Last news in Fakti

6 Май, 2019 06:00 3 299 8

Активите на банките надминаха БВП

  • банки-
  • активи

Стойността на необслужваните кредити е 6,7 млрд. лв.

Активите на банките надминаха БВП - 1

Активите на банките достигнаха 108,2 млрд. лв. в края на март 2019 г. Това е увеличение с 2,7 млрд. лв. само през първото тримесечие на годината, като така размерът на активите надмина БВП на страната, който е 107,9 млрд. лв., сочат данните на БНБ. Според тях нарастването на активите се дължи основно на кредитите и авансите, които се увеличават с 2 млрд. евро за тримесечието, или с 2,2%. Роля има и ръстът на инвестициите в дъщерни, съвместни и асоциирани предприятия, отбелязва в. „Дума“.

Стойността на необслужваните кредити е 6,711 млрд. лв., което е леко намаление спрямо края на миналата година, когато бяха 6,795 млрд. лв. Делът на лошите кредити е 7,4%, се казва в данните на институцията, ръководена от Димитър Радев. Увеличение има в кредитирането на нефинансови предприятия - с 505 млн. лв., или с 1,4%. Ръстът при домакинствата е с 346 млн. лв. (1,6%), а при сектор държавно управление - с 30 млн. лв. (4,1%). Депозитите в банковата система нарастват през тримесечието с 1,8 млрд. лв., или с 2% до 91,5 млрд. лв. Увеличение има при депозитите от всички сектори: домакинствата, кредитните институции, други финансови предприятия, държавното управление и нефинансовите предприятия.

Собственият капитал на банките в края на март е 14,2 млрд. лв., което е с 303 млн. лв. (2,2%) повече, отколкото в края на декември 2018 г., като прирастът се дължи основно на печалбата, пише в отчета на БНБ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Банка антинари

    46 2 Отговор
    Обирджии
  • 2 Защо

    51 1 Отговор
    Защо България е единствената държава в Европа, Азия и Северна Америка, в която се събират такси за обслужване на сметки и теглене на пари. До кога политиците ще помагат за обирането на българите. Лихвите по кредити също са най високи от ЕС и се държат изкуствено с картел на всички банки.

    Коментиран от #3, #7

  • 3 Емил

    13 13 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    Защото се бави влизането в ERM II - комунисти и комсомолци не искат да изпуснат кокала, а тъпите русофилистици плашат народа!

    Коментиран от #4

  • 4 Реалист

    23 2 Отговор

    До коментар #3 от "Емил":

    Напълно съм съгласен с теб - това е обир - ти им внасяш валута по сметката си, те ти удържат такса ЗА ОБСЛУЖВАНЕ... Същата работа като с горивата - КАРТЕЛ който само Европа може да разбие.
  • 5 Ernesto Guevara

    14 1 Отговор
    Грабеж!
  • 6 Биткойнъррррррррр

    2 3 Отговор
    Като има балъци, ще има и тарикати, никой насила не ви кара да си ги бутате по банките, да ги бяхте турнали в биткойни, за 3 месеца само щехте да сте на два пъти печалба, па да не говорим ако се бехте усетили за далаверата преди две-три години.
  • 7 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Защо":

    абсолютно подкрепям, за това че моите пари стоят в банка Х, а в днешно време сме задължени да сме в коя и да е банка, то не е редно да имам месечна такса, такса за теглене, такса за внасяне, такса за преводи.
    Куриоза бе миналата година, Банка Z сложили такса на депозитите, отивам да закрия един стар за да не ми текат парите в кофата -> сметката била замразена, трябва да платя за да се размрази преди да я закрият.
    Е как те ми взимат 2лв на месец на замразена сметка а трябва да платя за да се размрази за да се закрие???
  • 8 льольо

    10 0 Отговор
    Собствен капитал на банките - 14.2 милиарда при общо активи 108.2 милиарда... Сещайте се откъде е разликата и защо банките хапят безпощадно ръката която ги храни...