Last news in Fakti

9 Април, 2019 22:32 10 606 36

Оставаме без български плодове

  • плодове-
  • зеленчуци

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област

Оставаме без български плодове - 1

Голяма част от реколтата от ябълки, круши, сливи и череши в страната е унищожена заради множеството слани и студовете. Оставаме без български плодове, заяви пред в. "Труд" Чавдар Маринов, председател на Българската асоциация на организациите на производители на плодове и зеленчуци. По думите му положението в Североизточна България е катастрофално, като над 5 000 дка с ябълки, круши и сливи са засегнати в областите Варна, Бургас и Пловдив.

Между 30 и 80% са пострадалите от сланите насаждения с праскови, нектарини, кайсии и череши в Сливенска област, обясни председателят на Сдружение "Българска праскова" Коста Петров. Най-засегнати са градините по поречието на река Тунджа, където има до 100% измръзване на плода, уточни той. И допълни, че поражения има и върху черешите.

Застраховките, които се предлагат, са по 50 лв. на декар и то само за слани, поразили плода, но не и цвета на дърветата. Те се сключват само след 22 април на съответната година, т.е. във времето, когато няма слани и замръзвания, обясни Маринов.

Всички браншови асоциации в сектора предупреждават за настъпилата криза, но адекватни мерки от страна на министерството на земеделието не са предприети, посочи председателят на асоциацията. Затова от бранша настояват за спешно свикване на Консултативния съвет по овощарство и зеленчукопроизводство.

В същото време стотици тонове български ябълки залежават в складовете, защото големите търговски вериги отказват да ги купуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    83 4 Отговор
    Има ли значение? И без това в нашият пазар нищо българско не остава. Всичко се праща на износ. Чужденците да ядат хубава храна, а на нас пращат ГМО-тата си. За какво мислите че се разболяваме повече?

    Коментиран от #30

  • 2 Карагенан (Е-407)

    45 13 Отговор
    ГЕРБ и Бойко Борисов са виновни!!! ОСТАВКА и предсрочни избори!!! /reshetnikov/
  • 3 КГБ Териер

    32 3 Отговор
    Поради липса на бг. плодове, яжде бг. пасти.
  • 4 Резак

    22 19 Отговор
    Така ви се пада !Яжте домати от Турция и Гърция .

    Коментиран от #5, #6

  • 5 Софиянеца

    32 13 Отговор

    До коментар #4 от "Резак":

    Ени по са вкусни турските, македонските, гръцките. Миналата година една свястна диня не оцелих от българските а гръцките пипонестите всичките бяха ОК. Мина тая с приказките за българското, беше едно време българското сега старите сортове са история а животните ги хранят с вносен фураж!обаче може да има заблудени овци които още живеят с приказките от преди 30г.
  • 6 Касапин

    27 7 Отговор

    До коментар #4 от "Резак":

    Като си резак, кво правиш тука е .. ходи си в туркистан, па й цапа Кирилицата с пръстите си !

    Коментиран от #9, #20

  • 7 кмета на северен

    24 0 Отговор
    Щом не можете да намерите снимка на плодове, значи наистина сме го закъсали.
    Все си мисля обаче, че е от обикновена некадърност и простотия! Нали така Венци .
  • 8 Гражданинът X

    11 21 Отговор
    Задавете се алчни селяни с българското ние ще си купуваме вносно. Иска да гледа 10 крави и милионер да става животните им целите в гюбре до ушите обаче те Фермери се пишат.

    Коментиран от #10, #11

  • 9 Ялак

    14 12 Отговор

    До коментар #6 от "Касапин":

    Щом си толкова голям родолюбец произвеждай български зеленчуци и ги продай на българския пазар .Иска се работа от рано сутрин до късно вечер амсалак такъв .Не ми давай акъл къде ще живея и какво да правя .Няма го това време да ви работят като роби в ТКЗС то или вАПК то ако ги няма субсидиите ще внасяте и спанака от Китай.Мвесто да се правиш на голят умник върви и чисти трънищата и храсталаците по плодородната земя да видиш какво е.Живея в Булгаристан за да дразня такива като теб ,айди успех в провокациите родолюбецо!

