11 Декември, 2018 22:00 1 559 18

Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро

  • износ-
  • бизнес-
  • александър манолев

Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес

Манолев: Всеки месец изнасяме стоки за 2,2 млрд. евро - 1
Снимка: МИ

През 2018 г. изнасяме средно на месец стоки за 2,2 млрд. евро. Това съобщи заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на церемонията по връчване на наградите „Експортьор на годината“. Той отличи победителите в категориите „Най-големи приходи от експорт през 2017 г.“ и „Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г.“

„Изминалата 2017 г. бе една от най-силните за българския износ. Отбелязахме значителните 15% ръст и достигнахме близо 28 млрд. евро износ“, допълни икономическият заместник-министър. По думите му все още няма обобщени данни за 2018 г., но тенденцията е за запазване на постигнатите резултати. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. „Това е още един индикатор, че нашата продукция е на световно ниво, след като се изнася и търгува на най-конкретния общ пазар – този на Европейския съюз“, категоричен бе Александър Манолев.

Като интересна тенденция заместник-министърът определи факта, че Китай все по-бързо се доближава до топ 10 на експортните дестинации за българския бизнес. Според него това показва, че нашите компании са предприемчиви и следват световните тенденции. Те са способни да преодолеят огромните разстояния и да предложат конкурентен продукт, дори в далечния Изток.

Сред най-експортно ориентираните ни производства са части и компоненти за автомобилната индустрия, нефтени масла, рафинирана и нерафинирана мед, хранителни и селскостопански продукти и др., стана ясно от неговото изказване. Той пожела успешна 2019-а година за българската икономика и родните компании с още по-сериозни резултати на външните и вътрешния пазар.

За шеста поредна година сайтът exporter.bg връчва отличията “Експортьор на годината” – класация с фокус върху малките и средните компании–износители. Конкурсът акцентира върху постиженията на тези фирми в направленията: „Най-големи приходи от експорт през 2017 г.“, „Най-динамично развиваща се компания в експорта за 2017 г.“ и „Устойчивост на развитие“. Освен трите големи приза, традиционно бяха отличени и компаниите с най-големи приходи от експорт в браншовете с най-висок дял в износа на малкия и средния бизнес: Металургия, Машиностроене, Минна и добивна индустрия, Фармация, Текстил, Транспорт и логистика, Храни и напитки, Парфюмерия и козметика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Спиди Гонзалес

    19 6 Отговор
    Как ги изнасят тези 2,2 милярада КЕШ или по банков път?

    Коментиран от #2

  • 2 Ами ами

    15 5 Отговор

    До коментар #1 от "Спиди Гонзалес":

    Под формата на злато, което добиват тука!
  • 3 Кукуригу

    15 5 Отговор
    Вай вай дигайте тогава още данъците че вече се чудим как да си харчим парите ,не се ли уморихте да ни пишете глупости или хептен ни взехте на балъци
  • 4 ГОСТ

    11 5 Отговор
    Изминалата 2017 г. бе една от най-силните за българския износ. Отбелязахме значителните 15% ръст и достигнахме близо 28 млрд. евро износ“, допълни икономическият заместник-министър. По думите му все още няма обобщени данни за 2018 г., но тенденцията е за запазване на постигнатите резултати. В топ 10 на нашите пазари има само една държава, която е извън ЕС – съседна Турция. „Това е още един индикатор, че нашата продукция е на световно ниво, след като се изнася и търгува на най-конкретния общ пазар – този на Европейския съюз“И какво излиза пълна стакмистика. ПО ПРОСТ ТУ НАРЕЧЕНО ПОРНОГРАФИЯ.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 на майка ви питката

    9 3 Отговор
    някой не си е изпил хапчетата!
    Моля слезте н земята!
    2 милярда за месец.
    Цъфнала , та вързала бг. икономиката. Навярно в джоба на политиците.
    Не се връзва с мизерната реална действителност у нас.
  • 7 Пешо

    11 3 Отговор
    А колко е вноса бе дръзки. Що не го съпоставиш със вноса да видим колко бързо потъва България.
  • 8 ризотто

    12 5 Отговор
    Изнесохте хубавото жито а ние матреала ядем глутена с набухвател,мръсна зган.
  • 9 Елена

    11 3 Отговор
    През 2017г. Общотърговското салдо беше на минус 7 млрд. лева. Тази година ще чукне ме ли 8?
  • 10 123

    7 2 Отговор
    Износа наистина ни е добър амфетите и каптагона на гелосания вървят много добре изнасяме проститутки крадци трафиканти просяци абе стоки за милярди
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 СТАРОТО

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Добри":

    Добре ,сигурно пишеш за червените боклуци,нали ! И аз съм с тебе !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Голям Слон

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Добри":

    Военното положение изисква военни :-) Нали затова толкова години целенасочено убиваха нашата армия, за да я свият до днешните размери и въоръжение. За да храним и чужда армия, която при първите симптоми на военен преврат да потуши "въстанието". А ако и тя не се справи, то тогава да се обади на другарчетата по НАТО. Планът е измислен отдавна и, най-важното, работи. Никакви хунти, никакви преврати не са възможни вече. Ако някой в тази страна падне от клона, това ще бъде единствено и само, защото някой друг седнал там го поиска само за себе си.
  • 15 Голям Слон

    2 1 Отговор
    Щом и Китай упрЕ до нас.... Но Китай е също, като Турция: те не купуват, те само продават. И дори да изнесеш нещо за там, най-вероятно ще ти е за пръв и последен път.
  • 16 Вуте

    2 1 Отговор
    И кво изнасяме?Облаци и мъгла ли?
  • 17 Петър Андонов

    2 1 Отговор
    Изнасяме за 2, обаче внасяме за 9-10 на месец ,както всеки може да провери. Това ни прави на сериозен минус,както и силни зависими от чужди стоки и капитали. Малка Холандия ( макар и вече не толкова малка) е сред държавите най-големите износители в Европа и света и на огромен плюс от това,а нас ни заблуждават с новини,колко сме добре ,че сме на минус към 100 милиарда/годишно
  • 18 Г Митич

    0 1 Отговор
    Татковото, ти стани депутат,
    колкото сме дали , десет пъти повече ще си ги върнем!