Last news in Fakti

1 Август, 2019 23:31 1 887 10

Печалбата на банките гони 1 милиард лева

  • бнб-
  • банки-
  • печалба

Кредитирането запазва високите си темпове на растеж и през тази година

Печалбата на банките гони 1 милиард лева - 1

918 млн. лв. е печалбата на банките за полугодието, отчете БНБ. Това е cъc 117 млн. лв. повече от същия период на миналата година, сочат данните. Активите, които управлява банковата система към края на юни, са за 108,6 млрд. лв., като само през второто тримесечие те са се увеличили с 332 млн. лв.

Кредитирането запазва високите си темпове на растеж и през тази година. Брутният кредитен портфейл на трезорите се е увеличил с 1,4 млрд. лв. до 63,1 млрд. лв., отбелязва в. „24 часа“.

Най-бързо в сравнение с останалите сектори растат заемите за домакинствата, които са с 568 млн. лв. повече в сравнение с м.г.

Необслужваните кредити пък продължават да се свиват, показват още данните на централната банка. В края на юни брутният им размер е 6,48 млрд. лв , а нетният - 3,19 млрд. лв. срещу съответно 6,71 млрд. лв. и 3,28 към края на март тази година.

Делът на брутните лоши кредити в общата сума на отпуснатите заеми е 7,2%, а на нетните лоши заеми - 3,7%.

Ръст има и при депозитите - те са се увеличили с 316 млн. лв. спрямо същия период на миналата година и вече достигат 91,8 млрд. лв., отчита статистиката на централната банка.

Най-бързо отново растат депозитите на домакинствата, които са с 644 млн.лв. повече в сравнение с юни 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Краси

    27 1 Отговор
    Банките добре, а обикновените хора? Май те хранят банките, банките захранват бизнеса с пари, а бизнеса захранва политиците с много пари....
  • 2 коч

    13 2 Отговор
    Здрасте, как сте в кочината? Чакате ли кротко заколението? Чакайте, жалко че имате деца... :(

    Коментиран от #3

  • 3 А ти

    11 5 Отговор

    До коментар #2 от "коч":

    Щото си цъфнал и вързал да слугуваш на тия същите , ама на друга територия !:)
  • 4 Тея

    15 0 Отговор
    ОБРАХА НАРОДА!
  • 5 Гледач

    11 4 Отговор
    А от Хипермаркетите губим 15 МИЛЯРДА лв на година
  • 6 смърт за предателите и децата им

    21 1 Отговор
    всяка година от България се изнасят следните пари кеш! 1 млрд от трите ерпа, 1 млрд от трите оператора, 1 млрд от двата теца, 1 млрд от три вериги магазини, 2 млрд от банките, 3,2 млрд от официално добитото злато което е 12 тона годишно при резерв в БНБ 40 Т! неофициално е 6 млрд ПОНЕ, ЗАЩОТО Е НА ДЕКЛАРАТИВЕН ПРИНЦИП! до тук драги българи са 12 млрд лева всяка година! в замяна евро субсидиите са 1 млрд а чуждите инвестиции 500 млн. пенсиите и заплатите могат да са по две минимум! коя държава с 7 млн души може да оцелее ако всяка година се изнасят кеш 12 млрд лева. на всеки 4 г изнасят целия златен резерв или целия пенсионен фонд ,който годишно е 10 млрд!

    Коментиран от #9, #10

  • 7 българина

    11 1 Отговор
    ако германия добива 12,5 т злато годишно колкото е тук, дали щеше да го даде на чужденци! това са 1,6 млр евро!
  • 8 Всеки си решава

    5 0 Отговор
    Лошите кредити 7,2%, лихвите по ипотечните кредити 2,5%, печалбите се изнасят в чужбина, депозитите са с рейтинг JUNK , но за това пък дават 0% и всички хора си блъскат парите в банките.
    Накрая ще кажат ,че държавата е виновна защото им е позволила да си изгубят парите....Но няма страшно сега ще приемат закона за фалит на физическите лица и тези с кредитите ще са живяли на аванта.
  • 9 Рамзан Бойкович

    8 0 Отговор

    До коментар #6 от "смърт за предателите и децата им":

    Като няма БГ фирми идат чужди и ни изнасят парите, а защо няма БГ фирми тук е въпроса?
  • 10 Може да добавиш

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "смърт за предателите и децата им":

    И медна руда за 2 милиарда лева, която отива в Белгия и Ирландия за обогатяване и преработка в продукти. А през гадния комунизъм от нея са се прсвели сигурно милион различни по вид и мощност електродвигатели, които са се изнасяли за цял свят.