    Коментиран от #12, #23

  • 10 Иван Гешев

    14 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гражданинът X":

    Какви десет крави, БАБХ избиха на хората животните. Субсидиите трябва да се спрат незабавно и да останат истинските животновъди. Трябва и да се забранят ферми с над сто животни. Дано не е късно.

    Коментиран от #14

  • 11 Винетка

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гражданинът X":

    Простак си беше твоят татко, простак ще си и ти! Рефрена го знаеш! Няма български стоки, няма работни места! А, няма ли работа и пазари, няма и.......бъдеще! А на теб и една ..марушка ти стига!

    Коментиран от #13

  • 12 Винетка

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ялак":

    50 % мито за ГМО! Аз аз папкам зеленчук на баба от градината!
  • 13 Гражданинът X

    7 5 Отговор

    До коментар #11 от "Винетка":

    Хич и не ми пука за сельо когато ме скупе с цента не него пука ли му за мен? Искаха селско стопанство самостоятелно, сега да си носят съдбата! Искат като едно време държавата а печалбата обаче те да прибират, е не става, селски тарикатлъци.
  • 14 Гражданинът X

    6 4 Отговор

    До коментар #10 от "Иван Гешев":

    На мен нвкой дава ли ми сучдидия за нещо иьобщо? Например супсидия за скъп жовот, супсидия за скъп бензин, супсидия вноска на банката?

    Коментиран от #22

  • 15 Така де

    12 6 Отговор
    Мит е, че БГ плодовете и зеленчуците са по-качествени! Нашите са с много по-ниско качество, защото реките ни са най-замърсените, както и въздуха. Освен това нашите ги пръскат колкото турските. С нашите скапани политици и бизнесмени вече не си заслужава да се купува никакво БГ производсто, нито да се пазари от БГ търговци!!!

    Коментиран от #16

  • 16 Гражданинът X

    11 2 Отговор

    До коментар #15 от "Така де":

    То селяните на това чакат, гражданите да клъвнат на митът! Иначе как си мислиш че ще стане?
  • 17 браво

    14 3 Отговор
    Голямо реване от тези производители.Цяла Североизточна България е унищожена..Бургас и Пловдив.Този простак дето не е ходил на училище го заеби,но такава топла и спокойна пролет сме нямали от десетина години.Овошките си цъфнаха и завързаха навреме и нямаше никакви минимални температури под нулата.Поне в моя двор от години не е имало такава богата реколта от плодните дръвчета.
  • 18 браво Боко!

    11 2 Отговор
    30 години преход, 10 години ГЕРБ! браво Боко!
  • 19 Като няма български

    12 4 Отговор
    Ще ядете турските краставици.
  • 20 Катур

    12 5 Отговор

    До коментар #6 от "Касапин":

    В Турция вече не можете да си купите нищо. Говорим за храна. 130% над миналогодишните цени. Ужас. Всичко е твърде скъпо и хората са бедни. И безработни. Вчера те също повишиха цената на цигарите с 20%. Очаква се голямо увеличение на данъците. Ердоган ни унищожи.

    Коментиран от #21

  • 21 Лъжеш като дърт българин

    9 3 Отговор

    До коментар #20 от "Катур":

    В Турция храната е по-евтина отколкото в България.
  • 22 Бачо Киро

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гражданинът X":

    Няма и да ти дават, поне докато научиш как се пише субсидия....
  • 23 Ставрю

    13 2 Отговор

    До коментар #9 от "Ялак":

    Ти пък сега работиш като роб на някой частник. ТКЗС произвеждаше и за износ в малка русия. Сега Доган е казал всички зеленчуци да са от Турция и представете си че няма никакъв контрол какво съдържат. Отровиха народа.

