято

  • ток-
  • потребление-
  • бюджет
Горим 10% по-малко ток заради циганското лято - 1

Единствено мразовитите сряда и четвъртък качиха консумацията със 7-8 на сто
около една десета по-малко електричество сме изгорили в следобедите и вечерите в почивните дни, заради циганското лято. Това сочат данни за товара на енергийната система на страната на Електроенергийния системен оператор (ЕСО), цитирани от в. „Монитор“.

В събота към 16.00 часа товарът е бил на ниво 3404 мегавата, а в последния почивен ден преди това - неделя на 21 октомври - 4093 или с 20% по-висок. Към 17.00 часа в събота консумацията на ток е изисквала товар на системата от 3540 мегавата или с 18,8% по-ниско от същия час в предпоследната неделя от месеца. В следващите вечерни часове разликите в товара между 21 и 27 октомври намаляват, сочат още данните от сайта на ЕСО за състоянието на електроенергийната система. За 18.00 часа спадът е 16,% или 4435 срещу 3850 мегавата.

Вчера час преди обяд най-голям дял от 37,09% в осигуряването на електроенергийната система на страната имаше атомната централа в Козлодуй, която генерираше товар от 2079 мегавата. Големите тецове на въглища осигуряваха почти същия товар. На трето място след тях бяха фотоволтаиците генерирали 516 мегавата или дял от около една десета.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Циганизация

    21 0 Отговор
    Обаче после, ще ни излезе през носа, защото солидарно, ще платим поне 30% отгоре заради циганските кражби на ток ?
  • 2 Пешо

    21 0 Отговор
    Горим по-малко ток защото заради мизерията икономисваме.
  • 3 Стоянов

    6 0 Отговор
    Да, за 300, кинта масово горят само 10% целогодишно
  • 4 как познахте

    11 0 Отговор
    Не! Горим по-малко заради високата цена на тока!
  • 5 Тъп

    6 0 Отговор
    Матриците в Чайна за фотопанели са на три смени.Ще доде ден и всичко дето не е в панелен бункер че нареди панелите на покриву и че каже "Прощавай амиго" на енерговампирите.Те така.Всьо кръвопиец и енергодоставчик че пика газ и други деривати.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост2

    9 0 Отговор
    Тази несправедливост за елкомпаниите ще бъде компенсирана с новите им цени от януари.
  • 7 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Тъп":

    Опитай се да присъединиш към ЕРП два панела да видиш дали ще е толкова лесно. Цените на системите са достъпни, но трябва разрешение от община и ЕРП, а те не се дават лесно и без пари, нито процедурата е ясна, защото когато е ясна, не може да има корупция или протакване. Мен ме въртяха месеци и накрая главен инженер ми обясни, че съм третиран като инвеститор с моите 500вата за лична употреба и ще се отчитам всеки месец, ще подписваме договори за някакви си 5квч на месец, само за да получа двупосочен електромер. И всеки по веригата ти казва, че не знае и никъде няма процедура. В европейските страни от заявката до монтажа минават от 4 до 6 седмици и започваш да ползваш соларен ток. У нас за толкова време не можеш да разбереш какви документи ти трябват и да получиш отговор на запитванията си. Хайде пробвай се ако ти можеш да завършиш подобна инсталация и то да ти е гарантирано присъединяването, а не да ти дойде някой тумбак другата година и да каже, че се прекратява договора ти и системата ти да стане безполезна.

    Коментиран от #8

  • 8 Тъп

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Въобще не смятам да уведомявам енергокръвопииците за самостоятелните си системи.Те така.