22 Април, 2019 22:30 5 270 16

Удрят нелегалния внос на домати

  • домати-
  • внос

Въвеждат обратно начисляване на ДДС

Удрят нелегалния внос на домати - 1

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" ще доведе до намаляване на сивия сектор и нелегалния внос. Това заяви Димитричка Търпанова от Тутракан – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. По думите ѝ към момента у нас механизмът е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури, съобщи БНР.

Обратното начисляване на ДДС е метод, при който данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява на получателя, каза Димитричка Търпанова.

"Това е насочено срещу всичко, което влиза нелегално през границите - стотици тонове. Търговците внасят продукцията по един лев, която автоматично идва на борсите по 1.20 лева - на нашата цена, защото ние тези 20% ги дължим, а те си ги слагат в джоба", посочи тя.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" е въпрос на политическа воля. "Дали държавата иска да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци, или иска да прави внос отвън и да ядем чуждо производство домати и пипер? В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът не е само при нас. Той е на европейско ниво", отбеляза още Димитричка Търпанова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЯРВАТЕ ЛИ...?

    26 3 Отговор
    БОЯДИСАНАТА ПЛАСТМАСА НАРЕЧЕНА "ДОМАТ" Е СЪЩОТО КАТО ПАЛМАТА НАРЕЧЕНА "СИРЕНЕ " . КАК И КОЙ МОЖЕ И ИСКА ДА СПРЕ ДА НИ ТРОВИ?!?

    Коментиран от #16

  • 2 гост

    18 2 Отговор
    Изобщо не разбрах как ще става това
  • 3 гост

    8 3 Отговор
    Че сега няма ддс при внос на зеленчуци от страни извън европейската общност ли?
  • 4 Ernesto Guevara

    24 1 Отговор
    Ей ся домата ше удари 4 кинта
  • 5 Кикимора

    17 2 Отговор
    Става въпрос за нелегален внос , нали?! Ами легалните боклуци?! На всички търговски вериги?!
  • 6 Ernesto Guevara

    21 7 Отговор
    БГ производителите на домати искат да ги продават на цената на свинското.

    Коментиран от #12

  • 7 Еразъм

    18 2 Отговор
    Ей сега ще видите "атрактивни" цени на доматите!
  • 8 ПОТРУДИ СЕ

    27 5 Отговор
    ЗАПРЕТНИ РЪКАВИ И СИ ПРОИЗВЕДИ САМ - ВКУСНО И ЕВТИНО! ЛОЗЕТО НЕ ЩЕ МОЛИТВА , ИСКА МОТИКА - КАЗАЛ Е УМНИЯТ!
  • 9 българин

    6 3 Отговор
    управата иска да си върне показните магазини.Домати за великден и коледа.
  • 10 Дон домат

    5 0 Отговор
    Продавам розови домати , екологични тегло около1кг. Варна кв.Младост
  • 11 Реститут

    9 4 Отговор
    Драги ми драскачи,то и сега има на пазара български домати по 5-6лв. килото.Подкрепете родното,но джоба ви е празен.И никой никого не кара на сила да яде евтини зеленчуци.
  • 12 NikNay

    21 4 Отговор

    До коментар #6 от "Ernesto Guevara":

    Ходи си на село, сади, копай, бери и яж безплатни домати ! Всеки тръгнал гражданин да става зарязал къщата с големия двор за да се навре в 40 квадрата кутийка и после реве , че всичко му било скъпо.
  • 13 Едно нещо се убедих.........

    5 2 Отговор
    Каквото и да стане в тая държава , за всичко са виновни зеленчуците............ Ха-ха-ха.......смешници. Ей затова яжте домати от по 10 лв. килото да ви дойде акъла в главата .
  • 14 ЕС Д

    1 0 Отговор
    и все пак сме в ЕС и не би трябвало да се допуска диктат и монопол, още повече на гърба на потребителите и то отстрана на производителите пък от където и да са ………..
  • 15 КИКИМОРА ДОМАТОВА

    6 1 Отговор
    Кви домати ве - в България домати ядат единствено и само тези ,които си ги гледат по дворовете на къщите !Това което вие наричате домат е една безвкусна пластмаса създадена от химия и само химия ,поливана обилно с отрови ,отрови които тровят хората дръзнали да опитат това пластмасово недоразумение ! Толкова са станали пластмасови тея домати ,че си ги използвам за декоративни за красота в къщи !!! На 2 години са и не са променили цвета си дори смятайте за какво става дума !!!Хора разберете ,че това е системно тровене на нацията !!!
  • 16 Ффф

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "ВЯРВАТЕ ЛИ...?":

    КОГАТО СПРЕМ ДА ГИ КУПУВАМЕ КАКТО ПРАВЯТ ГЪРЦИТЕ