23 Април, 2019 11:49 2 992 8

Китайска компания ще разширява пристанище „Варна“

  • варна-
  • пристанище-
  • china machinery engineering corporation

Това е първият проект за пристанищно строителство, инвестиран от китайска компания в България

Китайска компания ще разширява пристанище „Варна“ - 1

Голямата китайската строителна и машиностроителна компания China Machinery Engineering Corporation (CMEC) е подписала договор за 120 млн. евро с акционерното дружество "Логистичен Център–Варна" ЕАД за съвместно разработване на нова инфраструктура в пристанище Варна, най-голямото в България. Това е първият пристанищен проект на китайската компания в България, съобщава сайтът www.portseurope.com.

Компанията CMEC, която е собственост на държавно контролираната Китайска национална корпорация за машиностроене (Sinomach), ще отговаря като основен изпълнител за оптимизацията на проекта, доставката на материали, строителството и инсталацията. Очаква се общият срок за изграждане на проекта да бъде тригодишен, отбелязва БНР.

Това е първият проект за пристанищно строителство, инвестиран от китайска компания в България и представлява проект за инфраструктура и свързаност в Централна и Източна Европа по инициативата на властите в Пекин "Един пояс, един път".

"Новият път на коприната", който е част от инициативата "Един пояс, един път", представлява дългосрочна китайска икономическа стратегия за търсене на по-добър достъп за китайските продукти на европейските пазари, което включва придобиване на дялове в пристанища и други транспортни съоръжения и споразумения за сътрудничество с държавите по маршрутите на този нов път на коприната.

Очаква се завършването на пристанище Варна значително да повиши нивото на модернизация и капацитет за обработка на товарите на българските пристанища. Междувременно проектът ще допринесе за повишаване на влиянието и популярността на китайската компания CMEC на пазарите в България, Черноморския регион и други страни от Централна и Източна Европа.

Договорът беше подписан на неотдавнашната 8-а среща на високо равнище на Китай и страните от Централна и Източна Европа от председателя на компанията CMEC Хан Сяодзюн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Jack Bauer

    6 5 Отговор
    Колкото Летище "Крумово" го взе китайска фирма за да го разшири и модернизира, толкова и пристанище Варна ще го вземат.

    Коментиран от #3, #4

  • 3 Гост

    6 3 Отговор

    До коментар #2 от "Jack Bauer":

    Е те щото хамериканците така ни разшириха и модернизираха...
  • 4 гост

    10 3 Отговор

    До коментар #2 от "Jack Bauer":

    Китайците вече купиха пристанището в Пирея и са предвидили над 600 милиона за разширение , така че Варна ще е част от верига китайски пристанища !! Да му мислят Хасанчовци и Батюшки , дето ореваха орталъка как всички китайски товари щели да минават през Русия и Турция !!!! Ще минават , ама в шестък , хахахахха !!!!
  • 5 на гости

    7 5 Отговор
    България бавно, но славно се изкупува... под една или друга форма.
  • 6 Миризлив пор

    10 1 Отговор
    Само не се знае кое пристанище, да не се окаже че това което е до гарата го бутат към фалит за да оползотворят земята а онова на АГА-та Доган което е към ТЕЦ Варна ще се модернизира.

    Коментиран от #7

  • 7 Ники

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Миризлив пор":

    Така ще е Доган ще си направи частно пристанище и ще печели милиарди е печелившото държавно ще бъде закрито за да може на негово място варненските мутри да направят чалготеки
  • 8 КИТАЙСКОТО ИЗКУПУВАНЕ

    4 3 Отговор
    ТОВА ДО КОЕТО СЕ ДОПРЕ КИТАЙСКА РЪКА ВЕЧЕ НЕ САМО СИ Е ТЯХНО,НО ОСВЕН ТОВА ОСТАВАШ БОРЧЛИЯ.
    СЪБРАХА 16 ПЪЛНИ АЛЧНИ МЕСТНИ ИД..И0...ТА КОИТО КИТАЙЧЕТАТА ЩЕ ГИ ПРЕМЯТАТ КАКТО СИ ИСКАТ
    АЛЧНОСТТА БАЛКАНСКА Е ПРОСТА БЕЗГРАНИЧНА,АЛЧНА И Е ВКУСНА ЕВТИНА КИТАЙСКА ХАПКА.
    НА ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЩЕ ОБЕРАТ НЕОБХОДИМИТЕ ИМ ТЕХНОЛОГИИ ПОДКУПВАЙКИ СТРАНА ПО СТРАНА С ЖЪЛТИ СТОТИНКИ И ПОДКУПИ В УПРАВЛЯВАЩИ ДЖОБОВЕ.(ДЖОБНИ ЗА АПАРТАМЕНТ)