18 Юни, 2019 23:30 2 475 12

Най-голям ръст при заемите до 250 000 лева

  • бнб-
  • кредити-
  • ръст

Ръстът на кредитите за домакинствата значително изпреварва увеличението на финансирането за бизнеса

Най-голям ръст при заемите до 250 000 лева - 1

При кредитите за граждани най-голям ръст от над 20% за година има при заемите в размер между 100 хил. и 250 хил. лв., сочат последните официални данни на БНБ. Това са предимно кредити, които взимат хора с високи доходи за покупка на имоти. Но много граждани със свободни професии като адвокати или лекари например взимат кредити като физически лица, но инвестират парите в бизнеса си. Именно тези сравнително големи заеми имат най-голям дял в отпуснатите от банките средства на домакинствата, коментира в. „Труд“.

При заемите за домакинствата между 250 хил. и 500 хил. лв. също има сериозен ръст от 17%. Но при броя на най-големите заеми за граждани за суми между 500 хил. и 1 млн. лв., както и над 1 млн. лв., има спад съответно с 20% и 32%, сочат данните на БНБ. Кредитите за граждани в размер над 1 млн. лв. намаляват със 107 броя за година и достигат 219.

С изключение на най-големите заеми, при всички останали кредити за домакинствата има сериозен ръст. Като например броят на малките кредити до 2500 лв. нараства с 12%. В резултат общият броя на заемите за домакинствата се увеличава с 11,8% за година до 2,94 млн. А общата отпусната сума от банките на граждани нараства с 11%, или с 2,19 млрд. лв. до 22,16 млрд. лв.

Ръстът на кредити за домакинствата значително изпреварва увеличението на финансирането за бизнеса. За година фирмените кредити намаляват с 1,1 % до 150 хил. броя, а отпуснатите чрез тях средства се увеличават само с 5,4% до 33,36 млрд. лв. Като сериозен ръст има само при най-големите фирмени заеми в размер над 1 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 736

    15 4 Отговор
    кога ли балона ще каже пук и тогава много ще боли, особено тези будали които сега се силят и взимат ли дългосрочни заеми...явно много будали има в Бг-то щом една препикана 50-годишна панелка струва 50 х. евро...алооу вие нормални ли сте бе, за толкова пари поне на 5 места може да си купи човек и то на средиземноморието при супер климат и при къде къде по-бяла и уредена държава...наистина много изкукуригали има за да се обвързват и да стават роби на банките за сума ти години за някакви стари панели които са на края на живота си и не се знае дали няма да се срутят върху ти при едно по-силно разклащане

    Коментиран от #5, #6

  • 2 NikNay

    15 0 Отговор
    Не ми пишете с колко процента са се вдигнали заемите а напишете по колко процента са лихвите и по колко кожи свалят от гърба на наивниците излъгали се да вземат кредит !

    Коментиран от #3

  • 3 TЪпия

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "NikNay":

    От следващия месец 2.9% за ипотечните заеми.

    Коментиран от #8

  • 4 Човече

    3 8 Отговор
    Пишеш пълни глупости! Тези приказки за балона,ги слушам от двайсет години,когато гарсониера в Младост- София струваше 15,000 $ Принципа за определянето на цената на един имот го знаем всички,с изключение на тези,които на челата си все още носят,петолъчки от времето на"Великата октомврийска" А на средиземноморието с 50 хил можеш да си купиш само "кочина" за прасето ти.

    Коментиран от #10

  • 5 Евреите са го измислили

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "736":

    Някой да ви кара на сила да теглите кредити и да купувате скъпи имоти в София ????????????

    Коментиран от #9

  • 6 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "736":

    Само да ти кажа, че панелка в Младост за 50 хил. евро не можеш да барнеш, ако има такава са я продали за няколко часа

    Коментиран от #11

  • 7 Да помислим

    2 2 Отговор
    Бергамо, Италия 150 000 жители, университет, летище,супер инфраструктура цена на кв. 1500Е. Мин запл. 1500евро......И това на 15 мин от Милано.Смятайте сами. Долу горе в цяла Европа, кв. м струва една мин. заплата..... В София кв. м е 4 мин. заплати.
  • 8 NikNay

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "TЪпия":

    На теб явно не ти е ясно какво е това ипотечен кредит как функционира и как можеш да си го набиеш и да останеш на улицата. . . .
  • 9 736

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Евреите са го измислили":

    нито имам кредит нито смятам да тегля такъв, записах го за тези будали които се набутват или смятат да се набутат
  • 10 736

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "Човече":

    Човече, ти интернет го ползваш май само за да влизаш във фактите, провери и се разрови и ще откриеш стотици оферти
  • 11 736

    0 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    само да ти кажа че ми е все тая на колко вървят, колкото повече овце толкова по-скъпо ще е,нито смятам да купувам нито имам да продавам.нали знаеш не е луд този който яде баницата а този който му я дава,така че ако ще и 100 х. евро да искат, щом има будали да плащат-нека( и аз ако бях продавач щях всеки час да качвам цената като гледам колко шарани има- за справка виж на коя дата празнуват банкерите).
  • 12 Гост

    0 0 Отговор
    Пич просто има хора с пари,живей си на село тогава