29 Март, 2012 16:00 866 0

Ивайло Московски: Градим над 200 км. пътища

  • инфраструктура-
  • московски
Ивайло Московски: Градим над 200 км. пътища - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 200 км магистрали и скоростни пътища се изграждат и модернизират през този програмен период на Оперативна програма „Транспорт”. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на откриването на VII-та годишна конференция „Стратегическа инфраструктура, България 2012”.

„Докато преди няколко години говорихме за една магистрала, днес едновременно изграждаме три – АМ „Тракия”, АМ „Струма” и АМ „Марица”, каза министър Московски. По думите му благодарение на проектите, които се реализират, столичното метро вече разполага с над 30 км тунели. „Същевременно над 400 км железопътни линии в страната се модернизират, като след завършването им ще позволяват скорости от 160 км/ч”, допълни министърът.

Към днешна дата сключените договори по Оперативна програма „Транспорт” възлизат на над 3.2 милиарда лева или почти 84% от нейния бюджет, а разплатените средства са около 990 млн. лв.

Според Ивайло Московски качеството на проектите и свършената работа ще бъдат основния аргумент на България при договарянето на средствата за следващия програмен период на Оперативна програма „Транспорт”. „Водим активен диалог и имаме всички основания да се надяваме, че през него ще можем да се възползваме от европейско финансиране за закупуването на нов подвижен жп състав” каза министър Ивайло Московски. „Ако успеем да реализираме и проекта за модернизация на Централна жп гара в София, българският железопътен транспорт ще получи повече инвестиции отколкото за последните 20 години”, допълни той.

Като безспорен успех от последните години министър Московски открои включването на АМ „Хемус” като проект допустим за финансиране от европейските структурни фондове и стартирането на работата по отсечката на метрото до летище София. ”Надявам се страната ни да разполага с нужния финансов ресурс, за да изпълни всички набелязани цели до края на следващия програмен период”, каза той.

Развитието на стратегическата инфраструктура – и най-вече пътната, е основен приоритет на държавата, заяви регионалният министър Лиляна Павлова на конференцията “Стратегическа инфраструктура, България 2012”, която се провежда в четвъртък. Магистралите сега са едва два процента от пътната мрежа.

В етап на строеж са обаче 260 км магистрали (“Тракия”, “Марица”, “Струма”, “Хемус”) и още 180 км първокласни пътища, каза Павлова. До 2020 година ще се направят още 450 км магистрали плюс 800 км скоростни пътища, посочи регионалният министър. Ще се изграждат и модернизират пътищата втори и трети клас, защото те осигуряват заетост и инвестиции вътре в регионите, каза Лиляна Павлова.

По думите на министъра по еврофондовете Томислав Дончев страната ни ще разполага с 11 милиарда лева от ЕС за инвестиции във всички типове инфраструктура за периода 2014 – 2020 г. Това е с 500 милиона лева повече от сегашния програмен период, който свършва през 2013 година.

Инфраструктурата не може да бъде цел сама по себе си – тя е част от политиките за развитие в други сфери – в подпомагане на малките и средните предприятия, в социалната политика и в решаването на демографските проблеми, каза Томислав Дончев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА