Last news in Fakti

5 Август, 2019 21:33 4 085 20

Доматите най-скъпи от 5 години насам

  • домати-
  • цена

В магазина пък ръстът е с 14%, или почти 2 лв. на килограм

Доматите най-скъпи от 5 години насам - 1

Средната цена на доматите на едро за юли е стигнала близо 1.90 лв. на килограм, сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

Увеличението е с 40% в сравнение със същия период на миналата година, пресмята в. „Монитор“.

В магазина пък ръстът е с 14%, или почти 2 лв. на килограм. Очакванията са средната цена за тази година да стигне 2.65 лв., което е с 9% над нивата за последните 5 години.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Zuzu

    60 3 Отговор
    Поскъпват, но за сметка на това не стават за ядене - безвкусни, твърди и кухи! Да живее насраната демокрация....

    Коментиран от #19

  • 2 Бай ой

    45 1 Отговор
    Търговците да го лапат небелен! Аз си ям хубав домат от градинатА

    Коментиран от #9

  • 3 Не бива да се

    23 1 Отговор
    вярва на т.н. учени и изследовтели у нас. Лъжа, измама и манипулация. Лакеи.И без тяхните изследвания разбрахме - най -ефтините домати са 3 лв. И какво от това? Някой да се трогна? Като станат 10 лв. МЗХ ще реагира. Трагикомедия.

    Коментиран от #14

  • 4 Гост

    26 1 Отговор
    Догодина ще пишете ''...от 6 години насам''
  • 5 Хоп

    31 1 Отговор
    Интересна стъкмистика, че то под 3лв домати има само на промоция.
  • 6 Прои

    28 0 Отговор
    Производителите ги продават по 50 стотинки, но в България всичко е картел, мафия и кражба от народа. Слагат 5 - пъти надценка. Как във Франция същите вериги магазини купуват от производителя, а тук през 10 прекупвача минават .

    Коментиран от #12

  • 7 Йозеф

    11 4 Отговор
    Домати от двора, само с йод пръскани и с кокоша тор подхранвани, сладки, под слънце наедрели, който иска домашен еко-био домати 5 кинта килото. Ако ви се свиди - яжте на 3 лв. пластмаса от парник.
  • 8 Няма ли да ни информирате

    8 0 Отговор
    За лучената криза в Турция?:)))))
  • 9 Не се знае докога

    22 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бай ой":

    Нали се сещаш, че и мана ще пуснат и градината ще ти евтанизират.
  • 10 Мъдрата тиква

    19 0 Отговор
    Веганите са виновни за покачването на цената на доматите и за избиването на прасетата !
  • 11 Георги Илиев Митев

    21 0 Отговор
    СВИНЕТЕ ГИ ТРЪШНА ЧУМА. СКЪПИТЕ ДОМАТИ КАТО ГУМА. ЩЕ СЕ ХРАНИМ ЗАНАПРЕД ИКОНОМИЧНО И ЩЕ ОЦЕЛЯВАМЕ БИОЛОГИЧНО.
  • 12 Госあ

    15 1 Отговор

    До коментар #6 от "Прои":

    Нали искате малък и среден бизнес 😂 Ето ви малък и среден бизнес. Всеки втори-прекупвач, а България-битак
  • 13 Избери село

    9 1 Отговор
    С годеника ми сме на по 28 и 30 години и се преместихме да живеем на село в къща с двор, миналата година. В момента, въпреки непостоянното време, градината ни е отрупана с домати, краставици, чушки, боб, магданоз, грозде, ябълки и цветя. Вярно, искаха си своето, ръчички и време, но сега хапваме на корем от всичко и в буркани слагаме, за зимата... като едно време. Щастливи сме и по-свободни.... Върнете се на село, хора... не бъдете роби на градовете и консуматори на вносните боклучаци. Има къщи на село по 5000лв, на по два етажа с големи дворове.... оставени на саморазрушение... или за някоя циганска фамилия, щото и те няма да засадят един стрък розов домат...

    Коментиран от #16

  • 14 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Не бива да се":

    Ами аз пък купувам на 3лв само хубави розови домати от най-високото качество, а стандартните са по 1.5лв, тези за зимнина, малките са по 80ст. Кое му е скъпото? Един приятел има склад и ми разправя, че той купува лимони на 2.5лв, продава ги на 3лв на магазина, отива и гледа, че магазинера ги продава на 6лв, е от кого идва прецакването? Същият приятел споделя, че турския домат е с 20ст. по-евтин от българския, но докато стигне магазина разликата им е вече 1.20лв, защото бил български, теоретично би трябвало разликата да се запази, но практиката показва друго и цената се манипулира от продавачите.
  • 15 Баш Бащицата

    2 1 Отговор
    На тези цени до 3лв/кг купувам само хубав, първокачествен, български розов домат. Всякакви гръцки домати, турски розови и тн на цени 2-2.50лв отиват директно на майната си. Плащам до 3лв/кг, но за хубав БГ домат, иначе нямаме сделка. Български домат над 3лв/кг не купувам - ще ми изсъхнат ръцете, ако го направя. Все пак не съм Рокфелер. Това е!
  • 16 guest

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "Избери село":

    Живота на село лятото е идилия, но трябват, високи доходи и дистанционна работа. Къщи които стават за живеене под 20 000 Е няма,/не гледайте обявите там има и за 1000, но реалността е друга/ от там нататък още толкова за ремонти. Както и отделен бюджет за поддръжка. А и ако имате деца, може да не е подходящо...

    Коментиран от #17

  • 17 Ибери село

    3 1 Отговор

    До коментар #16 от "guest":

    Не е точно така. В къщата, в която живеем не е живял никой от 18 години, но малко по малко се случват нещата. По-добре така, отколкото да налеем в кутийката в София или дори в по-голям апартамент. Къде ще ни е въздухът, къде ще е спокойствието, къде ще е щастието? Най-скъпо в един стандартен ремонт на къща излиза покривът, в случай на течове, за който се спестява, но ако си майстор или искаш да се научиш, мнения и помощ навсякъде можеш да намериш. И лятото, и зимата не са лесни. Факт, че село не е за мързеливите. Къщичката и дворът си искат поддръжката, но си заслужава всяка минута и левче. Във връзка с децата, ние още нямаме, но, живи и здрави, скоро и това ще се случи. Нямам нищо против децата ми да играят без да ме е страх за тяхната безопасност, да общуват, да ядат домашно отгледана и приготвена храна (вкусни са доматите, ей) и да се учат, най-вече, на ценности. В един момент, всеки си хваща пътя и живота в ръце, аз завърших образованието си в столицата, но топлината на камината и детските спомени от язовира, бабините манджи и изобретенията по двора на тати си остават доживот. Безгрижно детство го наричам сега...

    Коментиран от #18

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 100

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Zuzu":

    Ти защо мислиш, че живеем в демокрация?
  • 20 джими

    1 1 Отговор
    в тая връзка имам едни наблюдения и искам да ви питам дали сте забелязвали нещо подобно - през последните 4-5 години зимно време ям няй-хубавите домати. Винаги купувам най-доброто, предлагано в магазина (в пвечето случаи и най-скъпото) но доматите през лятото за супер гадни напоследък. Розов домат, купен ноември месец е направо елексир. Преди не беше така.