Last news in Fakti

27 Юни, 2019 09:36 7 985

Как се справя Интегрейтид Микро-Електроникс България с намирането на кадри?

  • компания-
  • подбор-
  • персонал-
  • кадри-
  • развитие
Как се справя Интегрейтид Микро-Електроникс България с намирането на кадри? - 1

ИНТЕГРЕЙТИД МИКРО-ЕЛЕКТРОНИКС БЪЛГАРИЯ EOOД е част от Integrated Micro-Electronics, Inc., чиито продукти присъстват на пазара на автомобилната индустрия, сферата за медицинско оборудване, телекомуникациите и индустриалните приложения.

Велислава Димитранова - Ръководител Подбор и обучения на персонала в Интегрейтид Микро-Електроникс България

Как се справя Интегрейтид Микро-Електроникс България с намирането на кадри?

Къде намирате трудности при наемането и намирането на качествени служители?

Компания Интегрейтид Микро-Електроникс България има сериозни трудности в намирането на качествени специалисти, на различни нива в организацията, като екип "Подбор" отчита най-вече затруднения по отношение на специфични позиции като специалисти в "Инструментално производство", електротехници в отдел "Инфраструктура", инженери качество, тест инженери, инженери автоматизация.

Каква част от хората, които кандидатстват по Ваши обяви стигат до интервю?

В зависимост от нивото на позицията в организацията и специфичните изисквания за заемане на длъжността, варира процентът кандидати, които достигат до интервю. При по-ниски позиции като монтажник електронни елементи (оператор), както и при стажантските позиции между 95 и 98 % от кандидатите биват канени на интервю.

С какви нереалистични очаквания се сблъсквате по време на интервю?

Нереалистичните очаквания са най-вече в посока очаквано заплащане от кандидати, които току-що завършват висшето си образование и посочват суми с много високо стартово възнаграждение, както и очаквания за достигане до мениджърска роля в рамките на 1 – 2 години. Известна част от кандидатите нямат нагласата да работят в производствена среда и считат това за непрестижно спрямо други професии, за които има търсене и изграден от медиите образ на отлично заплатени и с много привилегии, което не винаги се припокрива с реалността.

Каква е Вашата прогноза за ситуацията на пазара на труда в България?

Навлизащите през последните 3 години неопитни кандидати на пазара на труда, са като цяло на по-ниско ниво в сравнение с кандидати през предходни години, по отношение на грамотност (включително техническа подготвеност), дисциплина и желание за дългосрочни отношения с дадена компания, което предполага по-сериозни инвестиции от страна на компаниите в обучения на персонала и търсене на различни подходи за мотивация. Сред най-сериозните предизвикателства са и задържането на експертите в съответната област, както и мотивирането им да предават знание на по-младите колеги, т.е. създаването и поддържането на култура за споделяне на знанията. Прогнозите за пазара на труда от гледна точка на качество и количество на работната сила, са по-скоро негативни. Ще се създават все по-сериозни условия за силна конкуренция в борбата за привличане на специалисти.

Какво според Вас ще са принудени да направят компаниите, за да привлекат служители?

Компаниите и на сегашния етап вече правят редица компромиси по отношение на кандидатите, като например занижават изискванията за ниво на владеене на език и наличие на определен набор от технически умения за конкретни позиции, за които преди не са отстъпвали. Все повече компании ще се опитват да „крадат“ готови обучени специалисти. Позитивната страна на конкуренцията за качествени хора е това, че фирмите ще стават доста по-гъвкави в методите на привличане и задържане на специалисти, ще работят в посока създаване и утвърждаване на работодателската марка, ще прибягват по-често до социалните медии, които се налагат като сериозен инструмент при подбор, ще наблягат на програми за корпоративна социална отговорност, ще бъдат проактивната страна, която трябва да „продаде“ посланието, ценностите и културата на организацията на бъдещите си служители и работници.

Вижте всички актуалните предложения за работа от ИНТЕГРЕЙТИД МИКРО-ЕЛЕКТРОНИКС БЪЛГАРИЯ ЕООД



Свързани новини