2 Март, 2019 15:21 4 046 14

Германия: когато те експлоатира "сънародник"

  • германия-
  • работа-
  • сънародници-
  • експлоатация

В Германия работят милиони мигранти

Германия: когато те експлоатира "сънародник" - 1
Снимка: Shutterstock

Имад* е един от стотиците хиляди сирийски бежанци, намерили убежище в Германия. Година и половина след бягството си, той започнал работа в една фирма за почистване. Собственичката на фирмата също произхожда от арабско семейство. 30-годишният Имад установил контакт с нея по препоръка на един приятел, който също работел във фирмата. От гледна точка на езиковата и културна близост "арабските сънародници" бързо се споразумяват. Договарят се Имад да работи половината време официално, а другата половина на черно. По този начин собственичката на фирмата си спестява голяма част от социалните осигуровки.

Бежанецът - лесна жертва

"Във фирмата работят общо 200 души. Повечето са сирийски бежанци. Всеки един от нас трябва да чисти по 20 стаи на смяна. Преди да сме изпълнили нормата, нямаме право да си тръгваме - независимо колко е късно. Работата е тежка. Ние нямаме здравни застраховки и почти никакви трудови права", казва Имад в разговор с ДВ. Който не иска да работи при тези условия, бива уволнен. Имад помолил шефката си за нормален трудов договор, в който да се отчитат всичките му работни часове, но тя отказала. Тъй като не искал повече да работи на черно, не му останало нищо друго, освен да зареже работата след три месеца изморителен труд.

Преди всичко хората с нисък образователен ценз се натъкват на трудности на германския пазар на труда. Попаднали веднъж в сивия сектор, те се намират в тежка ситуация, както показва годишният доклад на Германския институт за човешки права. "Както и преди трудовите мигранти са подложени на тежка експлоатация, особено в строителния бранш, в месопреработвателната индустрия или селското стопанство. В крайна сметка те работят за по 2 до 3 евро на час, без социално осигуряване и полагат много извънредни часове", четем в доклада. По принцип засегнатите от експлоатация мигранти могат да се съпротивляват. На практика обаче това не е толкова лесно. "Експлоатационните форми на трудова заетост могат да имат тежки последици за работодателите. Но на практика рядко се стига до съдебни процеси", четем още в доклада на института.

Не всички "сънародници" са експлоататори

Според експертите, интеграцията на бежанците на германския трудов пазар до голяма степен е успешна. Федералната агенция по труда обяви, че през януари 2019 година в страната са регистрирани 455 000 търсещи работа мигранти. 187 000 от тях са били регистрирани като безработни. Към тези, които не са успели да си намерят добра работа при първия опит, спада и признатата за бежанец сирийка Замах*. Тя също е започнала работа първо при работодател от арабски произход. Културната близост с "арабския сънародник" помогнала и в този случай. Но само в началото. После нещата се развили по неблагоприятен за Замах начин. "Той ме караше да работя до изнемога и често ме обиждаше грубо. Работех при нечовешки условия, които просто не мога да опиша", казва тя в разговор с ДВ. Днес Замах работи при друг работодател, който също е от арабски произход. Но този път културната близост оказва положителен ефект. "Той се отнася към мен с уважение и благоприличие. Осигурява ни и безплатен обяд", споделя тя.

Правозащитниците твърдят, че най-раними на трудовия пазар са бежанците. А особена пречка за тях се оказват недостатъчните езикови познания. Често те просто не могат да се оплачат, когато са подложени на експлоатация. "Финансовите последици са от съществено значение за засегнатите. Неизплатените възнаграждения и често непоносимите условия на живот ги осъждат на бедност и нерядко на бездомничество", пишат експертите от Германския институт за човешките права в годишния си доклад.

*Имената са променени от съображения за сигурност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нервен

    34 9 Отговор
    Аха ...ми какво прави в Германия ? Като не му харесва да се връща в мохамедания и да живее с 6 долара на месец !!!

