Last news in Fakti

1 Май, 2019 12:42 3 569 11

Ето с колко скочи дизеловото гориво за 3 месеца

  • цени-
  • горива

Бензинът за баровци – А-98, в последния ден на април се предлагаше средно по 2,52 лв./л

Ето с колко скочи дизеловото гориво за 3 месеца - 1

С 16 стотинки скочи средната цена на литър дизелово гориво за последните малко повече от 3 месеца. Това сочат данни на fuelo.net.

От началото на годината най-ниски цени на автонафтата от около 2,14 лв./л са отчетени от 1 до 22 януари. Вчера дизелът се предлагаше в много широки граници от 2,05 до 2,46 лв. за литър а средната цена бе на ниво от 2,30 лв., показва справка в портала, направена от в. Монитор.

Интересното е, че спрямо началото на април в последния му ден средната цена е с 2 стотинки по-ниска. В края на същия месец на миналата година цената бе на нивото от средата на януари 2019-а - 2,14 лв./л. За последните 365 дни най-скъпо сме плащали, за да заредим с дизел автомобила си в периода от 24 до 29 октомври миналата година, когато средната цена е достигала 2,42 лв./л.

При масовия бензин А-95 конюнктурата е приблизително същата. Средните цени вчера бяха 2,20 лв./л или с 15-16 стотинки повече отколкото в първите 3 седмици на януари, когато това гориво се продаваше по бензиностанциите по около 1,95 лв./л, а в периода от 20-и до 22-ри същия месец дори със стотинка по-евтино. Вчера цените варираха от 1,98 до 2,42 лв./л. На 30 април миналата година масовият бензин е бил със средна цена на дребно от 2,13 лв./л. Най-дълбоко сме се бъркали в джоба, за да налеем на бензиностанцията А-95 в периода между 22 и 30 октомври, когато средната му цена бе 2,38 лв./л, сочи още статистиката.

Бензинът за баровци – А-98, в последния ден на април се предлагаше средно по 2,52 лв./л или с 32 ст. по-скъпо спрямо дните между 15 и 22 януари, когато е бил около 2,20 лв./л. Вчера цените му бяха в много широки граници от 2,09 до 2,71 лв./л. В края на април миналата година средната му цена бе на ниво от 2,52 лв./л. Максимумът за последните 12 месеца от 2,64 лв./л е регистриран между 23-28 октомври 2018-а. Почти през целия активен туристически сезон след 1 юли средната цена на луксозния бензин остана стабилна на ниво от 2,53 лв./л.

По-икономичната и екологична алтернатива на бензина – пропан-бутанът, вчера се продаваше по 0,96 лв./л или с 5 ст. по-евтино от началото на април, като при различните търговци цените варираха от 0,87 до 1,12 лв./л. Спрямо най-ниската средна цена за 2019-а от 0,91 лв./л, отчетена в периода 3-23 януари, вчера тя бе с 5 ст. по-висока. На 30 април миналата година цената на втечнения петролен газ бе точно левче за литър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гхйх

    9 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг:
    Цените на петрола се понижават днес в резултат на очакванията, че увеличаващото се производство от страна на САЩ и ОПЕК ще компенсира недостига вследствие на санкциите срещу Иран.

    По-лошите от очакваните данни за производствения сектор и сектора на услугите в Китай също натежаха на цените на суровия петрол, заявиха трейдъри, тъй като това бе индикация, че най-голямата икономика в Азия все още изпитва затруднения да набере сила.

    По-рано днес фючърсите на петрола от сорта брент се търгуваха на ниво от 71.75 долара за барел, поевтинявайки с 29 цента, или 0.4%, от последното си ниво на затваряне.

    Цената на фючърсите на щатския лек суров петрол се понижава с 15 цента, или 0.2%, до 63.35 долара за барел.

    Цените на петрола скочиха с около 40% в периода януари – април, подкрепени от ограничаването на производството от страна на ОПЕК, както и от санкциите на САЩ срещу Иран и Я СЕГА ЦЕНИТЕ ДАЛИ ЩЕ ПАДНАТ СЕГА ИЛИ ДРУГ ПЪТ

    Коментиран от #2

  • 2 333

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "гхйх":

    Като е паднала цената с 0.2, 0.4% с колко да падне цената?
    На 1.10.2018 бензина е бил 2.37 при цена на петрола $84. На първи януари цената на петрола е около $50, цената на бензина е 1.95. Значи пада. Сега е 2.20, при цени на петрола около $72. Ако гледаш цените на петрола в евро при текущия курс, нещата са изключително логични. Понеже и еврото играе за тия месеци. Цените на горивата следват цените на петрола в евро.
    Не знам дали насажданата от журналистите тревога ви кара да се чувствате по-добре, ама се съмнявам. Много се съмнявам.
  • 3 Бай Иван Майсторо

    8 0 Отговор
    Марешки нали ги свали цените,,,,,,даже по телевизията реклама върти свалил цените бил хахахахахай
  • 4 123

    16 1 Отговор
    Много интересно е че разликата между цените на различни бензиностанции е между 40 и 60 стотинки на литър което означава че някой продава на загуба или някой лапа много здраво сигурно няма толкова глупави да продават на загуба дрането на народа е много здраво
  • 5 Искам отговор

    14 1 Отговор
    Защо дизела е по-скъп от бензина????

    Коментиран от #7, #11

  • 6 Ползвайте комбинирано гориво с водород

    0 0 Отговор
    АЗ СЪМ НА КОМБИНИРАНО ГОРИВО , ВОДОРОД И НАФТА.
    Супер нещо е икономично и фективна работа, всеки може да си сложи на колата си без значение с какво гориво е колата ти.
  • 7 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #5 от "Искам отговор":

    Вместо да се възмущаваш безрезултатно,купуваш си бензинова и дизелова кола и което гориво е по-евтино в момента,нея кола караш.
  • 8 Yamaha M1

    2 0 Отговор
    Парадокс: единствената държава в света където дизелът е по скъп от бензина!
  • 9 мани мани

    1 0 Отговор
    стачка, митинг, събрание, протест, опълчване? кога? времето се стопли, хайде на протест!
  • 10 протест кога?

    1 0 Отговор
    кога сме на протестен митинг?
  • 11 спекулка

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Искам отговор":

    спекула! спекулират защото дизеловите коли са повече, станаха повече от бензиновите! едно време бензиновите бяха повече... много камиони най-различни се вкараха и станаха страшно много камионите... и оттам се покачиха цените на горивата - дизела поскъпна много повече от бензина... а е отпадъчен материал по принцип и винаги е бил по-евтин от бензина навсякъде по света... но това покачване на бройката на дизеловите коли е в цял свят и оттам се изравниха цените на двете горива в световен мащаб... 'щото тя спекулата не е само в бг :) всичко зло идва от запада! капитализъм=зло!