Last news in Fakti

21 Март, 2019 10:21 2 914 7

Реализираме уникален проект на морето

  • черно море-
  • проект-
  • миди

Стойността му е 10 млн. EUR

Реализираме уникален проект на морето - 1
Снимка: Shutterstock

В България ще се намира първата в света опитна рифова мидена ферма. Нейното изграждане трябва да започне до три години, а инвестицията е на стойност 10 млн. EUR. Проектът е на варненската Sea Harmony, която преди няколко години разработи и патентова иновативен проект за изкуствени вертикални мидени рифове. Преди 2 години са спечелили и първа награда в раздела за устойчиво производство на храна на международния конкурс Climate LaunchPad 2017 - най-голямото международно състезание за зелени бизнес идеи и иновации, насочен към по-зелено и чисто бъдеще, припомня Радио Варна.

За разлика от съществуващите мидени ферми, които са разположени по повърхността на морската вода, новата разработка дава възможност за закрепване на рифовете по морското дъно, извън заливите и е далеч по-малко зависима от вълните. На практика, техните рифове са като подводна къща, която бързо се заселва с миди, скариди и риби, които филтрират водата, като осигуряват и добър добив от ракообразни.

Разработката за мидените рифове, които са с размерите на основите на една средно голяма стая и височина от 13-14 метра, е на Арман Саркисян. Идеята за тях е от близо 30 години, но едва от около 10, тя е превърната и в бизнес. Освен опитната мидена ферма в Черно море, от Sea Harmony ще инсталират и мидени рифове в още 4 други морета в Европа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Водолаз

    9 1 Отговор
    А какво стана с другите проекти на същия господин? За един приятел питам...
  • 3 Dokoga

    12 2 Отговор
    Вертикални платформи на мидени ферми има до всеки остров в Шотландия ! Каква иновация , какви пет лева . Дрън - дрън !

    Коментиран от #6

  • 4 Иванчо l-ви

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "Дреме ми":

    Тогава слагай въжето и....
    От такива като теб полза няма.
  • 5 Дедо Шишарко

    8 1 Отговор
    Шъ падне крадене!
  • 6 Реалист

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Dokoga":

    Да бе, и аз на това се засмях - в тубата е пълно с филмчета американците като трепят риба-лъв в Мексиканския залив и Флорида, в такива пирамиди, "стаи", "кошери". Изобретил изобретеното - като да откриеш топлата вода. И май на снимката са "пясъчни миди" които пък са съвсем не на място, защото не се захващат по такива повърхности. Пълен бардак е статията!
  • 7 киро

    3 0 Отговор
    Арман Саркисян - ХА ХА ! Арменец да не краде виждали ли сте !?