    Коментиран от #7

  • 2 😃АНАЛлизатор😂

    42 4 Отговор
    Същото важи и за източноевропейци. Отношението към българите е като за хора втора категория.

    Коментиран от #5, #6

  • 3 no name no face no number

    24 4 Отговор
    Германия един кошмар начело на ЕС
  • 4 Публикувано във факти.бг:

    36 3 Отговор
    Прилича на нашите работодтели тук, в България..
  • 5 пишеш

    14 4 Отговор

    До коментар #2 от "😃АНАЛлизатор😂":

    от собствен опит или ?? то е ясно , че винаги ще правят разлика между местен и чужденец но такава разлика правят и помежду си ...дали си от там или от друг регион. въпроса е , че нас като част от ес няма как да ни експлоатират просто защото сме по колективен трудов договор и нямаме проблем да се оплачем . то и в България има разлика при отношението ако си от столицата или от провинцията
  • 6 onq s konq

    11 14 Отговор

    До коментар #2 от "😃АНАЛлизатор😂":

    Относто оплакването ти ,че отношението към българите и изобщо към Източноевропейците било като към хора "втора категория"...СЛЕД КАТО СИ ЧОВЕК "ВТОРА КАТЕГОРИЯ",КАКВО ДРУГО ОТНОШЕНИЕ ОЧАКВАШ не само в Германия,А НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА?А трябва ли да се тълкува "недоволството" ти от въпросното отношение като ЗАВОАЛИРАН ПРИЗИВ ЗА ИЗЛИЗАНЕ НА БГ ОТ НАТО И ЕС...ИЛИ "ДА"?А докога всички ВИЕ хора"втора категория" ще внушавате че се "целакупния бълг. народ" и ЩЕ ПРЕТЕНДИРАТЕ че вие сте тия,които ще кажат "кой да кара влака"?Тия можеш да ги разправяш в Русия,в България обаче-ЙОК!

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Townboy

    21 3 Отговор
    Макя си ли търсят у Европата тия цигани?! Да си стоят в Азия и Африка където им е мястото!
  • 9 Tomi Tomov

    4 5 Отговор
    Koja Kategorija da NI slagat tezi bolni i atogantni nemzi.Balgari kato otidem v Europa parvata im rabota e da instalirat Buisatcom da gledat Planeta Painer.I da podska4at i si misljat 4e sa veliki
  • 10 джон

    6 4 Отговор

    До коментар #6 от "onq s konq":

    1.Научи български език.
    2.Научи "разговорен етикет и дали съм в състояние да рaзговарям с хора".
    3.Тъй като е ясно, че си прост катър, то е и ясно, че няма как да изпълниш 1 и 2. Остава само: ОБРАТНО В ЯСЛАТА ДА ЗОБАШ!

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    6 3 Отговор

    До коментар #10 от "джон":

    ЕКСТРЕМНО Е индивид ПОД ПРИКРИТИЕ с англо-американско име "Джон" ,който всъщност си е ЧИСТ "ИВАНУШКА" по паспорт да ПЛЕДИРА НАСТОЯТЕЛНО АЗ-европеецът,да науча български?:)След което налудничаво размахва някакви "етикети на общуване",обявява ме за "ПРОСТ" ПО НЕГОВИ СИ КРИТЕРИИ и накрая ме праща..."някъде"!Ей...вземи се в ръце бе,...и НЕ СЕ ПУСКАЙ за нищо на света:)

    Коментиран от #13

  • 12 Бачо Киро

    1 0 Отговор
    Това е фейк новина - всеки знае, че Меркел докара инженери, лекари и архитекти. Не може да са с нисък образователен ценз....
  • 13 Бачо Киро

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Не го знам Джон ли е, Иван ли е, Йохан ли е, но драсканиците ти верно са като на петокласник. Не е сбъркал с призива да наблегнеш на ученето. "целАкупния", запетайки, абе хлапашка работа...
  • 14 Дедо1

    1 0 Отговор
    Не разбрахте ли,че когато си необразован и неквалифициран и тука и в чужбина винаги ще си ниско платен и ще работиш черна работа