    Коментиран от #26

  • 24 Голям Слон

    23 3 Отговор
    Мда, безвъзвратно за момента отмина времето на славната българска зеленчукова продукция. Няма кой да реже дръвчетата, да ги пръска, прекопава. Няма кой да орее, да сее и да се занимава. Почти не останаха такива. По-лесно е да точиш европари, да копаеш криптовалути или нищо да не правиш. А каква земя имаме. Преди години изхранвахме половината СССР с нашата продукция. А каква икономика и спорт имахме. Ех, всичко приключи. И според мен никога повече няма да се върне. За кой ли път поехме в погрешна посока.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Да бе да

    10 3 Отговор

    До коментар #23 от "Ставрю":

    Сега поне имам избор ,а вие обърнахте гръб на Русия неблагодарници такива .Чакай да се върне комунизма гюбре такова.
  • 27 На Ставрю кирливия задник

    5 0 Отговор
    Пълно е с пестициди
  • 28 Шаран БГ

    10 1 Отговор
    На № 17 "Браво" Не бъдете крайни в съжденията си, моля Ви ! Вашия двор не е моя.... А моя и Вашият дворове не са дворът на България.Разходете се из Североизточна България -особено Добрич, Силистра Разград, Шумен.....В началото на април в Добрич бе отчетена температура на въздуха минус 7 градуса по Целзиус !!Всичко окапа ...!Кога са цъфтели сливите на 15 март ? Доста рано дойде пролетта и излъга овошките. Миналата година като цъфнаха в средата на април, защо нямахме и една слива по нашия кър. Мъка.....Природа - не знаеш кога, какво, как и къде ...Имам две смокини.Нормално, освен сладка и конфитюри, пълня и два 110 литрови пластмасови бидона. С малко "магия" , без грам захар, изцеждам около 30- 40 литра вълшебна ракия. Миналата година нямах и една смокиня за цяр!!? Мъка.....Карам я само на гроздова... На № 24 "Голям Слон". Точно така е , господине ! Но когато казваш истината, защото си я преживял и видял с очите си, сегашните млади капиталисти започват да те ругаят и наричат " соцносталгик" !? И "грешната посока" отново, не я поема работникът и селянинът !Поемат я тези, които окрадоха и продължават да крадат българския народ !!!!

    Коментиран от #29

  • 29 Божия плод

    2 0 Отговор

    До коментар #28 от "Шаран БГ":

    Смокиновата ракия е нещо невероятно Елексир Само за ценители разбирачи
  • 30 Мари

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "Meganoob BG":

    Глупости , какъв студ, преди 40 години имаше такива студове , че ти замръзваха сополите на вън, прозорците замръзваха от вън. Все има някой да помни ! И пак имаше плодове и зеленчучи, най хубавите в България. Това е умишлено унищожение на Българското производство. Било то субсидии, било то пръскане от самолетите отрови. Да точно така.! Ако обръщате внимание преди дъжд , отгоре пускат отровите. Неуспорим факт!!!

    Коментиран от #31

  • 31 Голям Слон

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Мари":

    ...но и пролетта идваше доста по-късно. Не помня някога да съм ходил по къс ръкав февруари, март или април. Да не говорим, че обикновено и май месец си беше хладен. Най-редовно по манифестациите за 24-ти май бяхме с якета, при това дебели. ФАКТ! Сега кой какво пръска вече е нещо, което е в главите на определени хора. Не знам как го виждате и констатирате, но от пилот в гражданската авиация съм чувал обяснение за следите от самолетите: по форма и вид! Всеки, разбира се, може да вярва в каквото поиска и колкото желае. На не е редно да игнорираме очевидните неща. Нека дръвчетата да цъжнат в началото на март, а в средата да падне слана или сняг и чакай после реколта.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Аз българина

    1 1 Отговор
    Че то и до сега всичко си е внос и боклуци после много българи болни е как няма да сме болни всичко е ГМО....
  • 34 Supermag

    0 0 Отговор
    Много жалко наистина!
  • 35 дедо

    2 0 Отговор
    КОйто си гледа сам ще си има всичко,за останалите дето не обичат да се цапат и ходят със сако в офис-има Кауфланд и лИдл
  • 36 Кумчо Вълчо

    1 0 Отговор
    Преди години останахме без зеленчуци, а сега и без плодове ,майната му, боко да е жив и здрав, след време ще останем без пенсионери ,а после и без българи ,циганетата да ги видим от кого ще крадат.