1 Август, 2019 07:45 3 668 8

Сервизи и бакалии фалират най-често

  • компании-
  • предприятия-
  • фалит

Една четвърт от бизнесите не издържат повече от година

Сервизи и бакалии фалират най-често - 1

Най-често българинът започва бизнес начинания в търговията или ремонт на автомобил, но и оцелява най-трудно. Делът на нововъзникващите дружества у нас е приблизително постоянен с годините - около 12 на сто от всички компании. Това показва изследването на демографията на предприятията, което Националният статистически институт изготвя веднъж годишно, коментира в. „Монитор“.

През 2017 г. в България са действали 347 730 активни предприятия, което е с 0.1% по-малко в сравнение с предходната. 164 876 от тях, или 47.4%, са с нула наети, 37.6% имат под 5-има служители, а с повече от 10 са 7.8% от компаниите. Същевременно именно в последната група компании са ангажирани близо 70% от работещите българи.

От статистическите данни за времето между 2013 и 2017 г. се вижда, че най-често се създават дружества с предмет на дейност търговия - 42.2%, а най-малък е делът на новоучредените добивни компании - едва 0.1% средно за периода. В същото време и "смъртността" на чисто търговските начинания е най-голяма, а добивните са най-жизнеспособни.

Делът на предприятията, родени през 2012 г. и все още активни пет години по-късно - през 2017 г., е 5.6%. Най-жизнеспособни са предприятията от енергетиката, където оцелелите са 13.6%. Стойността на този показател е най-ниска за компаниите, занимаващи се с недвижими имоти - 4.0%.

През 2016 г. са били закрити 41 611 предприятия, или 11,9 на сто от броя на активните предприятия през същата година, като почти половината от тях са в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети.

Бизнес демографията представя данни за броя активни предприятия, броя новородени предприятия, относителния дял на оцелелите предприятия, броя умрели предприятия, както и данни за промяната на заетостта в тях към определен момент.

През 2016 г. 42,3 на сто от "умрелите" предприятия са в сектор "Търговия; ремонт на автомобили и мотоциклети".

През 2016 г. новопоявилите се фирми са 43 434 като от тях 34 508 са преживели успешно следващата година. Най-висок е делът на оцелелите предприятия в "Транспорт, складиране и пощи" - 87,3 на сто, а най-нисък – в "Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива" – 52,1 на сто.

Бизнес демографията на националната статистика показва негативна тенденция с напредването на годините.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Blesed

    22 0 Отговор
    Къде е хороскопа? Закъснявам за работа, а ме е страх да изляза като не знам какво да очаквам.
  • 2 Garrincha

    18 1 Отговор
    Е, не става от всеки "млад меринджей" - първата година за всеки бизнес винаги е най-критичната, по много причини !
  • 3 Фен

    41 4 Отговор
    Ами немските вериги, с 1 милиард евро субсидия, целенасочено унищожават хиляди семейни бизнеси с хранителни стоки в България. И доейки местните производители, пращат огромните си печалби в Германия.
  • 4 Миризлив пор

    12 1 Отговор
    Малко е изкривена статистиката, като за начало вече са писали за големия натиск от страна на големите вериги (имаме и фалирала) които затриват всякаква инициатива. От друга страна има и другото, всяка фирма е отговорна до стойността на капитала т.е. правиш фирма със капитал 1000 лева (може и със 2) завличаш доставчици със 100 000 и се покриваш кой иска да се нарежда на опашката за 1000, или се разплащаш и затваряш преди да направиш оборот за ДДС. Колко до сервизите, те не фалират едни и същи хора ги отварят, просто пак врътки с ДДС или се отварят на ново място къде не те познават.
  • 5 ДОКО

    7 5 Отговор
    ИНАЧЕ ПО МЕДИИТЕ КАЗВАТ ЧЕ УСЛОВИЯТА ЗА БИЗНЕС У БУГАРСКО БИЛИ ПРЕКРАСНИ И НИКЪДЕ ПО СВЕТА НЕМА ТАЯ БУГАРСКА ХУБОСТ..АЛО НАЙ ХУБАВО Е ТУК У БУГАРСКО ЗА МАФИЯТА НА ПАРТИЯ ГЕРБ..РЕШЕНИЕТО Е СЛАГАШ ПЛАВНИЦИ И ДЪЛДИСВАШ У СИВОТО ИКОНОМИКА..
  • 6 drum

    7 1 Отговор
    Това е така защото от всичко има по много и гърмят един по един
  • 7 тричковски

    5 1 Отговор
    едни и същи кокошкари закриват една фирма, и правят друга на всеки 1.5 - 2 години. Реално имаме "бизнеси" с дълга история, които завличат доставчици, кредитори, най-често държавата, после завъртат колелото през новата фирма
  • 8 Госあ

    1 0 Отговор
    Нормално, малкият и среден бизнес ще се затрие от самосебе си 😁