Last news in Fakti

29 Април, 2019 23:26 3 193 16

Липсата на вода удря по добива на петрол в Ирак

  • ирак-
  • петрол-
  • добив

1,5 барела вода са необходими за производството на  барел петрол

Липсата на вода удря по добива на петрол в Ирак - 1

Производството на петрол в Ирак се удвои през последните десетилетия, което би позволило на страната да измести Канада като четвъртия най-голям производител в света до 2030 г. след САЩ, Саудитска Арабия и Русия, сочи доклад на Международната енергийна агенция (МЕА). От него обаче става ясно и че иракското петролно производство е поставено под сериозен риск заради недостига на вода, разкрива „Блумбърг ТВ“.

През последното десетилетие Ирак съставлява 20% от растежа на световните доставки на петрол. Производството се е възстановило от 2,3 млн. барела на ден през 2009 г. до около 4,7 млн. в момента. Дневното количество произвеждан петрол може да се увеличи до 6 млн. барела до 2030 г., ако Ирак може реши кризата с водата.

Индустрията вече използва 5 млн. барела вода ежедневно, като 1,5 барела вода са необходими за производството на барел петрол.

Ирак има план да преработва морската вода от Персийския залив и да я транспортира до най-големите петролни полета в южната част на страната, но проектът вече претърпя няколко забавяния.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Миризлив пор

    19 4 Отговор
    Защо ли имам някакви бегли спомени, че големите водни проекти на времето в Сирия и Ирак бяха с доста сериозно наше участие?

    Коментиран от #2, #3

  • 2 свидетел

    1 12 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Дааа, река Арда, трябваше да се изнася цялата по тръба през Сирия до Ирак! Проекта беше, като водопровод! Има дкументи за рзаработването му и май бяха публикувани няколко материала навремето ои разни списания.

    Коментиран от #4, #16

  • 3 Да да

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Миризлив пор":

    Какво ще рече сериозно наше участие? Пратили сме група хвърляща пясък ли? И автора да оправи статията. При 4,7 млн.барела на ден по 1,5 барела вода ,малко надхвърля 5 млн.барела вода,та даже и 7 млн. Ама що да мислим като пишем - и новини и коментари!
  • 4 Да да

    8 15 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    Смятай ако са мислили такава простотия наистина! Ама тя комунистическата мисъл тече като Нил! От България,през морето,турция,Сирия и Иран! И тръбата сигурно ще е с постоянен наклон до Иран! Вероятно ще почва с виадукт във въздуха и последните 1000 км.ще влиза под земята и направо в петролните залежи на Иран! Да пази господ,комунистите да не се връщат никога!

    Коментиран от #14

  • 5 Можели

    3 4 Отговор
    Да пренасочим дунава натам

    Коментиран от #15

  • 6 onq s konq

    6 2 Отговор
    Тия гледат как "оводняваме" алкохола,млякото и още доста неща ,и искат да правят същата далавера с петрола!
  • 7 Гад

    7 0 Отговор
    Михайлов, 1,5 барела вода са нужни не за производството, а за ДОБИВА на 1 барел петрол.
  • 8 Яшко

    8 3 Отговор
    Значи Ирак го разсипаха заради петрол ,Либия заради водата ,имаше една статия че Кадафи беше почнал да прокарва огромен водопровод ,имало цяло море със сладка вода под пустинята ,да ама не всичко трябва да бъде разработено от кравари и ингилизи,о то в една част на света където водата е по ценна от петрола ,и после ше ми казват че корпорациите като кока кола ,не назначавали правителства ,напълно съм убеден в това

    Коментиран от #9

  • 9 Миризлив пор

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Яшко":

    Точно въпросните водопроводи ги прекарваха наши (и не само) хора. Работиха там не само по петрола но и по водата.

    Коментиран от #12, #13

  • 10 Бесен Язовец

    4 4 Отговор
    Прочетохте ли бе, руски подлоги - най-голям производител в света до 2030 г. след САЩ, Саудитска Арабия и Русия, оказа се, че проклетата Америка добива по вече петрол дори от любимата ви Рашка с прашка.
  • 11 Batushka

    2 1 Отговор
    Вкарват вода за да изтласка нефта ...вече не ще да излиза като гейзер хаххахх....нефта ще става все по скъп ...
  • 12 Niki

    11 3 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Дядо ми работеше в Ирак по всички тези инсталации. Тогава нашето предприятие беше Геоложка. От думите и сниките зная че това беше много отворена и съвременна държава. След намесата на амеркиканците , настъпи мрак.
  • 13 Да да

    3 2 Отговор

    До коментар #9 от "Миризлив пор":

    Даже има и статия във Факти по случая! Подробно описват как сме заровили 160 млн. долара в пустинята на Либия! Тогава 160,днес са 300-400 млн. Да пази бог от комунисти!
  • 14 Пешо

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Да да":

    При заробването на Ирак от говедата България губи над милиард и двеста милиона долара дълг към нас. Под режисурата на краварите. После над 300 милиона долара дълг от Либия заради проблема с медицинските сестри. Така, че не обяснявай, как не сме имали бизнес в тези страни. Заради говедата изгубихме милиарди.
  • 15 Сигурно и река Дунав

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "Можели":

    може да насочим към Ирак или където и да е, защото ние нямаме независима политика, а нашите управляващи са подлоги на "Козяк". Докато сме роби на краварите и евреите България ще е на дъното.
  • 16 Иван

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "свидетел":

    Какви са тези глупост, бе?! Вземи и прочети малко, попитай съседи, приятели, хиляди българи работеха в Сирия, Ирак, Либия, строяха се канали за напояване, петролни инсталации, ползваше се доста американска и японска техника, която в последните години на комунизма остана, за съжаление, на чужда земя. Знаеш ли на каква Тойота Лендкрузър съм се возил в онези години, когато най-хубавото беше "Волга"? Саддам нападна и опита да анексира Кувейт, а ние едва успяхме да напуснем Ирак, защото никой не знаеше какво трябва да се направи в условията на въоръжен конфликт. Впрочем, благодарение на нашите фирми там имахме да прибираме милиарди долари от тези страни, но калпавата ни политика ни изигра за пореден път...