Last news in Fakti

29 Юли, 2019 09:21 3 716 5

Банки доплащат на кредитополучатели заема им

  • швейцария-
  • банки-
  • лихва-
  • кредит

Някои финансови организации дават на юридически лица кредит с отрицателна лихва

Банки доплащат на кредитополучатели заема им - 1
Снимка: Shutterstock

Националната банка на Швейцария въведе отрицателна процентна ставка от -0.75% на годишна база. На въпросната лихва регулаторът приема пари на съхранение от кредитните институции. Сега последните са принудени да плащат допълнително, за да запазят излишните си средства на съхранение в Националната банка.

Системата вече действа в две финансови институции – Zuger Kantonalbank и Grisons cantonal bank, съобщава агенция Bloomberg. Организацията предоставя на заемоискателя крупна сума за кратко време, като последния връща по-малка от взетата сума. Кредити с подобни отрицателни лихвени проценти се дават само на институционални инвеститори като други банки, застрахователни компании или инвестиционни фондове.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ново балонче

    13 2 Отговор
    В САЩ домакинствата заделят 26% от приходите си за покриването на заеми, а преди.кризата 2009 е било 22%. Предполагам че в Европа не е много по-различно, явно колониалистит са изсмукали доволно от колониите си за 10г. и има много свободни пари, та затова дават отрицателни лихви. Надувайте го балончето, то като се спука, ЕЦБ ще покрие загубите на банките за сметка на данъкоплатците. Както миналия път. Май умишлено целят населението в европа да получава по-малко и по-малко.
  • 2 Един

    13 2 Отговор
    Изкуственото поддържане на отрицателни лихви ше се отрази крайно негативно на европейските икономики в дългосрочен план!
  • 3 1234

    3 0 Отговор
    Лихвите нямат значение, те са според общия ръст на цените. Има значение процент на паричния поток минаващ през заплати и през печалби на глобалистите. Когато преразпределението прескочи критичната граница през заплатите става криза, което става когато на глобалистите им се видят малко дивидентите и напънат системата за още и оше и още
  • 4 Дон Галфон Молиеров

    2 0 Отговор
    В първата част на дописката се обяснява (-) лихва по ДЕПОЗИТ. Във втората част - по КРЕДИТ. Извод: кредитът е бил обезпечен с въпросния депозит (или т.нар. кеш). Но какво е искал да каже лирическият герой, т.е. авторът? Оставям изводите на вас, драги ми читатели и "анализатори" на тенденции...
  • 5 АНЕНЕРБЕ

    0 0 Отговор
    Хеликоптерните пари препрани през някакви ОБЩЕСТВЕНИ или ДЪРЖАВНИ ПОРЪЧКИ водят до увеличаване на спестяванията, а с това и ПАСИВИТА в баланса на БАНКИТЕ.

    РЕЗУЛТАТА :

    1/ Промяна в системата на банкиране водещо до липсата на реални
    инвестиции и ПРОБЛЕМИ С КРЕДИТИРАНЕТО.
    2/ Увеличаване на паричната маса и инфлационни процеси, водещи до огромно класово разслоение на обществото.
    3/ СКОК В ДЪРЖАВНИ И МЕСТНИ ДАНЪЦИ И ТАКСИ !!

    КОЙ ПЕЧЕЛИ ОТ ВСИЧКО ТОВА??

    Този който създава икономика - КИТАЙ!