3 Април, 2019 09:33 6 280

Социалните политики имат значение

  • социална-
  • политика-
  • придобивки-
  • компании-
  • бонуси-
  • мотивация-
  • служители-
  • политики-
  • транспорт-
  • здравно осигуряване-
  • пакет
Социалните политики имат значение - 1
Снимка: shutterstock

Всяка фирма има собствена социална политика, с която мотивира настоящите и бъдещите служители да вършат работата си пълноценно или да започнат работа в нея. Кои са основните социални политики, които се прилагат и колко са важни те за служителите, попитахме HR-и на водещи компании.

Поликсения Дойчинова - Мениджър Подбор на персонал в Concentrix Services Bulgaria

Социалните политики имат значение
Снимка: Поликсения Дойчинова

Г-жо Дойчинова, какви социални политики имате във вашата компания?

Социалната политика на Concentrix обхваща едни от най-предпочитаните социални придобивки от повечето служители. Нашата компания предлага допълнително медицинско осигуряване с разширен пакет, спортна карта и предоставя всеки месец определена сума за транспорт. Покриването на транспортните разходи не е обвързано с типа на транспорт, който ползват служителите, което им дава свобода, и не се изисква осчетоводяване на разходите. Повечето от нашите вече доказали се проекти предлагат и своеобразна бонусна система, която е обвързана с постигането на набор от показатели, специфични за съответния акаунт. Всеки проект има и своя система за оценяване на постиженията на служителите, както и собствена разработена програма за признание и оценка. В допълнение на всичко това, компанията организира глобални събития, с цел популяризиране на постиженията на най-отличилите се служители през годината.

Concentrix е единственият работодател на пазара, който предоставя 5-дневен целеви допълнителен платен годишен отпуск за обучение. Той може да се използва за вътрешни обучения, които се предлагат от Concentrix University напълно безплатно, външни обучения, придобиване на квалификации и явяване на изпити.

Нашите служители имат възможност да се включат и в ред инициативи за корпоративна социална отговорност. Компанията поощрява участието в спортни събития, кръводаряване, дарителски кампании, както и събития с образователен характер, насочени към подрастващите и зрелостниците.


Каква е важността на социалните политики за бъдещите и настоящи служители на компанията?

Във време, в което всеки работодател поставя акцент върху привличане и задържане на служителите, е изключително важно наред с подходящото възнаграждение, да се предлага и пакет със социални придобивки, обвързан с дейността и нуждите на служителите. Нашият стремеж е освен стандартните пакети, да предлагаме и различен специфичен подход за всеки един проект, като развиваме индивидуални програми за мотивация и развитие на талантите, която включва не само материални предмети, награди и придобивки, но дава и възможност на хората да развиват своите умения и знания. Най-популярните програми за развитие са Team Leader Academy, Brilliant to Basics и индивидуални планове за развитие в синхрон с един от нашите слогани „We are fanatical about our clients and staff!”

Виж актуалните предложения за работа от Concentrix Services Bulgaria EOOD

Аманда Пекова - HR специалист в TEK EXPERTS LTD

Социалните политики имат значение
Снимка: Аманда Пекова

Г-жо Пекова, какви социални политики имате във вашата компания?

В Тек Експъртс имаме набор от различни социални придобивки, които даваме на своите настоящи и бъдещи служители. Освен стандартното парично възнаграждение, което нашите служители получават за работата си, ние предлагаме като допълнение и 60 лева ваучери за храна. Също така, имаме допълнително здравно осигуряване, като пакета, който използваме е Премиум, за да може да задоволим нуждите на хората си от ефикасно и пълноценно допълнително здравно осигуряване. Тъй като работим в среда, където прекарваме по-голямата част от времето си, на стол, всеки петък компанията предоставя безплатни масажи в офиса, за да може да подобрим здравословните условия на труд. След изтичане на изпитателния срок, предоставяме и карта за градски транспорт за абсолютно всички градски линии без ограничение, за да може нашите служители да се придвижват удобно и без притеснение от всяка точка на София. В компанията има и така наречените „чил зони“, където колегите ни могат да разпускат по време на работния ден, като имаме и Xbox и малка библиотека, за да може всеки да прави това, което му харесва в почивките си. Предлагаме и мултиспорт карта с преференциални цени за хората, които обичат да спортуват активно. В различните екипи имаме и индивидуална бонусна система, както и екипна такава, за да може да стимулираме служителите си да постигат добри резултати и да предлагаме добро клиентско обслужване. Също така, ние държим и на социалната отговорност на хората, както и това, те да участват в различни доброволчески инициативи или просто забавни игри в офиса. За това се грижи нашата доброволческа организация “The Fellowship of Tek“, които правят редица събития насочени в доброволчески инициативи или игри в и извън офиса, за да може да предоставим една по-различна работна атмосфера. Разбира се, всички игри са с невероятни награди, които вълнуват хората в офиса – бордни игри, книги, ваучери за Ескейп стаи и много други. Компанията организира и тийм билдинги и различни корпоративни партита, за да може хората да се срещнат и в една не толкова формална среда, и да имат възможността да се опознаят по-добре.

