Last news in Fakti

27 Декември, 2018 10:39 3 676 17

Млади висшисти стават продавачи

  • работа-
  • висшисти-
  • специалност

91.68% от завършилите медицина работят по специалността си

Млади висшисти стават продавачи - 1
Снимка: Shutterstock

Какво работят младите висшисти? Отговор на този въпрос дава тазгодишното издание на Рейтинговата система на университетите в България на Министерството на образованието, за което "млади висшисти" са завършилите през последните пет години, съобщи offnews.bg.

Най-голямата концентрация на работещи по специалността си е в професионалното направление Военно дело - 98.54%. На второ място е Медицина, където 91.68% работят като медици, 2.65% са специализанти, 1.18% - преподаватели и само 4.49% са в графата "Друго". Данните за Стоматология показват, че 58.29% работят като медицински специалисти и докато процентът изглежда незначителен на фона на Медицина, следва да имаме предвид, че много зъболекарски практики се крият в 31.56-те процента в графа "Самоосигуряващи се". 3.70% от завършилите са станали преподаватели, само 6.45% работят нещо друго.

Но реализацията в други професионални направления далеч не е същата. 9.27% от филолозите, 12.3% от философите, 6.42% от завършилите специалност от професионално направление Национална сигурност работят като продавачи. Същото важи за 13.54% от завършилите Биологически науки, за 9.72% от висшистите с диплома от направление Изобразително изкуство, за 8.49% от дипломираните икономисти и за 9.73% от завършилите Администрация и управление.

Работата на повече от 57% от завършили туризъм е в графа "Друго". Дори по-голям е процентът при Религия и теология - 70.18 на сто.

6.89% от завършилите Енергетика пък са работници по инсталиране и ремонт на електрически и електронни съоръжения.

22.74% от завършилите Право са станали държавни служители, 10% са самоосигуряващи се, 24.31% са юристи, 42.95% работят друго.

Над 40% от завършилите Педагогика не са станали учители. 59.21% от дипломираните за последните 5 г. педагози са започнали работа в училище. При направлението Педагогика на обучението по... 32.31 са станали учители, 11.19% обаче работят като продавачи.

32.16% от младите специалисти с диплома от професионално направление Математика са станали ИТ специалисти, 7.57% - учители. 34.75% от завършилите Комуникационна и компютърна техника работят по специалността си, а, изненадващо или не, 6.35% работят са продавачи. В направление Информатика и компютърни науки 48.16% от дипломиралите се през последните пет години са започнали работа по специалността си. Като ИТ специалисти работят и 19.05% от завършилите Икономика, но само в един от университетите - Американският в Благоевград.

Къде учат мениджърите? Трудно е да се ориентираме, ако съдим по общите данни за направление Администрация и управление. Дори сред завършилите го има работещи като продавачи и те са 9.73%. 13.93% са станали стопански и административни приложни специалисти, други 11.81% - стопански и административни специалисти.

64.53% от завършилите специалност от професионално направление Администрация и управление работят нещо различно от специалността си, 13.93% са стопански и административни приложни специалисти, 11.81% - стопански и административни специалисти. 18.36% от завършилите го в Американския университет през последните пет години са административни ръководители и ръководители в търговски дружества.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 689

    10 0 Отговор
    Ами, работят мърчандайзери.
  • 2 Guðmundsson

    4 4 Отговор
    Завършелите изпълнителски изкуство в музикалната академия като мен дори не са споменати.

    Коментиран от #9

  • 3 Ироничен

    24 1 Отговор
    След като местата във ВУЗ всяка година са с 10 000 повече от завършващите ученици, всички влизат. После няма работа за инженери, но има места за продавачи.
  • 4 456

    10 0 Отговор
    ми естествено че нац.сигуроност ще са продавачи нали тряя да са сред хората и да са слушалки по канцеларийте на заплата ли да са КРИВА ДЪРЖАВИЦА ЕЙЙЙ сяко иска на бюрце да седиЕЙЙЙЙЙ
  • 5 Долен гей

    21 1 Отговор
    А 100% от завършилите аграри работят депутати и виж ся какъв е резултата
  • 6 ГосТ

    4 3 Отговор
    Хуу за биологически науки разбрахме,а физика, химия ? Тея три факултета са пред закриване...не се отчайвайте! Учете истински науки, после ако преминете през всичко е прекрасно. Ще имате самочувствие като мен хохохо,реално. Разбира се, няма как да работите в България,ако искате достойно отношение. Но по добре. Ще видите свят и цивилизация. И ще бъдете със самочувствието на хора определящи ноосферата на тази планета ;) . От биологичните науки,учете молекулярна биология (най доброто) или зоология/ботаника, а не някакви манджи с грозде ;)
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ar146ts

    11 0 Отговор
    нищо не виждам за инженерите.такива специалности не съществуват ли?
  • 9 Димов

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Guðmundsson":

    И инженери, като мен не видях?!

    Коментиран от #10

  • 10 Готин ама не съвсем

    10 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    Какви инженери са ви патили? За двете специалности гореща и студена обработка, общо са кандидатствали 7 човека. А на времето това бе най-големия факултет в РУ. Всичките студенти са 50-60 човека, за 1-5 курс, а преподавателите им са 70-80 човека!
    На къде отива тази държава, не знам?

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 млад гербер

    2 0 Отговор
    нали има еврофондове за грабене
    защо трябва да работим?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Готин ама не съвсем":

    А бе, Готин, инженерните специалности не се изчерпват с металообработването и машиностроенето. Колкото до РУ.... Едно време беше върха на машинно-технологичното инженерство в БГ. От всички технически университети в страната ни, единствено неговите факултети по МТТ бяха признати и сертифицирани от европейските комисии. Беше по времето на Петър Стоянов, ако не се лъжа. Тогава трудно се ставаше инженер. А сега.... Щом си плащаш - дипломираш се. Пълен е със студенти от Турция. Едвам фъфлят на Български, ама нали са паралий.... Завършват с диплом. Пазарната икономика я обърнахме на пазарно образование и пазарно здравеопазване.