Last news in Fakti

24 Юли, 2019 14:44 1 634 11

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ оборудване от АЕЦ „Белене“

  • аец белене-
  • аец-
  • аец козлодуй-
  • нек

Изпълнението на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок предвижда сделката

НЕК продава на АЕЦ „Козлодуй“ оборудване от АЕЦ „Белене“ - 1

„Национална електрическа компания“ ЕАД ще може да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД част от наличното старо оборудване, което се намира на площадката на АЕЦ „Белене“. Това е регламентирано в решение на Министерския съвет, взето на днешното му заседание. Става въпрос за филтри, вентилатори и други детайли, които са от съществено значение за изпълнение на програмите за продължаване на срока на експлоатация на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ и за увеличаване на мощността на реакторната установка до 104%. Стойността на предвиденото за продажба оборудване е близо 2.8 млн. лв. Продажбата ще бъде извършена чрез пряко договаряне между двете дружества.

Възможността за подобна сделка е регламентирана в Правилника за реда за упражняване правата на държавата в търговските дружества с държавно участие в капитала. В неговите текстове е посочено, че началната цена за продажбата се определя от независим оценител, след прието решение на Министерския съвет.

Изпълнението на програмите за продължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок на АЕЦ „Козлодуй“ изисква доставка на резервни части за ремонт или доставка на ново оборудване с цел поддържане в изправно състояние на съоръженията. Наличното на площадката на АЕЦ „Белене“ оборудване е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ „Козлодуй“ и позволява взаимната им замяна. Използването на аналогично оборудване от площадката на АЕЦ „Белене“ ще спести на АЕЦ „Козлодуй“ време и разходи за допълнителни изследвания и проекти за адаптиране към съществуващите системи.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 АЕЦлиСамо

    9 3 Отговор
    Кой подари петрола да минава през Турция, кой подари газа да минава през турция и Кой подари заводите да отиват там .... Кой подари магистралите после готовата продукция да се връща в Европа !? Кой не знае какво да прави с АЕЦ-а вече с години ... но само знаят добре как да спират проекти или да ги дават на съедите ?! Хора гледайте какво правят, не какво говорят !
  • 2 Том Ханкс

    3 1 Отговор
    Продавайте, че НЕК натрупа 5 милиарда лева дълг.
  • 3 Onq s konq

    2 0 Отговор
    Да не забравите леко да завишите цената на тока?
    Че това оборудване трябва да се изплаща
  • 4 Уестингхаус

    4 0 Отговор
    Как така от американското посолство не са вреснали що няма търг да купим някой некачествен американски боклук, че пак да има аварии с реакторите?
  • 5 Малко по малко

    1 6 Отговор
    започна да им идва акълът в главите.Сега ако се и сетят да монтират тези реактори,тип стогодишни чайници от Белене в Козлодуй и да зарежат тази лудост Белене,съвсем ще влязат в правия път.Публикувано във факти.бг: ''Наличното на площадката на АЕЦ „Белене“ оборудване е аналогично с проектно-монтираното в АЕЦ „Козлодуй“ и позволява взаимната им замяна''.Смятайте по каква ''ВЪРХОВА'' технология,последна дума на техническия прогрес за замислени проектите за ХРАНИЛКАТА Белене!!!!!!!!Руски сксапаняци!!!!!

    Коментиран от #7

  • 6 Ужас

    6 0 Отговор
    Не можаха ли да дадът 2млрд лева за влизане в експлоатация на на нсички блокове в АЕЦ козлодуй? Да дадът 30млрд изтеглен кредит за довършване на АЕЦ Белене и изкупуване на на всички ЕРП-та??? Спиране на покупките от американските тецове и всичко това ще се изплати за 20 години от произведен ток??? Или те мислят от мандат до мандат какво да откраднат???

    Коментиран от #10

  • 7 УестингХаусСи

    3 0 Отговор

    До коментар #5 от "Малко по малко":

    Едно министърче отиде да купи "модерен" реактор от Усетингхаус и за 1/2 ден го избра.... 1 година по-късно Уестингхаус фалира. Според мен нещо подобно ще се случи и със самолетите ни ... ще фалират и те докато ги дочакаме )

    Коментиран от #8

  • 8 Малко по малко

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "УестингХаусСи":

    Важното е посоките да не се бъркат,че там от изток реакторчетата им са доказано гърмящи.Другото е въпрос на желание и пари.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Опа тролчо

    2 0 Отговор

    До коментар #8 от "Малко по малко":

    Първо, половината новостроящи се реактори в света са руски, така че е нищожна вероятността ти, бедното тролче, работещо за няколко цента на ден, да си по умно от екипите на половината куповачи-инвеститори в ядрени мощности. Второ, новодоставените реактори са съвсем различни от тези, за които е произведено оборудването през 80-те. Първо, ако бяха същите, щяхме да имаме оборудване и направо да ги монтираме на площадката реакторите, второ, ако русканите за 30 г. не бяха променили нищо в ядрените си реактори, нямаше да са номер 1 в световен мащаб. Всичко това е съвсем простичко и логично за да се досетиш, ама явно на теб и толкова малко ти липсва.
  • 10 Име

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    Аварията от преди няколко седмици с 6-ти блок на Козлодуй се случи именно щото нашите боклуци купуват ядрено гориво от уестингхаус, вместо руско. А на усетингхаус е по-нестабилно. Освен това, вместо да дадат 3-4 милиарда за АЕЦ Белене, боко тиквата ги даде за некаченекастиропорствено положен стиропор по панелките, училищата и детските градини, което нарича саниране.
  • 11 Прав си.

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Малко по малко":

    На изток във Фукушима наистина гърмят реакторите. 😉