Каква е важността на социалните политики за бъдещите и настоящи служители на компанията?

В днешно време само стандартната работна заплата е напълно недостатъчна за младите хора. Те искат да имат различни социални придобивки, както и различна работна атмосфера. За тях е важно да видят, че компанията предлага интересни активности, както и добри условия на труд. Социалните придобивки са нещо неизменно от пакета на стартиращите и на настоящите служители, за да могат да се чувстват добре на работното си място. Понякога именно социалният пакет е нещото, което стимулира хората да изберат една компания пред друга, а за нас е изключително важно да удовлетворим изцяло нуждите на служителите си, и да покажем, че те са важна част от организацията и без тях няма да има бизнес.

Виж актуалните предложения за работа от TEK EXPERTS LTD

Петко Стоянов - "Човешки ресурси" в Технополис България ЕАД/ Практикер Ритейл ЕООД

Социалните политики имат значение
Снимка: Технополис България ЕАД/ Практикер Ритейл ЕООД

Г-н Стоянов, какви социални политики имате във вашата компания?

Социалните политики в Технополис и Практикер са насочени към създаване и поддържане на екип от квалифицирани и мотивирани служители, за постигане на стратегическите цели на компанията. В двете вериги се прилагат най-добрите съвременни практики в областта на управлението на персонала, организирани в следните дейности:

- Дейностите по подбор на персонал използват съвременни техники за определяне на компетенциите и потенциала на всеки кандидат, за успешно справяне със задълженията на позицията.

- Обучение на персонала – въвеждаща програма, продуктови обучения, обучения за придобиване на квалификация (правоспособност за управление на високоповдигачи и мотокари, правоспособност за работа с вертикален циркуляр), обучения за изграждане на лидерски умения и оценка на личностни качества и др.

- Бонусна система за стимулиране на служителите, която отразява обективно индивидуалния принос на всеки член на екипа.

- Реална възможност за кариерно развитие в структурата на компанията

Богат пакет от социални придобивки:

- Здравно застраховане

- Ваучери за храна

- Карти за спорт – Содексо, Мултиспорт

- Разнообразие от фирмени инициативи: Футболен турнир, Риболовен турнир, ежегоден Рок и Фолклорен фестивал и участие в престижни маратони в България

Карти с отстъпки в различни търговски обекти


Каква е важността на социалните политики за бъдещите и настоящи служители на компанията?

Днес привличането, мотивирането и задържането на качествени кадри, е основно предизвикателство за всяка компания. Заплатата и в частност добре изградената бонусна система, имат огромно значение за мотивацията и удовлетвореността на служителите в компанията, но в дългосрочен план това не е достатъчно. За да бъде работодателят конкурентен на пазара на труда, трябва да предложи и пакет от социални придобивки и предоставяни услуги в компанията, защото те са факторът, който носи добавена стойност - не само на настоящите служители, но е и предимство на компанията при привличането на бъдещи такива. Ето защо в Технополис и Практикер се стремим да предложим на нашите служители добър баланс между финансови стимули, социални придобивки и възможност всеки да извърви своята лична кариерна пътека.

Виж актуалните предложения за работа от Технополис България ЕАД / Практикер Ритейл ЕООД



Свързани новини